Menu
    English

    Energie Starterstraject: nieuwe mogelijkheden in de energiesector

    Deelnemers opleiden voor de uitdagingen van de energietransitie. En dat onder aantrekkelijke voorwaarden. Zo kun je het Energie Starterstraject het best omschrijven. Het is een initiatief dat bestaat omdat er de komende jaren veel mensen nodig zijn in de energiesector. Op dit moment stelt het bedrijfsleven flink wat (technische) eisen aan sollicitanten. Het Energie Starterstraject verlaagt de drempel.

    Dit programma is een initiatief van De Nieuwe Ingenieurs. Dat bestaat uit een samenwerking van meerdere bedrijven in de techniek en is opgezet in samenwerking met Hogeschool Rotterdam.

    Deelnemers beginnen direct met een baan in de energiesector, ontvangen een goed salaris en mobiliteitsbudget en volgen daarnaast lessen op hbo-niveau. Door deelnemers direct in een werksetting te plaatsen, wordt niet alleen de kloof tussen theorie en praktijk verkleind, maar wordt ook actief bijgedragen aan de energietransitie. 

     “Er heerst nog steeds een onterecht stigma over techniek'', zegt David Veldhoen als één van de initiatiefnemers van De Nieuwe Ingenieurs. ''En dat schrikt mensen af. Zonde, want de vraag naar technisch personeel groeit met de dag. Om de energietransitie mogelijk te maken, moeten we techniek op zo'n manier presenteren dat meer mensen enthousiast worden over dit prachtige vakgebied. In de microcredential ‘Het Energie Starterstraject’ komt alles samen om een brug te bouwen naar de energiesector. Ik kan niet wachten.''

    Wat is een microcredential?

    Een microcredential is een officieel erkend bewijs van het behalen van specifieke leerdoelen binnen een bepaalde sector. In het Energie Starterstraject richt dit zich op praktische en theoretische kennis die nodig is voor functies in de energiesector. Het concept van microcredentials sluit aan bij de vraag naar flexibele leertrajecten die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

    Roger Reichrath (onderwijsmanager Technische Bedrijfskunde aan Hogeschool Rotterdam): "Het traject sluit precies aan op wat de klant nodig heeft. De kwaliteit is gegarandeerd door de hogeschool en het speelt in op ontwikkelingen in Nederland en Europa om competenties breder te erkennen.''

    De opzet van het traject

    Het traject duurt twee jaar en combineert een startersfunctie met praktijkgerichte lessen. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld aan de slag als engineer, technisch tekenaar of werkvoorbereider. Daarnaast is er elke twee weken een lesdag aan Hogeschool Rotterdam. Deelnemers krijgen ondersteuning van mentoren vanuit zowel de hogeschool als De Nieuwe Ingenieurs en hun werkgever. De praktijkervaring wordt aangevuld met relevante theoretische kennis, afgestemd op de functie en persoonlijke leerdoelen van de deelnemer.

    Toegankelijkheid en doelgroep

    Het Energie Starterstraject is toegankelijk voor mensen met een havo-, mbo-4- of hbo-diploma. Een technische achtergrond is niet vereist; motivatie en de wil om te leren staan centraal. Het programma is geschikt voor zowel jonge starters als ervaren professionals die zich willen omscholen of hun loopbaan een nieuwe richting willen geven.

    Meer informatie

    Aanmelden voor het Energie Starterstraject kan tot en met 24 maart 2025. Kijk voor meer informatie op denieuweingenieurs.nl.