We zien dat mensen met een chronische progressieve ziekte zoals MS, ALS, dementie, Huntington e.d., steeds meer in een isolement raken. Hun wereld wordt kleiner doordat ze zich niet meer goed of veilig kunnen bewegen. We zijn op zoek naar mogelijkheden om deze mensen zo lang mogelijk betrokken te houden bij de samenleving.
In dit experiment vragen we jullie om afzonderlijk na te denken over welke technologische hulpmiddelen jullie nodig zouden hebben of zouden willen hebben als jullie niet meer mee kunnen met je vriendengroep. Stel, je vriendengroep gaat op vakantie en jij kunt niet mee vanwege je ziekte. Hoe krijg je toch zoveel mogelijk mee? Wat zou je willen? Welke technologie zou je helpen om zo betrokken mogelijk te blijven? Dit mag bestaande technologie zijn, maar ook technologie die nog ontwikkeld moet worden. Hoe kun je blijven participeren in je netwerk van vrienden en naasten?
Een recent voorbeeld van dit dilemma is te zien en te horen in een uitzending op radio en TV over een patiënt met reuma die steeds afspraken moet afzeggen met haar vriendengroep. Innovatieve, transprofessionele ideeën over hoe je als patiënt met een chronische progressieve ziekte toch kunt blijven participeren, worden door de opdrachtgever op prijs gesteld.
Doordat jullie allemaal vanuit jullie eigen specifieke discipline kijken, komen jullie met unieke en essentiële benodigdheden. Het is wenselijk om te zien waar de overlap en de verschillen liggen. Deze overlappen en verschillen kunnen in een overzicht worden gepresenteerd en vervolgens vertaald worden naar een pakket van eisen. Wat zijn de vereisten waaraan de mogelijke technologie moet voldoen om mee te kunnen op reis of een uitje? Bij het uitvoering van deze opgave is het belangrijk om zelf na te gaan en te onderzoeken wat jij het meest zou missen als je niet meer mee kan op een uitje met je vrienden.
De kennismaking / kick-off van deze opgave vindt plaats op 2 april binnen het domein van de opleiding Ergotherapie. Dit is op de begane grond van de locatie Rochussenstraat. Voorafgaand aan de bijeenkomst volgt per mail het tijdstip.