Stichting de Buurtbron Ommoord-Zevenkamp biedt ondersteuning aan kansarme bewoners in kwetsbare situaties. We beschikken over een uitgebreid netwerk van behulpzame wijkbewoners en professionele hulpverleners in Ommoord en Zevenkamp, maar hebben beperkte professionele ondersteuning. We willen graag samen met bewoners activiteiten organiseren die zowel passen bij hun behoeften als leuk en leerzaam zijn.
De ouderen in De Aarhof hebben behoefte aan themabijeenkomsten over gezondheid in de brede zin van het woord. Het is echter een uitdaging voor Marleen om dit samen met bewoners te organiseren, zodat zij zich medeverantwoordelijk voelen.
De kernvraag is: Wat hebben de verschillende ouderen in De Aarhof nodig om samen themabijeenkomsten te organiseren voor alle ouderen in Zevenkamp? Zijn er gezondheidsverschillen tussen de ouderen, en bestaan er daardoor verschillende vragen over gezondheid? Welke netwerkpartners kunnen betrokken worden? Wat kunnen sociaal werkers en andere (zorg)professionals doen om ouderen met verschillende achtergronden en culturen lichamelijk en geestelijk gezond te krijgen en te houden? Wat zijn inspirerende voorbeelden?
In deze opdracht onderzoeken jullie wat we ontdekken wanneer we bewoners van De Aarhof zelf vragen wat er nodig is om themabijeenkomsten voor de doelgroep ouderen gezamenlijk te organiseren. Het kan zinvol zijn om binnen het onderzoek vooral met (focus)groepen te werken om meer gezamenlijke betrokkenheid te stimuleren en bewoners beter leren kennen. Voor het empoweren van de groep zou er gekeken kunnen worden naar een invulling van themabijeenkomsten met een terugkerend karakter (herhaling), waarbij kennis en informatie door bewoners zelf wordt doorgegeven. Alternatieven voor zelfempowerment zijn uiteraard welkom. In ieder geval organiseren jullie minimaal één themabijeenkomst, zodat deze geëvalueerd kan worden voor de volgende keer.
Doordat studenten worden uitgedaagd contacten te leggen, data te verzamelen en deze te analyseren vanuit hun eigen discipline brengt dit voor de andere disciplines nieuwe inzichten en kennis met zich mee. De studenten leren voor bovengenoemde aspecten nieuwe methode. Daarnaast worden studenten uitgedaagd om professionals van andere disciplines te benaderen zoals zorgtechniek en mens en techniek.
Opdrachtgever:
Stichting De Buurtbron
Voor welke disciplines is de opgave geschikt:
- Fysiotherapie
- Ergotherapie
- Logopedie
- Medische hulpverlening
- Social work
- Verpleegkunde
Deze opgave heeft ruimte voor:
2 subgroepjes
De kick-off vindt plaats op 2 april bij de opdrachtgever stichting De Buurtbron in Rotterdam Ommoord-Zevenkamp. De kick-off begint om 10 uur.