Voor de aanschaf van een rollator is niet in alle gevallen een medische indicatie nodig. Via diverse winkels kan een rollator ook zonder indicatie worden aangeschaft. Dit geldt niet alleen voor thuiszorgwinkels, maar ook voor bouwmarkten, drogisterijen en zelfs sommige supermarkten, die regelmatig de mogelijkheid bieden om een rollator te kopen. Dit roept echter ook een aantal vragen op:
-
Hoe zorg je ervoor dat je een rollator kiest die bij je past en dat je deze op de juiste manier gebruikt?
-
Wordt de rollator goed onderhouden en gecontroleerd op veiligheid?
-
Welke aandachtspunten zijn belangrijk bij het maken van een verantwoorde keuze voor een rollator? Welke rollator is geschikt voor welke situatie en activiteiten?
-
Welke obstakels ervaren rollatorgebruikers?
-
Welke problemen kunnen worden voorkomen met het gebruik van een rollator, zowel binnen als buitenshuis?
-
Welke oplossingen kunnen gebruikers of ouderen uit de doelgroep zelf bedenken?
Aan jullie de taak om in kaart te brengen welke uitdagingen en behoeften er spelen bij (potentiële) rollatorgebruikers en hoe zij van de juiste informatie kunnen worden voorzien. Hoe breng je deze informatie effectief onder de aandacht? Wat zou een geschikt communicatiemiddel zijn om de boodschap duidelijk over te brengen naar een oudere doelgroep?
Daarnaast is het belangrijk om te bepalen welke tips over het gebruik van een rollator in de communicatie moeten worden opgenomen. De benodigde informatie kan worden afgeleid uit de antwoorden op bovenstaande vragen. Mogelijk bedenken jullie als groep nog aanvullende vragen die relevant zijn voor de informatievoorziening.
Voorbeeldwebsites:
De opdrachtgever is geïnteresseerd in een door jullie ontwikkeld (prototype van een) communicatiemiddel met relevante informatie over het gebruik en onderhoud van een rollator, valpreventie en praktische tips voor ouderen. Daarnaast is een keuzehulp gewenst om een rollator te selecteren die past bij de functie, het gebruik, de afmetingen en de activiteiten van de gebruiker.
Vanuit het Kenniscentrum Zorginnovatie en het lectoraat Technische Innovaties in de Zorg is er behoefte aan inzicht in de behoeften en uitdagingen van mensen in de regio Rotterdam die zelfstandig thuis wonen. De doelgroep bestaat voornamelijk uit 65-plussers, maar kan ook jongere mensen met een chronische aandoening omvatten, zoals NAH, CVA of MS.
Het uiteindelijke doel is om ondersteunende technologieën te testen die de mobiliteit, zelfredzaamheid en participatie van deze mensen kunnen vergroten. Binnen deze opdracht ligt de specifieke focus op ouderen die gebruik maken van een rollator.
Laagdrempelig contact met een doelgroep waar zij later in hun vak mee te maken zullen krijgen. interviewtechniek en communicatieve vaardigheden. Kennis over de belemmeringen die mensen ervaren in hun dagelijks leven.
Opdrachtgever:
Kenniscentrum zorginnovatie.
Voor welke disciplines is deze opgave geschikt?
- Fysiotherapie
- Logopedie
- Ergotherapie
- Verpleegkunde
- Social Work
Deze opdracht heeft ruimte voor:
1 subgroepje
De kick-off vindt plaats op woensdag 2 april in lokaal RS.00.110. De opdrachtgever neemt per mail contact op voor verdere informatie.