Uiteindelijk willen Youri en zijn team bijdragen aan de doelstelling van een 49% lagere CO2-uitstoot in 2030 voor Rotterdam. Ze deden onderzoek naar hoe restaurants duurzamere keuzes kunnen maken. Door een camera op te hangen bij de afvalbakken in een aantal restaurants, analyseerden ze wat er op een dag zoal werd weggegooid. Teamgenoot César Langius vult aan: “Die hamburger is één van de meest bestelde items. Als je daar bijvoorbeeld jonge kaas op doet in plaats van oude kaas die langer heeft moeten rijpen, scheelt dat alweer een beetje.”
Youri: “Wat vooral veel werd weggegooid was saus. En brood. We adviseerden onder meer om kleinere porties saus te serveren en het brood in te zamelen zodat er biogas van gemaakt kan worden.” Bedrijfsleider Richard Messelink van Dudok, één van de onderzochte restaurants, laat zich graag inspireren: “De studenten hebben ons zeker geholpen om inzichtelijk te maken waar het beter kan, erg leerzaam. Ik werk al lang in restaurants en heb spijtig genoeg vaak genoeg voedsel zien weggooien dat nog best gebruikt had kunnen worden. We gaan de aanbevelingen zéker opvolgen. Camembert - ook een product dat vaak werd weggegooid – komt bij ons niet meer op de kaart.”
Circular Harvest Innovation Awards
Met hun project over het alternatieve menu sleepten César en Youri de tweede prijs in de wacht van de Circular Harvest Innovation Award, een cadeaubon voor een diner in het Aloha Low Waste Foodcafé, niet toevallig gevestigd in de circulaire hub Blue City waar ook het event werd gehouden. Hun presentatie maakte deel uit van het ‘Impact Café’, een maandelijks event over duurzaamheid dat samenwerkingspartners Blue City en Hogeschool Rotterdam samen organiseren, en onderdeel van het dagprogramma. Daarnaast waren er keynotes en workshops. Maar tijdens Circular Harvest staan vooral de studenten centraal, in totaal presenteerden 15 projecten zich.
De eerste prijs was voor ‘Schie-district goes circular’, waarin een andere groep studenten onderzocht wat nodig is om een circulair ambachtscentrum op te zetten in Schiedam, waar een kringloopwinkel, reparatiewerkplaats, de milieustraat en onderwijsinstellingen met elkaar samenwerken, zodat het financieel onafhankelijk kan opereren.
Online prijsuitreiking door Wijnand van den Brink, tekst gaat verder onder foto
Verder mocht Jannick Waleska met zijn workshop ‘Hoe begin ik een circulaire start-up’ de eerste prijs voor individuele deelnemers in ontvangst nemen en het onderzoek naar de uitstoot van ons gebruik van digitale data van Beatrix Tanner de tweede prijs. De uitreiking door HR-collegelid Wijnand van den Brink was de afsluiting van een dag met een vol programma, met lezingen, workshops en netwerktafels rondom de circulaire economie. Van den Brink: “Ik ben trots als ik alle creativiteit zie in deze studentprojecten, en zoveel diversiteit in onderwerpen, zoveel goed denkwerk. Het laat mooi zien hoe je met kleine stappen impact kunt hebben op verandering. ”
Studenten als aanjagers van verandering
Circular Harvest wordt al sinds 2014 gehouden als slot van de minor Circular Economy & Business Innovation. Blue City is sinds 2019 gastlocatie. Het event is populair en is elk jaar uitgebreider. Was het eerst voornamelijk georiënteerd op circulaire economie, inmiddels is de focus breder en is bijvoorbeeld ook de minor Circulair Bouwen aangesloten. Organisator Mirella Soyer: “Volgend jaar hopen we met nóg meer studenten van nog meer opleidingen en andere minoren fysiek in Blue City te kunnen presenteren. Want ja, de verandering naar een circulaire economie en maatschappij moet van ons komen. Onze studenten zullen de aanjagers zijn van de maatschappelijke verandering die wij nu in het klein hebben ingezet.”
Met de titel ´Green swans with black feathers´ verwijzen we naar enorme veranderingen die aankomen in de transitie naar een groenere economie, maar er zijn ook bedreigingen die we eerst moeten tackelen
organisator Circular Harvest
Circulariteit moet in álle opleidingen
Die verandering is nodig, en het gaat niet snel genoeg, vindt Zakia Guernina, die ook namens het college van bestuur van de hogeschool aanwezig was bij een ander programmaonderdeel, de paneldiscussie. “Ik ben een ongeduldig collegelid”, grapt ze, maar de boodschap is ook serieus. “Op dit moment is circulariteit ingebed in slechts 10% van onze opleidingen en minoren. Circulariteit zal straks alle beroepen raken, met onze partners in het onderwijsveld moeten we hier topprioriteit van maken, het moet daarom terugkomen in onze strategie en in al onze opleidingsprogramma’s, bij al onze instituten en ook in het mbo, op de universiteit, de hele kolom. We moeten daar dus samen in optrekken.”
Hoe gaan we dat dan doen, vraagt gespreksleider Arjen van Klink, lector Next Strategy, waarbij hij ook wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie) en Sabine Biesheuvel (Klimaattafel consumentengoederen Rotterdam Climate Agreement) aankijkt.
Biesheuvel: “We hebben meer pilots en cases nodig waarbij studenten, bedrijven en het onderwijs samen, met elkaar leren, met elkaar de kennis en skills ontwikkelen die nodig zijn.” “We werken hierin al samen”, beaamt Bonte “maar er zit een gat tussen wat er nu geleerd wordt op de opleidingen en voor wat nodig is in de circulaire economie. Daar moeten we snel wat aan doen, want anders zijn er straks geen banen voor de studenten én geen werknemers zoals bedrijven ze nodig hebben. We zijn de pioniersfase voorbij, de volgende fase is aangebroken. Van individuele projecten moeten we gaan naar strategische keuzes. En meer dan 200 bedrijven en organisaties in Rotterdam zijn hierbij al aangesloten, in het Rotterdamse klimaatakkoord.”
“Wees zelf de verandering”, vult Marnix Kluiters van de podcast Ecosophy aan “Wij kunnen allemaal wat doen om het in gang te zetten. Op zijn Rotterdams. Geen woorden, maar daden”. Als het aan alle betrokkenen van Circular Harvest ligt, is dat de spijker op zijn kop.