Menu English

Datamanagementplan

Beheer je onderzoeksgegevens

Efficiënt omgaan met onderzoeksgegevens vereist planning. Steeds meer subsidiegevers stellen eisen aan datamanagement en ook de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit hanteert richtlijnen voor goed databeheer.

Wat is een DMP?

In een datamanagementplan (DMP) beschrijf je welke onderzoeksgegevens je gaat verzamelen. In het DMP staat hoe je de onderzoeksgegevens tijdens het onderzoeksproject opslaat, beheert en hoe je ze na afloop voor hergebruik beschikbaar stelt. Subsidiegevers verplichten het gebruik van een DMP. Het helpt onderzoekers echter ook met risico’s inventariseren bij het beheer van onderzoeksgegevens, gedurende het hele onderzoeksproces. Het DMP is een levend document dat je voortdurend blijft updaten. Pas na afloop van je onderzoeksproject is het definitief. Een DMP schrijf je altijd met ondersteuning van een datasteward.

Voordelen DMP

Het invullen, up-to-date houden en naleven van een DMP vergroot de kans: 

  • Op FAIR data
  • Op reproduceerbaar onderzoek
  • Dat je voldoet aan relevante wetgeving zoals de AVG
  • Op efficiënter onderzoek

Format

Veel subsidiegevers hanteren hun eigen DMP format, meer informatie hierover vind je op DMPonline.  

Meer informatie over de onderwerpen in het DMP lees je hier.

Voorbeeld

In dit filmpje wordt nogmaals uitgelegd wat een DMP is,  wat de voordelen zijn en krijg je een voorbeeld ervan te zien. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen