Menu English

Publiceren

Stel je publicatie online beschikbaar

Na afloop van je onderzoeksproject kun je je publicaties online beschikbaar stellen via verschillende kanalen. Met behulp van een Persistent Identifier kunnen jouw publicaties altijd gevonden worden.

Onderzoekspublicaties opnemen in HR Repository (SURFsharekit)

Hogeschool Rotterdam heeft een eigen repository - SURFsharekit - waarin onderzoekspublicaties van de kenniscentra via de Open Access groene route beschikbaar worden gesteld. De publicaties van lectoren en onderzoekers van de kenniscentra en CoE worden vanuit SURFsharekit getoond op de website van de hogeschool. Daarnaast zijn deze publicaties (ook via SURFsharekit) toegankelijk in de HBO Kennisbank en in OpenAire.eu (voorheen NARCIS).

Open SURFsharekit 

Invoeren publicaties

Het invoeren van publicaties van lectoren en onderzoekers in SURFsharekit wordt verzorgd door de mediatheek. Ieder kenniscentrum (meestal de communicatiemedewerker) heeft een contactpersoon die de publicaties verzamelt en doorstuurt. Voorafgaand aan publicatie in SURFsharekit checkt de mediatheek voorwaarden van uitgevers.

Vragen over SURFsharekit 

Open Access overeenkomsten met uitgevers

Open Access overeenkomsten met ACM en Elsevier

De mediatheek probeert Open Access overeenkomsten met uitgevers af te sluiten waarbij de Article Processing Charges zijn afgekocht. Op dit moment zijn er overeenkomsten me ACM en Elsevier.

ACM Open Access overeenkomst
Er is een Open Access overeenkomst met ACM (Association for Computing Machinery) die loopt van 2024-2026. Je kunt hierdoor als onderzoeker volgens de Gouden route Open Access publiceren in tijdschriften en conferentie-proceedings van ACM zonder dat je de Article Processing Charge hoeft te betalen: die is afgekocht in deze overeenkomst.

ACM heeft hiervoor een eRights-proces opgezet:

  1. Je krijgt een automatische e-mail van ACM als je eerste auteur (corresponding author) bent na: acceptatie voor publicatie van je artikel door een ACM-tijdschrift of magazine of na acceptatie voor publicatie van je conferentie-bijdrage door een ACM-conferentie
  2. Je wordt via deze e-mail geïnformeerd dat Hogeschool Rotterdam een overeenkomst heeft met ACM op grond waarvan je je artikel kosteloos Open Access (OA) beschikbaar kunt stellen en je ontvangt een link naar het ACM eRights-formulier
  3. Op het eRights-formulier geef je aan welke rechten je aan ACM wil verlenen. Hoewel de optie ACM Open voor OA en toestemmingsrelease het meest prominent in het eRights-formulier wordt aangegeven, kun je ook kiezen voor (auteurs)rechtenoverdrachten aan ACM (dus niet Open Access publiceren) [voorbeeld ACM eRights-formulier]
  4. Als je de de OA-optie selecteert, maak je vervolgens een keuze voor een Creative Commons(CC)-licentie
  5. Na het selecteren van je CC-licentie ga je naar de tweede pagina van het eRights-formulier en wordt je gevraagd naar machtigingen, materiaal van derden, garanties op originaliteit en financiering (vragen vergelijkbaar met die van andere uitgevers)
  6. Na het indienen van het formulier worden je keuzes vastgelegd bij ACM en krijg je een bevestigingsmail met je rechtenkeuzes

Elsevier Publish & Read overeenkomst

De Publish & Read overeenkomst met Elsevier loopt van 2020 tot 2025. Je kunt hierdoor als onderzoeker volgens de Gouden route Open Access publiceren in een groot aantal tijdschriften van Elsevier zonder dat je de Article Processing Charge hoeft te betalen.

Voorwaarden:

      • Het tijdschrift van Elsevier waarin je wilt publiceren moet onder de overeenkomst vallen. Je kunt hier kijken of dat het geval is voor het Elsevier tijdschrift waarin je wilt publiceren.
      • Als startdatum geldt de datum waarop je je artikel voor publicatie hebt ingediend: 1 januari 2020 tot 31 december 2024.
      • Geef als je je artikel indient voor publicatie aan dat je aan Hogeschool Rotterdam (Rotterdam University of Applied Sciences) bent verbonden en dat je gebruik wilt maken van de optie om je artikel Open Access te publiceren. Gebruik je hr mail adres en kies voor "Gold Open Access: Central Funding Agreement" in de "Rights and Access Information Form"

Voor vragen en hulp: neem contact op met Arnaud Zwakhals

Persistent Identifier

Om duurzaam vindbaar te zijn, heeft een publicatie een Persistent Identifier (PID) nodig; een unieke code die gekoppeld is aan de publicatie. Hierdoor kan de publicatie altijd teruggevonden worden, ook bij veranderingen van naam en plaats.

Er zijn verschillende PID systemen. Hieronder lichten we er drie toe.

DOI

Een DOI (Digital Object Identifier) is bij uitstek geschikt om een publicatie duurzaam vindbaar te maken en wordt alleen toegekend aan publicaties die voor de lange termijn beheerd en toegankelijk blijven. DOI's worden al veel gebruikt in de wetenschappelijke literatuur om naar tijdschriftartikelen te linken. Vaak krijgt je publicatie na het uploaden automatisch een DOI, dit gebeurt bijvoorbeeld in DataverseNL wanneer je je onderzoeksgegevens daar deponeerd.

DAI

De Digital Author Identifier (DAI) is een uniek, persoonsgebonden, landelijk nummer voor auteurs met een aanstelling aan of een andere relevante verbintenis met een Nederlandse universiteit, hogeschool of onderzoeksinstituut.
Doormiddel van de DAI kunnen bijvoorbeeld in databases en portals publicaties van een onderzoeker bij elkaar worden gezet. Dit gebeurt bijvoorbeeld op de persoonlijke webpagina's van onderzoekers van de HR.
Bij het plaatsen van publicaties in SURFsharekit wordt ook de DAI van de betreffende auteur ingevoerd. Voor onderzoekers aan de HR wordt een DAI door de mediatheek opgezocht of aangemaakt.

DAI aanvragen

ORCID

De bijdragen van een onderzoeker aan een publicatie is soms lastig te herkennen. Onderzoekers kunnen namelijk dezelfde naam hebben, maar een naam kan ook veranderen (zoals bij een huwelijk). Daarnaast kan inconsistent gebruik van voornaamafkortingen en verschillende schrijfwijzen er ook voor zorgen dat een onderzoeker moeilijk te herkennen is. Een ORCID (Open Researcher and Contributor ID) is een PID die een oplossing voor dit probleem biedt. Een onderzoeker moet zelf een ORCID aanvragen.

ORCID aanvragen

Open Access publicatiebeleid

HR Open Access publicatiebeleid

Hogeschool Rotterdam vindt het belangrijk dat kennisproducten zoveel mogelijk open access beschikbaar zijn en hanteert het principe ‘Open access, tenzij’. Dat wil zeggen: Open access publiceren is het uitgangspunt, tenzij dit onmogelijk is vanuit het oogpunt van wet- en regelgeving of andere bindende afspraken met derden. 

Lees het HR Open Access publicatiebeleid