Menu Zoeken English

Open Access

Stel je onderzoeksproject Open Access beschikbaar

Open Access is een brede internationale academische beweging die streeft naar vrije, gratis online toegang tot wetenschappelijke informatie, zoals publicaties en onderzoeksgegevens.

Open Access

Wat is Open Access?

Een publicatie is Open Access wanneer iedereen de inhoud kan lezen, downloaden, distribueren, printen en indexeren. Er zijn dan geen financiële, juridische of technische barrières om de informatie te lezen.

Lees verder op de Nederlandse Open Access website

Open Access Routes

Wil je Open Access publiceren dan zijn er twee routes om uit te kiezen:

  • Groene route: Publiceren via een repository van de eigen organisatie. Hierbij is de volledige publicatie vrij toegankelijk voor iedereen. Zie verder onder HR Repository.
  • Gouden route: Publiceren bij Open Access uitgevers. Hierbij worden vaak kosten in rekening gebracht, een zogenaamde APC. Dit is een vergoeding die door de auteur of organisatie moet worden betaald om het artikel Open Access te publiceren.

De HR heeft op dit moment Open Access overeenkomsten met ACM en Elsevier waarbij de APC is afgekocht. Zie verder onder de kop 'Overeenkomsten'.

 

Overeenkomsten met uitgevers

Open Access overeenkomsten met ACM en Elsevier

De mediatheek probeert Open Access overeenkomsten met uitgevers af te sluiten waarbij de Article Processing Charges zijn afgekocht. Op dit moment zijn er overeenkomsten me ACM en Elsevier.

ACM Open Access overeenkomst

Er is een Open Access overeenkomst met ACM (Association for Computing Machinery) die loopt van 2021-2023. Je kunt hierdoor als onderzoeker volgens de Gouden route Open Access publiceren in tijdschriften en conferentie-proceedings van ACM zonder dat je de Article Processing Charge hoeft te betalen: die is afgekocht in deze overeenkomst.

Elsevier Publish & Read overeenkomst

De Publish & Read overeenkomst met Elsevier loopt van 2020 tot 2025. Je kunt hierdoor als onderzoeker volgens de Gouden route Open Access publiceren in een groot aantal tijdschriften van Elsevier zonder dat je de Article Processing Charge hoeft te betalen.

Lees hier het proces en voorwaarden om Open Access te publiceren. 

Voor vragen en hulp: neem contact op met Arnaud Zwakhals

HR Repository

Hogeschool Rotterdam Repository

Hogeschool Rotterdam heeft een eigen repository - SURFsharekit - waarin onderzoekspublicaties van de kenniscentra via de Open Access groene route beschikbaar worden gesteld. De publicaties van lectoren en onderzoekers van de kenniscentra en CoE worden vanuit SURFsharekit getoond op de website van de hogeschool. Daarnaast zijn deze publicaties (ook via SURFsharekit) toegankelijk in de HBO Kennisbank en in NARCIS.

Lees hier hoe je publicaties in SURFsharekit invoert 

Sherpa/Romeo

In de Sherpa/Romeo database kan worden opgezocht wat de embargo-termijn is om een tijdschriftartikel in de repository te plaatsen en in welke vorm dat mag: alleen een pre-print, een post-print, of een PDF van de originele publicatie.

Creative Commons

Bij Open Access publicaties moet een Creative Commons ( CC ) licentie worden meegegeven zodat helder is op welke manier het materiaal mag worden gebruikt. Op de website van Creative Commons lees je welke licenties er allemaal zijn. De geadviseerde licentie voor Open Access publicaties is CC BY, dit betekent dat iemand alleen verplicht is om de naam van de oorspronkelijke auteur te noemen bij hergebruik van de publicatie.

Bekijk welke licenties er zijn

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen