Menu English

Minor Mensenhandel

 

Projecten van studenten

Lees  verder

 

Lees verder

Link naar beroepsproduct

Lees verder

 

Lees verder

 

Slavernij is officieel afgeschaft, maar er worden op dit moment meer mensen uitgebuit dan ooit. Kijken we weg of willen we persoonlijk en in onze beroepspraktijk het verschil maken? 

Mensenhandel is dagelijks in het nieuws; niet alleen ver weg, maar ook in Nederland. Mannen en vrouwen worden dagelijks mishandeld, misbruikt en uitgebuit. Vaak ver verwijderd of buiten het zicht van familie en hulpbronnen.  

Mensenhandel tast op brute wijze de menselijke waardigheid en lichamelijke integriteit aan. Het is een van de ergste vormen van criminaliteit: mensen worden gereduceerd tot handelswaar voor seksuele uitbuiting, orgaanhandel, arbeidsuitbuiting, gedwongen bedelen of criminele activiteiten onder dwang. We staan stil bij de gevolgen van trauma en dehumanisering, en wat nodig is om tot herstel te komen.  

Mensenhandel is een complex en breed maatschappelijk vraagstuk. Daarom vereist de bewustwording en bestrijding van mensenhandel een brede multidisciplinaire aanpak. Mede daarom zijn we enthousiast dat deze minor gevolgd wordt door studenten uit alle disciplines. 
 
Ons doel is om studenten bekend te maken met mensenhandel, op een wijze die ervoor zorgt dat zij geraakt worden, in beweging komen en weten hoe te signaleren en te handelen.  
Dit doen we door lef en nieuwsgierigheid aan te wakkeren, theoretische kennis en ervaringskennis te bieden vanuit slachtoffer-, dader- en handelingsperspectief, en door studenten vaardigheden te laten opdoen, bijvoorbeeld rondom het interdisciplinair samenwerken en het inschakelen van de keten.De minor staatdaarnaaststil bij de gevolgen van trauma en dehumanisering, en bij de vraag wat nodig is om tot herstel en empowerment te komen.   

Dit wordt belicht vanuit mensenrechten, cultuur, politiek, opsporing en ethiek. Ook leer je wat de gevolgen zijn voor de slachtoffers en wat nodig is om te komen tot herstel en empowerment. Je leert kijken naar wie je zelf bent als mens en als professional en hoe jij het verschil kunt maken! 

De missie van de minor is als volgt: 

Binnen de minor Mensenhandel doet de studentkennis en geraaktheid op, waardoor nooit meer zonder dat bewustzijnén de drive om het verschil te maken,naar de werkelijkheidkan worden gekeken. 
 
Ingangseisen 

Deze minor is open voor alle studierichtingen voor hbo-studenten uit jaar 3 en 4. 

Toetsing 

We hanteren verschillende toetsvormen, namelijk: toetsen met multiple-choice vragen, reflectie- en zingevingsverslagen, literatuurstudies, projecten met projectverslagen en presentaties. 
Er geldt een aanwezigheidsplicht. 

Ervaring van een student:

"Het was ontzettend mooi om te zien hoe gepassioneerd de docenten én studenten zijn over de minor en het belang om dit onderwerp naar buiten te brengen. Je krijgt ruimte en vrijheid om zelf verdieping te creëren in het gebied waar jij interesse in hebt, en er is ruimte voor feedback. Deze minor heeft me laten beseffen dat ik op de juiste plek zit en écht een verandering wil gaan maken.  " 

 

Praktische informatie 

Houdt er rekening mee dat de voltijd minor geroosterd wordt van maandag t/m vrijdag. Indien mogelijk worden de lessen geclusterd op enkele dagen. 

Je kunt eventueel kiezen om de minor in deeltijd te volgen,  één intensieve dag per week. Kijk voor meer informatie in de studiehandleiding

ECTS: 30 (voltijd). 

Contactpersoon: 

Gusta Bouwman, a.t.bouwman@hr.nl 

 

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen