Menu English

EndNote

Citatiesoftware voor je scriptie of onderzoeksopdracht

Met EndNote organiseer je je bronnen in folders, heb je onbeperkte cloudopslag voor pdfs en genereer je automatisch verwijzingen in een citatiestijl naar keuze.

EndNote 21

Voor een onderzoeksopdracht of scriptie zoek, lees en verzamel je wetenschappelijke artikelen. Je verwijst hiernaar in de tekst en je vermeldt ze in een bronnenlijst. Dit moet ook nog eens in een voorgeschreven stijl, zoals APA. Hoe hou je het overzicht en bespaar je tijd? Door bibliografische software als EndNote te gebruiken!

Installatie

Installeer EndNote 21 + EndNote online premium gratis

Op Hogeschool Rotterdam werkstations en devices:

EndNote is beschikbaar op de devices van Hogeschool Rotterdam via
Startmenu ➡ Liquit ➡ EndNote.

Op je eigen computer:

Configuratie

aanbevolen instellingen voor optimaal gebruik

Een nieuwe/bestaande library

Een EndNote library aanmaken of openen

Bij de eerste keer opstarten vraagt EndNote of je een library wil openen of een nieuwe wil aanmaken. Een EndNote library bestaat uit een bestand <naam>.enl en een map <naam>.Data. Hierin worden al je verzamelde verwijzingen en pdf's opgeslagen.

Schermafbeelding van EndNote dialoog

  • Op een hogeschool device: Heb je nog geen library aangemaakt, maak dan een nieuwe aan op een eigen opslagmedium (USB stick). Het gebruik van een netwerkschijf wordt afgeraden. 
  • Op je eigen device: Maak een nieuwe library aan in een map die niet wordt gesynchroniseerd door cloud software als OneDrive of Dropbox.

    Belangrijk: Bewaar je EndNote library niet in mappen die met de cloud gesynchroniseerd worden. Cloud software als Onedrive en Dropbox kan er voor zorgen dat je library beschadigt raakt en geeft synchronisatiefouten.

EndNote Online Sync

Online backup en synchronisatie met EndNote online

Met de EndNote software bewaar je je verzamelde gegevens alleen lokaal. Dit geeft risico op dataverlies en het is lastig wanneer je op verschillende devices werkt. Door een EndNote account aan te maken, maak je een online backup én worden wijzigingen gesynchroniseerd tussen verschillende apparaten. 

Instellingen EndNote Preferences ➡ Sync

Om een EndNote account aan te maken ga je naar Preferences ➡ Sync en klik je op Enable Sync. Het betreft een persoonlijk account dat niet is gekoppeld aan je Hogeschool Rotterdam inloggegevens. Door een account aan te maken vanuit de applicatie, krijg je tevens onbeperkte opslagruimte op EndNote Web.

Tip: maak ook af en toe een lokale backup met de functie File ➡ Compress Library

Pdf zoeken (optioneel)

Automatisch pdf's downloaden bij verwijzingen

EndNote biedt de mogelijkheid om voor één of meerder verwijzingen de bijbehorende volledige tekst in pdf formaat te downloaden. Standaard werkt het alleen voor open access bronverwijzingen. Met onderstaande instellingen kan EndNote soms ook pdf's uit mediatheekdatabanken halen en opslaan in je bibliotheek.

In het de linker kolom bij "Find full text" zie je het resultaat van de downloadpoging. In veel gevallen zul je de pdf handmatig moeten toevoegen.

  • Invullen bij OpenURL Pathhttps://hogeschoolrotterdam.on.worldcat.org/atoztitles/link
  • Invullen bij URLhttps://login.hr.idm.oclc.org/login?url=

  • Vervang de tekst bij ISI Base URL door: https://hogeschoolrotterdam.on.worldcat.org/atoztitles/link

EndNote Click (optioneel)

EndNote Click browser extensie

Wanneer je EndNote installeert, zal het ook de extensie EndNote Click toevoegen aan je webbrowser. Deze extensie helpt je om de volledige tekst van een wetenschappelijk artikel te vinden. Dit werkt op zich goed, maar EndNote Click vind vooral Open Access artikelen.

Wil je ook automatisch artikelen vinden in de databanken van de mediatheek en nog meer handige functies? Gebruik dan de Lean Library extensie! Deze extensie kan alles wat EndNote Click kan en meer.

Lees meer over Lean Library

EndNote gebruik

Leer effectief gebruik maken van alle mogelijkheden
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen