Maak een transdisciplinaire handreiking of advies over hoe om te gaan met agressie in de ouderenzorg, geschikt voor de thuissituatie. Dit houdt in dat je tijdig de factoren die bijdragen aan agressie herkent en in kaart brengt, om zo agressie te voorkomen. Daarnaast betekent het het toepassen van vaardigheden om professioneel met confronterende agressie om te gaan, met oog voor je eigen integriteit.
Agressie in de zorg komt steeds vaker voor, ook in de ouderenzorg. Mensen met dementie kunnen tijdens het dementieproces te maken krijgen met neuropsychiatrische symptomen, zoals depressie, angst en agressie. Voor zorgverleners in de langdurige zorg is agressie een van de belangrijkste redenen voor uitval of het verlaten van het vak.
Onderliggende oorzaken van agressie kunnen variëren van angst en weerstand door onbegrip tot toestandsbeelden zoals een paranoïde psychose. In de thuissituatie kan agressie ervoor zorgen dat de benodigde zorg niet voldoende wordt ingezet, wat kan leiden tot een vroegtijdige opname in een verpleeghuis.
Het leren omgaan met (dreigende) agressie in de ouderenzorg is daarom essentieel om zorgverleners te ondersteunen en te behouden binnen de sector.
- Betere handvatten krijgen over agressie in de ouderenzorg en mensen met dementie in het bijzonder
- Bewustzijn van uitdagingen in gedrag waarmee de student als zorgverlener geconfronteerd wordt
- Agressie bekijken en begrijpen vanuit meerdere perspectieven.
Opdrachtgever:
Kenniscentrum zorginnovatie
Voor welke disciplines is deze opgave geschikt:
- Fysiotherapie
- ergotherapie
- Logopedie
- Medisch hulpverlener
- Social work
- Verpleegkunde
Hoeveel ruimte heeft deze opgave:
Deze opgave heeft ruimte voor 3 subgroepjes
De opdrachtgever neemt per mail contact op voor de kick-off voor maandag 7 april.