‘Bezuinig niet op onze toekomst’ en ‘Onderwijs is een recht.’ Een greep uit de vele protestborden die vandaag te zien waren tijdens de onderwijsstaking. Op het Willemsplein verzamelden zich rond het middaguur enkele duizenden studenten, medewerkers en docenten uit het Rotterdamse hoger onderwijs. Om te protesteren tegen de onderwijsbezuinigingen van het kabinet. Er was zon, er was gratis friet en veel saamhorigheid.
De staking van vandaag is onderdeel van estafettestakingen tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs, georganiseerd door onderwijsvakbond AOb, studentenvakbonden en FNV. In totaal staakten eerder door het hele land al zo’n 25.000 studenten, docenten en medewerkers uit het hoger onderwijs tegen de bezuinigingen van meer dan 1 miljard euro. Vandaag was Rotterdam als achtste locatie aan de beurt.
Mara – gewapend met vlag en patatje – is student aan de lerarenopleiding van Hogeschool Rotterdam. Hij was vanochtend al vroeg op de campus van de Erasmus Universiteit waar voorbereidingen plaatsvonden. “Ik staak vandaag omdat de bezuinigingen direct impact hebben op mijn vak, omdat ik ook het onderwijs inga. Er wordt op docenten bezuinigd. Door grotere klassen is er minder aandacht voor het individu. Zo gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit.”
Hogeschooldocent Pepijn vindt dat de bijdrage die het onderwijs aan de maatschappij levert, in twijfel wordt getrokken. Volgens hem wordt er alleen naar de kosten gekeken en niet naar de opbrengsten. “Wij worden als docenten niet gehoord en niet serieus genomen. Wij proberen de toekomst te ontwikkelen door kennisoverdracht, met het doel dat onze studenten, onze jongeren een beter leven krijgen.”
Investeren in de toekomst
Op het podium spraken nationale en lokale politici, vertegenwoordigers van de vakbonden en studenten. De Rotterdamse wethouder Said Kasmi sprak zich ferm uit tegen het kabinetsbeleid. “Kijk naar alle onrust en tumult wereldwijd. Investeren in onderwijs is een investering in de toekomst, niet alleen van onze stad, maar ook van Nederland. Het is onlogisch om daarop te gaan bezuinigen. We hebben al die goed opgeleide studenten keihard nodig: we hebben een enorm personeelstekort in de zorg, in het onderwijs, in de techniek. Wat mij betreft moeten we niet bezuinigen, maar juist investeren in de toekomst, in het onderwijs.”
Samen strijdbaar
Na de politieke vertegenwoordigers was het de beurt aan de bestuursvoorzitters van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Hogeschool Rotterdam, Annelien Bredenoord en Sarah Wilton-Wels, om de stakers toe te spreken.
Bredenoord wees op de eensgezindheid van de instellingen in het hoger onderwijs, tijdens protesten in afgelopen maanden en ook voor de komende tijd. “Dit kabinet en deze onderwijsbezuinigingen zetten de hakbijl in de toekomst van ons hoger onderwijs, van wetenschap en van innovatievermogen. Innovatie wordt maar liefst 85 keer genoemd in het kabinetsbeleid als oplossing voor de grote problemen van deze tijd: wonen, zorg, klimaat, maar ook veiligheid, weerbaarheid en de toekomst van onze democratie. En precies hierin wordt gesneden. We maken ons daar echt serieus zorgen over.”
Wilton-Wels sloot zich hierbij aan. “Wij zijn samen strijdbaar, voor het hoger onderwijs, voor de wetenschap. Voor al die banen waar men om hbo-studenten vraagt, om onderzoekers, wetenschappers. De Rotterdamse haven heeft 7000 vacatures, en wat doet deze regering? Ze zetten het mes in het onderwijs, in de wetenschap, in innovatie. Onvoorstelbaar.”
Kansengelijkheid
Ook wees Wilton-Wels op de kansengelijkheid, de toegang tot onderwijs, die door de bezuinigingen onder druk komt te staan. “In Rotterdam, waar we nu staan bij de brug die Noord en Zuid verbindt, verdient iedereen gelijke kansen. In Nederland verdient iedereen gelijke kansen. We zijn er nog lang niet. Alle jongeren met dromen hebben recht op onderwijs. Doe het niet!”
Die oproep – doe het niet- werd luid gedeeld door de stakers. En was ook gericht aan de Eerste Kamer die vandaag stemt over de onderwijsbegroting. Na afloop van het programma volgde een mars door het centrum en teach-outs op diverse locaties in de stad.