De subsidieadviseurs zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het subsidielandschap, en kunnen je ondersteunen bij het selecteren van een passende subsidieverstrekker en call voor zowel kleine, nieuwe ideeen, als grotere aanvragen voor bijvoorbeeld doorontwikkeling of implementatie.
Verschillende financieringsmogelijkheden:
Externe subsidies
De voornaamste subsidieverstrekker voor praktijkgericht onderzoek is Regieorgaan SIA. De subsidies die zij verstrekken zijn specifiek bedoeld voor praktijkgericht onderzoek door hogescholen in samenwerking met partners uit de beroepspraktijk, maatschappij en/of het publieke domein. Zij verstrekken diverse typen subsidies, van kleine verkennende projecten zoals KIEM, tot subsidies voor grote, mature consortia, zoals RAAK-PRO, en allerlei mogelijkheden daar tussenin, zoals RAAK-MKB en RAAK-Publiek.
Op HINT(projectmanagement/subsidies) vind je meer informatie over en formats van SIA-subsidies.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert jaarlijks bijna 1 miljard euro in ‘nieuwsgierigheidsgedreven’ onderzoek, onderzoek gericht op maatschappelijke uitdagingen en in onderzoeksinfrastructuur. Op basis van adviezen van deskundige wetenschappers en experts uit binnen- en buitenland selecteert en financiert NWO onderzoeksvoorstellen. Daarnaast kent NWO negen eigen onderzoeksinstituten waar internationaal onderzoek wordt verricht. NWO financiert iets ruim 7.000 onderzoeksprojecten op jaarbasis.
ZonMw programmeert en financiert onderzoek en vernieuwing in gezondheid, zorg en welzijn, stimuleert kennisinfrastructuren en het gebruik van de ontwikkelde kennis. Samen met partners werkt ZonMw aan het signaleren en agenderen van kennisbehoeftes. ZonMw werkt nauw samen met een brede groep partners: beleidsmakers, burgers en ervaringsdeskundigen, preventie-, zorg- en welzijnsprofessionals, onderzoekers, opleiders en ondernemers.
Er zijn regelmatig mogelijkheden bij diverse overheden (bijv gemeente Rotterdam), het Groeifonds en daaruit afgeleide fondsen, en decentrale Europese en nationale fondsen zoals bijvoorbeeld EFRO en het Just Transition Fund (JTF).
Daarnaast bestaan er kleinere lokale/nationale fondsen voor heel specifieke thematische vraagstellingen. Kortom, er is een breed subsidielandschap, en team subsidieadvies ondersteunt graag bij het identificeren van de meest geschikte en kansrijke mogelijkheden voor jouw projectidee. Neem vooral contact op met team subsidieadvies om samen te ontdekken welke financiering het best bij jouw project past.
Horizon Europe is het belangrijkste financieringsprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie en loopt tot 2027. Het programma bevordert samenwerking en versterkt de impact van onderzoek en innovatie bij het ontwikkelen, ondersteunen en uitvoeren van EU-beleid en het aanpakken van mondiale uitdagingen, zoals klimaatverandering en stimuleert het concurrentievermogen en de groei van de EU. Het ondersteunt ook bij het creëren en beter verspreiden van excellente kennis en technologieën.
Het programma Erasmus+ biedt allerlei mogelijkheden voor het hoger onderwijs om met organisaties binnen en buiten de EU in contact te komen, om kennis en ideeën uit te wisselen, en met internationale organisaties en beleidsmakers samen te werken. Om het hoger onderwijs te versterken, bijvoorbeeld door middel van innovaties en/of praktijkgericht onderzoek, kan samengewerkt worden met hogescholen of organisaties in andere landen binnen de zogenaamde Partnerschappen (Key Action 2). Sinds 2024 is er een lumpsum aanpak. Dit betekent dat wordt gewerkt met vaste bedragen, waardoor de verantwoording veel eenvoudiger is geworden.
Financiering zoeken via Erasmus+.
Interne financiering
Onderzoeksvouchers
Promoveren
Promoveren binnen Hogeschool Rotterdam is erop gericht docenten op te leiden tot bekwame onderzoekers en tegelijkertijd de opgedane kennis en onderzoekservaring direct ten goede te laten komen aan de onderwijspraktijk. De hogeschool faciliteert promoveren door de inzet van promotievouchers.
Postdoc onderzoek
Een postdoc positie draagt bij aan duurzame docentprofessionalisering en versterkt de verbinding tussen onderwijs, onderzoek en praktijk. Een postdoc positie biedt de talentvolle gepromoveerde docent de mogelijkheid om zich verder in het praktijkgericht onderzoek te ontwikkelen na afronding van zijn of haar promotie gecombineerd met het versterken van de verbinding van het onderzoek en het onderwijs. Dit komt ook ten goede aan het creëren van een rijke leeromgeving voor studenten. Het thema van het onderzoek is verbonden met de onderzoekslijnen van de kenniscentra en de kennisagenda van een opleiding.
De hogeschool stelt 12 postdocvouchers ter beschikking.
Alle praktische informatie voor het aanvragen van een voucher is te vinden op HINT.
Overige externe financiering
Overige externe financiering
Naast de eerste (de overheid) en tweede (subsidies door zelfstandige publieke organisaties, zoals NWO, ZonMw, Regieorgaan SIA en/of de Europese Commissie) geldstroom is er nog een zogenaamde derde geldstroom. Hierbij is sprake van contract met de opdrachtgever voor het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een ziekenhuis dat betaalt voor onderzoek naar een nieuwe interventie of een bedrijf dat samen met de hogeschool een prototype wil laten ontwikkelen.
--> wat is evt. de ondersteuning hierbij?
Co-financiering en eigen bijdrage
Cofinanciering en eigen bijdrage
Bij nagenoeg alle vormen van subsidie is het nodig om een consortium te vormen met een of meerdere partners. De eisen aan waar een consortium aan moet voldoen, verschilt per subsidieverstrekker en per call.
Wat in nagenoeg alle gevallen zo is, is dat er een bijdrage in de kosten wordt verwacht vanuit de deelnemende partijen. Vaak is dit een eigen bijdrage vanuit HR (bijv door een deel van de benodigde loonkosten zelf te dragen), en co-financiering vanuit externe partijen. Meestal mag dit zowel in kind (dus bijvoorbeeld bijdragen in uren en/of ter beschikking stellen van materialen) of in cash (het daadwerkelijk overmaken van geld).
Het is raadzaam om dit in een vroeg stadium te bespreken met zowel je directeur over een eventuele eigen bijdrage, als de beoogde partners, over vereiste co-financiering, zodat je niet kort voor de deadline voor verrassingen komt te staan als bijvoorbeeld blijkt dat het niet voor alle partijen mogelijk is om aan deze eisen te voldoen.