Menu Zoeken English

Schone handen aan de couveuse 2.0

Erasmus MC / Sophia Kinderziekenhuis

Hoe kun je een ‘feedback’ systeem bedenken dat naleving van handhygiëne stimuleert rondom een couveuse?

Vraagstelling

In het zorginnovatieproject 'Schone handen aan de couveuse' werken studenten van zorg- en ontwerpopleidingen samen aan oplossingen voor het stimuleren van de naleving handhygiëne op de couveuseafdeling van Sophia Kinderziekenhuis. Couveusebaby’s zijn zeer gevoelig voor infecties. Helaas komen levensbedreigende infecties toch veel voor bij couveusebaby’s. Onderzoek heeft aangetoond dat goede naleving van de handhygiëne rondom de couveuse het aantal infecties kan terugbrengen.

Aanpak

Het onderzoeksproject bestaat uit diverse deelprojecten, die in estafette door steeds nieuwe multidisciplinaire studententeams worden opgepakt. Dit keer is een feedbacksysteem ontwikkelt en getest dat positieve feedback geeft als je je handen reinigt voordat het couveusedeurtje wordt geopend, dat positief gedrag beloont door zichtbaar te maken dat juiste handhygiëne procedures zijn opgevolgd.

Resultaat

‘Studenten IPO hebben voor ons een apparaat ontwikkeld dat registreert of de verpleegkundigen voldoende desinfectievloeistof uit de dispenser hebben getapt en of de handen voldoende lang zijn gewreven. Als zij de instructies goed hebben uitgevoerd, gaat er een lampje branden en kunnen zij het couveusedeurtje openen. Wij zijn ongelooflijk blij met de voorziening die de studenten van de hogeschool hebben gemaakt. Dit is een voorbeeld van de manier waarop de techniek ons helpt bij gedragsverandering. Gedrag dat van levensbelang is.’ Aldus opdrachtgever Onno Helder, van het Erasmus MC.

Opleiding(en)

  • Industrieel Product Ontwerpen

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Jan Okkerse

Begeleider(s)

Bartel Timmermans

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen