Uit observatie blijkt dat geveltuinen in de publieke ruimte van sociale woningbouw in Rotterdam Noord vaak verwaarloosd worden en dat bewoners geen eigenaarschap voelen over het groen van hun gevel. De woningbouwvereniging onderneemt geen actie om dit onderhoud op zich te nemen, zolang er geen betrokkenheid is vanuit de bewoners.
Marvy Green en Goud van Noord beschikken gezamenlijk over veel mogelijkheden als stichting en sociaal ondernemer: ze hebben de expertise om mensen te begeleiden en te helpen bij het onderhoud van hun geveltuinen. Het betrekken van bewoners is echter een expertise die Marvy Green niet in huis heeft, maar die ze graag samen met studenten en Goud van Noord verder willen ontwikkelen.
De centrale vraag is dan ook:
Hoe kunnen bewoners van sociale woningen worden betrokken bij het verkennen van mogelijkheden om bestaande geveltuinen gezamenlijk met buurtbewoners op te knappen en dit stadsgroen te benutten voor het welzijn en de gezondheid in de buurt?
Het onderhoud van groen in de wijk kan bijdragen aan meer biodiversiteit, een gezondere en aangenamere omgeving, en een woonomgeving die beter bestand is tegen weersextremen zoals hitte en wateroverlast.
Samen zorgen voor het groen in de wijk kan bijdragen aan sociale cohesie en gedeelde verantwoordelijkheid voor een gezondere en mooiere leefomgeving. Het gezamenlijk onderhouden van geveltuinen draagt bij aan:
- Buurtcohesie en het tegengaan van sociaal isolement
- Kennis van en zorg voor de natuurlijke omgeving
- Meer beweging en het gebruik van spieren en gewrichten
In beleid, praktijk en onderzoek is steeds meer aandacht voor het belang van het betrekken van bewoners bij vergroeningsinitiatieven. We geven je enkele bestaande bronnen mee op dit vlak. Hoe dit hier precies vorm kan krijgen, is echter nog een openstaande vraag.
Je kunt leren dat zorg voor het gezamenlijke groen in de wijk een middel is om bij te dragen aan het lichamelijke en mentale welzijn van bewoners in Rotterdam Noord. Je kunt leren hoe gezamenlijk onderhoud van groen op verschillende manieren (fysiek en mentaal) kan bijdragen aan de gezondheid van bewoners en kan leiden tot meer cohesie in de buurt.
Opdrachtgever:
Marvy Green
Voor welke disciplines is deze opgave geschikt:
- Fysiotherapie
- Ergotherapie
- Logopedie
- Medische hulpverlening
- Social work
- Verpleegkunde
In het werken aan deze vragen zijn studenten nodig met expertise rondom social work om in contact te komen met bewoners en te bouwen aan cohesie. Ontmoetingen die plaatsvinden kunnen leiden vermindering van eenzaamheid en het vergroten van nabuurschap.
De studenten vanuit de opleiding zorg (fysiotherapie, ergotherapie) kunnen onderzoeken op welke manier het tuinieren bijdraagt aan de gezondheid van de bewoners (fysiek en mentaal).
Gezamenlijk kunnen de studenten vanuit deze opleidingen nadenken over mogelijkheden om met bewoners in gesprek te gaan, te verkennen welke wensen zij hebben ten aanzien van groen in de wijk, gezamenlijk onderhoud, het vergroten van kennis op het gebied van biodiversiteit en op welke manier dit bijdraagt aan welbevinden van bewoners.
Deze opdracht heeft ruimte voor:
3 subgroepjes
De Kick-off vindt plaats in de winkel van Marvy Green op Zwaanshals 309a. De opdrachtgever Lieke van Wilpen (lieke@marvygreen.com) neemt contact met jullie op over een tijdsblok op woensdag 2 april tussen 08.30 en 12:00.