Werk mee aan een biodiverse, klimaatbestendige en sociaal sterke stad! Biodiversiteit is essentieel voor een veerkrachtig ecosysteem voor dieren, planten én mensen. Biodiverse stadsnatuur draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van bewoners. Het helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit, biedt een aangename leefomgeving, nodigt uit tot beweging en ontmoeting, en kan hittestress verminderen. De gemeente Rotterdam zet zich in voor een biodiverse, sociale en klimaatbestendige stad.
Voor het versterken van biodiversiteit is ook de inzet van bewoners nodig. Maar in elke wijk is iets anders nodig. Daarom vraagt de gemeente Rotterdam jouw hulp om met bewoners van versteende wijken in gesprek te gaan en te komen tot lokaal passende ideeën rondom de centrale vraag:
Op welke manier kan de stadsnatuur in wijk X worden versterkt op een manier die bijdraagt aan de gezondheid, het welzijn van bewoners en de biodiversiteit in de wijk?
Jullie brengen de verzamelde antwoorden op een creatieve manier in beeld. Ook bedenken jullie een passende innovatie of innovaties die in deze straat zouden kunnen helpen om het openbaar groen te versterken, op een manier die bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van bewoners, en de biodiversiteit in de wijk. Creativiteit en out-of-the-box denken worden op prijs gesteld!
De gemeente Rotterdam biedt jou bij de start:
- Praktische kennis over (de waarde van) biodiversiteit van een expert
- Enkele gespreksvragen die als inspiratie kunnen dienen voor gesprekken
- Inzicht in de voor bewoners beschikbare mogelijkheden voor vergroening vanuit de gemeente
- Handige contacten in de wijk waar je in gesprek gaat
Met jouw voorstellen gaan wij (de gemeente Rotterdam) aan de slag! We gebruiken de door jullie opgehaalde signalen om de beste voorgestelde innovaties om te zetten in concrete acties. Deze acties zijn gericht op het versterken van openbaar groen op een manier die bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van bewoners, en de biodiverse natuur in de wijk. Studenten van de minor Ecorechtvaardigheid (waar jij ook welkom bent vanaf het derde jaar) gaan bovendien met de verzamelde inzichten en innovaties aan de slag om duurzaam te werken aan een gezonde en biodiverse wijk.
Je leert hoe een groene wijk op verschillende manieren (fysiek en mentaal) kan bijdragen aan de gezondheid van bewoners en kan leiden tot meer cohesie in de buurt. Je leert op creatieve wijze, in samenwerking met andere disciplines, innovatieve oplossingen te bedenken die passen bij zowel de bewoners als de leefomgeving van de wijk. Je ontdekt de verbinding tussen vragen rondom biodiversiteit en jouw vakgebied.
Opdrachtgever:
Gemeente rotterdam
Voor welke disciplines is de opgave geschikt:
- Social work: In het werken aan deze vragen zijn studenten met expertise in social work nodig om in contact te komen met bewoners en te bouwen aan cohesie. Ontmoetingen kunnen leiden tot een vermindering van eenzaamheid en het vergroten van nabuurschap.
- Fysiotherapie en Ergotherapie: Studenten van deze opleidingen kunnen onderzoeken op welke manier het openbaar groen kan bijdragen aan de gezondheid van de bewoners, zowel fysiek als mentaal.
Gezamenlijk kunnen de studenten van deze opleidingen nadenken over mogelijkheden om met bewoners in gesprek te gaan, te verkennen welke wensen zij hebben ten aanzien van groen in de wijk, en hun kennis over biodiversiteit te vergroten. Dit kan bijdragen aan het welbevinden van bewoners.
Deze opdracht heeft ruimte voor:
1 subgroepje
mailadres opdrachtgever: Am.trompper1@rotterdam.nl