Menu English

Stappenplan literatuuronderzoek

In 5 stappen naar een goede theoretische onderbouwing

Op internet en in de bronnen van de mediatheek vind je heel veel informatie. Hoe vind je een bron die voor jou relevant en bruikbaar is? Dat lees je hier.

Toon:

Hoe zoek ik?

In de vorige stappen heb je geleerd hoe je je oriënteert en je bronnen kiest. Goed weten wat je precies wilt weten en waar je dat kunt vinden is erg belangrijk. Deze pagina gaat over hoe je precies kunt zoeken, we hebben daar een paar tips voor.

Zoektermen combineren

Het is slim om gebruik te maken van de zogenaamde Booleaanse operatoren AND, OR en NOT. Hiermee kun je zoektermen combineren, op meerdere termen tegelijk zoeken of juist termen uitsluiten.

Voorbeeld

Als je op de Booleaanse manier een broodje zou willen bestellen, kun je dat zo doen:

pistolet OR broodje AND kaas AND sla AND ham NOT komkommer

Je krijgt dan een pistolet of broodje met kaas, sla en ham maar zonder komkommer.

  

  • AND. De AND-operator laat je zoektermen met elkaar combineren. Als je AND tussen twee zoektermen gebruikt, geeft de databank je alleen resultaten waarin beide woorden voorkomen (en alle andere resultaten niet). Bijvoorbeeld; jongeren AND obesitas
  • OR. De OR-operator zorgt ervoor dat je resultaten óf het ene woord bevatten óf het andere woord. Handig voor synoniemen! Bijvoorbeeld; obesitas OR overgewicht
  • NOT. De NOT-operator zorgt ervoor dat je resultaten weg kunt laten.
    Bijvoorbeeld; jongeren NOT volwassenen

 

Let op: In Google en in Google Scholar werkt alleen de OR-operator. 

De AND-operator staat automatisch aan en de NOT-operator werkt door het plaatsen van een minteken (bijv. inception -movie).

Woorden en zinnen

Phrase search

Sommige concepten of begrippen bestaan uit twee woorden, denk bijvoorbeeld aan "operationeel leidinggeven" of "traumatisch knieletsel".

Het is daarom belangrijk dat een zoekmachine als Google en een databank exact op jouw woordencombinatie kunnen zoeken, door middel van het plaatsen van "dubbele aanhalingstekens" kun je dit doen. 

Trunceren

Soms heeft een woord meerdere woordvarianten of wil je juist zoeken op enkel- en meervoud. Dit kun je doen door het plaatsen van een joker.

Bijvoorbeeld: met de zoekopdracht universit* vind je resultaten met onder andere de volgende zoektermen: 

  • universiteit
  • universitair
  • universitaire

Maskeren

Heeft een woord verschillende spellingsvarianten? Gebruik dan het vraagteken om te trunceren.

Bijvoorbeeld: met de zoekopdracht globali?ation vind je resultaten voor onder andere:

  • globalization
  • globalisation

Zoekresultaten filteren

De meeste databanken en zoekmachines bieden je de mogelijkheid om je resultaat te begrenzen of limiteren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de publicatiedatum aan te geven (soms wil je géén resultaten van vóór 2016), een taal in te stellen of een materiaalsoort in te geven (bijvoorbeeld door alleen te zoeken naar peer-reviewed informatie). 

In veel databanken (bijv. PubMed) en zoekmachines (bijv. Google) zit een optie geavanceerd zoeken. Hiermee kun je je zoekactie gestructureerd opzetten en kun je booleaanse operatoren combineren met jokers, publicatiedatum en auteur. Heel handig als je precies weet wat je wilt hebben.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen