Menu English

Circulaire sloop locatie Kralingse Zoom

Hoor meer over hoe de sloop op circulaire wijze is aangepakt

Marcel Langeveld interviewt collega Henk Pieper van de dienst FIT, Bram Kroon van idds (circulaire sloopmanager) en Richard van Kippersluis van Lek Mining BV. De circulaire sloop organiseerde Lek Mining en heeft een gedeelte van de bouwplaats ingericht als circulaire HUB voor hun partners.

Gespreksleider Marcel Langeveld

Sinds vorig jaar is Marcel Langeveld in dienst bij Hogeschool Rotterdam als adviseur duurzaamheid. Hij werkt bij de afdeling Vastgoed & Huisvesting van de Dienst FIT. Zijn voornaamste opdracht is om de gebouwen van de hogeschool zo duurzaam mogelijk te maken. Dan heb je het bijvoorbeeld over energie, materialen en water, maar bijvoorbeeld ook een prettige werkomgeving voor studenten en medewerkers. "Duurzaamheid is geen luxe of hobby maar een volwassen vakgebied, waarin Hogeschool Rotterdam haar maatschappelijke verantwoordelijkheid wil nemen. Ik ben er trots op om daar een bijdrage aan te leveren!", aldus Marcel.

Deelnemers aan het gesprek

  • Henk Pieper, Project Assurance
    Henk heeft een controlerende taak op alle disciplines. “Ik kijk of alles gedaan wordt wat is afgesproken en of het juiste gedaan wordt. Eigenlijk dus een kritische blijk naar het gehele traject. Ik kies daarbij graag een positieve insteek en kijk liever of ik zaken bij elkaar kan brengen dan dat ik lastig wil zijn. Uiteraard is het belang van het project leidend, dus af en toe moet er wat water bij de wijn. Dan wordt in comité de beste oplossing gekozen.” 

  • Bram Kroon, circulaire sloopmanager 
    Bram coördineert de volledige circulaire ontmanteling van onderzoeksfase tot en met oplevering. “Hierbij streven we ernaar dat zo veel mogelijk materialen uit het gebouw circulair worden hergebruikt binnen de regio, met zo veel mogelijk waarde-behoud en zo min mogelijk co2 uitstoot.” Het betreft een complexe sloop aangezien de constructie wordt gedeeld met de studiestraat en alle nutsvoorzieningen voor het gehele complex in dit bouwdeel zijn gehuisvest.
  • Richard van Kippersluis
    Richard heeft voor Hogeschool Rotterdam, samen met partners van Lek Mining, een plan geschreven om zoveel mogelijk her te gebruiken. Van dakbedekking tot en met het demonteren van buitenkozijnen, het circulariteitspercentage zal zeer hoog zijn. "Wij kijken zowel naar het directe hergebruik, als naar innovatieve oplossingen zoals circulaire deuren."

Datum en tijdstip

15 oktober 2020 | 15.00 - 15.45 uur