Steeds meer ouderen maken gebruik van een rollator. Dit roept direct de vraag op in hoeverre een rollator op de juiste manier wordt gebruikt, welk onderhoud nodig is en waarom dit onderhoud zo belangrijk is.
In de regio Rotterdam wordt nagedacht over het oprichten van een rollator repair shop. Een mooi initiatief, maar welke uitdagingen komen hierbij kijken? Waar moet rekening mee worden gehouden? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van een dergelijke repair shop voor de oudere doelgroep? Welke diensten zou deze shop moeten aanbieden? Moet dit op afroep gebeuren, of is periodiek onderhoud noodzakelijk?
Daarnaast speelt de locatie een belangrijke rol. Waar zou een rollator repair shop het best gevestigd kunnen worden? Voor welke problemen, zowel binnen als buitenshuis, kunnen gebruikers contact opnemen met de shop? Welke onderhoudsinformatie moet aan de gebruiker worden verstrekt, en hoe zorg je ervoor dat deze informatie goed wordt begrepen? Wat is het doel van periodiek onderhoud en controle van een rollator?
Kortom, er zijn veel vragen die beantwoord moeten worden. Aan jullie als groep de taak om deze vragen in kaart te brengen door in gesprek te gaan met ouderen die een rollator gebruiken. Hoe staan zij tegenover dit initiatief, en welke inzichten kunnen zij geven over de genoemde vragen? Ook contact met fabrikanten van rollators en instanties die zich bezighouden met indicatiestelling en verstrekking van rollators kan waardevolle informatie opleveren. Besteedt men daar aandacht aan dit onderwerp? En zijn er wettelijke kaders en verplichtingen?
Voorbeeldwebsites:
Hulpmiddelenwijzer
[Scootmobiel ~ Keuzehulp ~ Scouters: Oplossingen & hulpmiddelen / Lopen met rollator]
De opdrachtgever is benieuwd naar de door jullie verzamelde informatie over het belang van een rollator repair shop voor ouderen en de manier waarop deze shop zijn diensten het beste kan aanbieden aan de doelgroep.
Vanuit het Kenniscentrum Zorginnovatie / Lectoraat Technische Innovaties in de Zorg is er behoefte aan informatie over wat er speelt onder een groep mensen in de regio Rotterdam die zelfstandig thuis wonen. De doelgroep bestaat voornamelijk uit 65-plussers, maar ook jongere mensen met een chronische aandoening, zoals NAH, CVA of MS, kunnen hieronder vallen.
Het uiteindelijke doel is om ondersteunende technologie bij mensen thuis te testen, met als mogelijke bijdrage het vergroten van mobiliteit, zelfredzaamheid en participatie. Bij deze opdracht ligt de specifieke focus op ouderen die gebruik maken van een rollator.
Laagdrempelig contact met een doelgroep waar zij later in hun vak mee te maken zullen krijgen. interviewtechniek en communicatieve vaardigheden. Kennis over de belemmeringen die mensen ervaren in hun dagelijks leven.
Opdrachtgever:
Hogeschool Rotterdam
Deze opgave is geschikt voor deze disciplines:
- Fysiotherapie
- Logopedie
- Ergotherapie
- Verpleegkunde
- Social Work
Deze opdracht heeft ruimte voor:
1 subgroepje
De kick-off vindt plaats op woensdag 2 april in lokaal RS.00.110. De opdrachtgever neemt per mail contact op voor verdere informatie.