Menu English

EndNote

Citatiesoftware voor je scriptie of onderzoeksopdracht

Met EndNote organiseer je je bronnen in folders, heb je onbeperkte cloudopslag voor pdfs en genereer je automatisch verwijzingen in een citatiestijl naar keuze.

EndNote 20

Voor een onderzoeksopdracht of scriptie zoek, lees en verzamel je wetenschappelijke artikelen. Je verwijst hiernaar in de tekst en je vermeldt ze in een bronnenlijst. Dit moet ook nog eens in een voorgeschreven stijl, zoals APA. Hoe hou je het overzicht en bespaar je tijd? Door bibliografische software als EndNote te gebruiken!

Installatie

Installeer EndNote 20 + EndNote online premium gratis

Op Hogeschool Rotterdam werkstations en devices:

EndNote is beschikbaar op de devices van Hogeschool Rotterdam via
Startmenu ➡ Liquit ➡ EndNote 20.

Op je eigen device:

Configuratie

aanbevolen instellingen voor optimaal gebruik

EndNote Online Sync

Online backup en synchronisatie met EndNote online

Met de EndNote software bewaar je je werk op je eigen device, in een bibliotheek. Dit geeft risico op dataverlies en het is lastig wanneer je op verschillende devices werkt. Door een EndNote account aan te maken, maak je een online backup én worden wijzigingen gesynchroniseert tussen verschillende apparaten. 

Een EndNote account aanmaken is eenvoudig: Ga naar Preferences ➡ Sync ➡ Enable Sync en je kunt een account aanmaken (of inloggen wanneer je dit al hebt). Het betreft een persoonlijk account dat niet is gekoppeld aan je Hogeschool Rotterdam inloggegevens. Door een account aan te maken vanuit de applicatie, krijg je tevens onbeperkte opslagruimte.

 

Full-text zoeken

Automatisch pdf's downloaden bij verwijzingen

EndNote biedt de mogelijkheid om voor één of meerder verwijzingen de bijbehorende volledige tekst in pdf formaat te downloaden. Let op: dit werkt niet altijd. Standaard werkt het alleen voor open access bronverwijzingen. Met onderstaande instellingen kan EndNote (als het lukt) ook pdf's uit mediatheekdatabanken halen en opslaan in je bibliotheek.

 • Invullen bij OpenURL Pathhttps://hogeschoolrotterdam.on.worldcat.org/atoztitles/link
 • Invullen bij URLhttps://login.hr.idm.oclc.org/login

 • Vervang de tekst bij ISI Base URL 
  door: https://hogeschoolrotterdam.on.worldcat.org/atoztitles/link

  Je kunt nu één of meerdere verwijzingen selecteren en de "Find Full Text" knop knop gebruiken. Tevens kun je "References" ➡ "URL" ➡ "Open URL link" gebruiken om handmatig naar de volledige tekst te zoeken in START. 

 

 

EndNote Click

EndNote Click browser extensie

Wanneer je EndNote installeert, zal het ook de extensie EndNote Click toevoegen aan je webbrowser. Deze extensie helpt je om de volledige tekst van een wetenschappelijk artikel te vinden. Dit werkt op zich goed, maar EndNote Click vind vooral Open Access artikelen.

Wil je ook automatisch artikelen vinden in de databanken van de mediatheek en nog meer handige functies? Gebruik dan de Lean Library extensie! Deze extensie kan alles wat EndNote Click kan en meer.

Lees meer over Lean Library

EndNote in de praktijk

Leer hoe je EndNote efficiënt gebruikt

We hebben een handleiding opgesteld waarin meer word uitgelegd over EndNote en hoe je het gebruikt in combinatie met verschillende databanken en onze discovery tool.
Download de installatie- en configuratiehandleiding (pdf)Bekijk de Wikiwijs EndNote handleiding

Clarivate gidsen en instructievideos voor macOS en Windows

De uitgever biedt diverse gidsen en instructievideos waarin wordt uitgelegd hoe je EndNote het beste kunt gebruiken.
Ga naar de gidsen

Vergelijking met andere tools

EndNote versus Mendeley, Zotero, Scribbr en Word

Vergelijking reference managers

5 populaire tools voor bronverwijzingen

   

EndNote is een uitgebreid pakket voor het opbouwen, beheren en gebruiken van bronnenlijsten en bibliografieën. Zowel online (EndNote web) als offline (desktopapplicatie) te gebruiken. Via de hogeschool kun je gratis een 2-jarige licentie krijgen. Deze biedt o.a. onbeperkte opslag in de cloud.
  Mendeley is een gratis tool van Elsevier waarmee je bronnen kunt beheren en delen en literatuurlijsten kunt maken. Ook Mendeley is online, op je desktop of als mobiele app te gebruiken.
  Zotero is vergelijkbaar met Mendeley, maar is non-profit en open source. Met de Save to Zotero browser-plugin sla je snel een artikel of webpagina op. 
  Met Scribbr maak je in een handomdraai online je literatuurlijst volgens de APA-stijl. De APA-generator is 100% gratis. Check wel de specifieke regels van je opleiding.
  In Microsoft Word kun je handmatig broninformatie toevoegen om daarmee citaties en literatuurlijsten te maken. Je kunt er niet je bronnen mee beheren zoals met EndNote.
 
  EndNote Mendeley Zotero Scribbr Word
Licentie Gratis* Gratis Gratis Gratis Gratis*
Moelijkheidsgraad Advanced Medium Medium Easy Easy
Desktopapplicatie Windows/macOS          
Webapplicatie          
MS Word integratie          
Browser integratie          
Opslaan van pdf's          
Opslaan van websites          
Importeren van citaties          
Cloud synchronisatie Onbeperkt <2GB <300MB    
Delen van bronverzamelingen          
HR-verwijsstijlen APA
IEEE
APA
IEEE
LvJA
APA
IEEE
LvJA
APA
IEEE
APA
IEEE

*via Hogeschool Rotterdam

 

Voordelen Reference manager

Waarom zou je aparte software gebuiken als je met Word ook een bronnenlijst kan maken? De belangrijkste voordelen van een refence manager zijn: 

 • Automatisch een bibliografie maken.
  De meeste tools voor het beheren van bronnenlijsten, ook wel reference managers genoemd, hebben een plugin voor MS Word. Zo kun je tijdens het schrijven direct verwijzen naar een bron uit je bronnenlijst. En als je klaar bent maak je in één keer een bibliografie in de juiste verwijsstijl!
 • Groepswerk
  Een ander voordeel van een reference manager is dat je je bronnenlijsten kunt delen en zo samen met anderen kunt beheren, annoteren en gebruiken in groepswerkstukken. Handig!

Infographic

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen