Menu English

MBO-HBO Doorstroomprogramma

Voor economische opleidingen. Durf jij de stap te maken?

Heb je interesse in een vervolgstudie op het hbo? Of twijfel je nog of dit iets voor je is? Dan is het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou! In Rotterdam werken mbo- en hbo-scholen samen om jou met de juiste studiekeuze te helpen. Is het hbo iets voor jou? En welke studie past dan het best bij jou?

Wat is het doorstroomprogramma?

Het doorstroomprogramma

Met het doorstroomprogramma krijg je extra begeleiding voor het hbo. Je kunt het programma volgen vanaf het tweede jaar van je mbo-opleiding tot en met het einde van het eerste jaar op het hbo.

Veel mbo-studenten vinden de overgang naar het hbo best lastig. Je hebt te maken met een nieuwe school, een nieuwe opleiding en met andere regels en gewoonten. En vaak blijkt de overstap van mbo naar hbo toch best wel groot. Veel mbo-studenten stoppen daarom binnen één jaar op het hbo. Dit is zonde en daarom werken de Rotterdamse mbo- en hbo-scholen nu samen. Met het doorstroomprogramma kan je alvast ervaring opdoen in het hbo. Ook maak je bewust een keuze voor je vervolgopleiding.

Mbo jaar 2

Aan het eind van het tweede jaar van het mbo kan je aangeven dat je nadenkt om na je mbo door te studeren op het hbo. Ook als je nog twijfelt of het hbo bij jou past, is het doorstroomprogramma wat voor jou. Samen met je slb’er breng je je talenten, interesses en uitdagingen in kaart. Hiermee kun je in het 3e jaar van het mbo aan de slag.

Mbo jaar 3

Het 3e jaar van het mbo volg je het keuzedeel Voorbereiding hbo. In dit keuzedeel zitten extra
taal & rekenen, leer je hbo-vaardigheden en ga je nadenken over je studiekeuze. Je maakt een eigen plan van aanpak en gaat onderzoeken welke hbo-opleiding het beste bij je past.

Je volgt lessen op het hbo en neemt daar ook deel aan projecten. Dit doe je samen met hbo-studenten. In een werkmap verzamel je allerlei opdrachten en inzichten die je deze periode opdoet. Na afloop van het keuzedeel heb je belangrijke vaardigheden ontwikkeld en een goed beeld van het hbo. Zo kun je beslissen of je wilt doorstuderen in het hbo of niet. Daarna kun je je keuze maken: meld je je aan voor een hbo-opleiding of ga je op zoek naar een mooie baan?

Aanmelding hbo

Als je je aanmeldt voor een hbo-opleiding, word je uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. Door de studiekeuzecheck krijg jij een goed beeld van je gekozen opleiding en krijgt de opleiding een goed beeld van jou. Voordat je op gesprek komt doe je één of meer opdrachten en je neemt je werkmap mee. Tijdens de studiekeuzecheck kijk je samen met een docent van het hbo of de opleiding die je gekozen hebt goed bij je past. Of misschien zou je ook nog bij een andere opleiding kunnen kijken. Ook krijg je hulp bij het maken van je plan van aanpak voor studeren in het hbo. Je bent nu klaar om met je opleiding van start te gaan.

Kosten:

Het programma is gratis. Je moet alleen wel student zijn bij één van de mbo’s die deelnemen aan dit initiatief: Albeda, Zadkine en STC-Group.

 

 

 

Hbo jaar 1

Tijdens het eerste jaar van je hbo-opleiding krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider. Hij of zij kent je goed en zal je helpen met je vragen. Ook zal er een Peercoach, een ouderejaars student, zijn die je indien nodig kan begeleiden. Ook word je extra geholpen bij voor het hbo belangrijke vaardigheden en vakken zoals taal, rekenen, algemene economie en bedrijfseconomie. Zo leg je een goede basis voor het vervolg van je hbo-opleiding!

Nieuws

Lees de artikelen

Interesse in het doorstroomprogramma?

Kijk voor meer informatie op doorstroomprogrammarotterdam.nl