Ga direct naar de content

Toegang

Library Access

Stop een bibliotheek in je browser

Wanneer je (literatuur)onderzoek doet, kom je er al snel achter dat veel informatie niet gratis toegankelijk is: je hebt een inlogcode nodig of moet betalen voor een wetenschappelijk artikel. Op de hogeschool heb je gratis toegang tot veel databanken, maar hoe doe je dat daarbuiten? Daar is nu een eenvoudig antwoord op.

Voeg 'Library Access' toe aan je webbrowser

Library Access is een uitbreiding (extensie) voor je webbrowser. Deze doet daar verder niets, totdat je tijdens het browsen op een website komt waar de mediatheek een abonnement op heeft. Dan word je ingelogd en heb je direct toegang! Valt iets niet onder een abonnement, dan probeert Library Access het artikel uit een andere bron te halen. Lukt dat ook niet, dan krijg je de mogelijkheid het artikel via de mediatheek aan te vragen.

Krijg (thuis)toegang

Deze extensie maakt de toegang tot wetenschappelijke publicaties dus een stuk eenvoudiger. Heel praktisch wanneer je thuis of op je stagewerkplek bent. Library Access is beschikbaar voor Google Chrome, Firefox en Safari. Op de hogeschoolpc's hoef je het niet te installeren, want daar heb je al automatisch toegang.

Toelichting

Installatie

Het enige wat je hoeft te doen, is Hogeschool Rotterdam instellen bij "Select your library". Tot andere bibliotheken heb je geen toegang, tenzij je daar studeert of lesgeeft. Als dit het geval is, kun je deze mogelijk instellen als "extra institute".

Internet Explorer wordt niet ondersteund.

Hoe werkt het?

De Library Access browserextensie werkt als volgt: als je een website bezoekt waar de bibliotheek een licentie op heeft, word je direct naar het standaard inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen heb je toegang tot al het gelicentieerde materiaal.

De browserextensie toont een icoontje in de bladwijzerbalk. Dit werkt min of meer als een stoplicht. Is het icoontje groen ( library access groen ), dan ben je ingelogd. Bij een grijs icoon (  ) is de extensie inactief. Als je een artikel wilt gebruiken dat niet toegankelijk lijkt te zijn, dan zoekt Library Access naar een open source versie van het artikel.

Hoe zit het met mijn privacy?

Je kunt de Library Access browserextensie geheel anoniem gebruiken.  De extensie verzamelt geen persoonlijke gegevens, tenzij jij ze actief deelt. Ook bewaart de extensie geen IP-adres of het unieke ID van jouw PC.

Andere toegangsmethoden

Ook zonder deze extensie kun je uiteraard toegang krijgen tot onze databanken vanaf thuis. Je hebt hiervoor de volgende opties:

Het is niet nodig om eerst op HINT in te loggen voor toegang. Wel moet je de (databank)links op de mediatheeksite gebruiken.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.