Menu Zoeken English

EBSCOhost E-books

Multidisciplinair

De EBSCOhost E-book collecties bevatten duizenden titels over onderwijs, business en meer.

Je hebt toegang tot vier collecties: Academic, Business, Education en een algemene e-book collectie. In die laatste collectie staan onder meer boeken uit de verplichte boekenlijsten. Op deze pagina lees je wat de mogelijkheden zijn voor online lezen, printen en downloaden naar je laptop, e-reader, of mobiel apparaat.

Mogelijkheden

Online lezen

Alle e-books van EBSCOhost zijn direct te lezen in je webbrowser. Klik hiervoor op "PDF met volledige tekst", of "EPUB met volledige tekst". Voor online lezen heb je een tablet of laptop nodig.

Wil je weten welke titels van je boekenlijst beschikbaar zijn als e-book? Ga naar je opleiding bij Informatiebronnen per opleiding en kijk bij de tab E-books.

Veel van de E-books op je boekenlijst hebben een beperkt aantal gelijktijdige gebruikers. Net als papieren boeken uitgeleend kunnen zijn, kan het zijn dat alle beschikbare E-book exemplaren in gebruik zijn. Probeer het later nog eens, of plaats een reservering. Om te reserveren heb je een Mijn EBSCOhost account nodig. Kijk bij "Offline lezen" hoe je dit aanmaakt.

In principe onbeperkt zolang je actief aan het lezen bent. Na 30 minuten van inactiviteit verloopt je sessie. Online reserveringen verlopen na 4 uur.

Opslaan als PDF

Wanneer de uitgever dit toestaat, kun je een beperkt aantal pagina's per keer opslaan als PDF. Deze kun je vervolgens afdrukken.

 1. Open het E-book in je webbrowser: klik op "PDF met volledige tekst".
 2. Klik bovenaan de pagina op "Pagina's opslaan".
 3. Kies het paginabereik en klik op "PDF opslaan".


De PDF is voor persoonlijk gebruik en mag je niet verder verspreiden. Wil je iemand attenderen op een E-book? Gebruik dan de "Delen" mogelijkheid.

Offline lezen op tablet & smartphone

Wanneer bij een EBSCOhost E-book een  knop staat, dan kun je het offline lezen op je smartphone of tablet. Omdat veel E-books zijn beveiligd (DRM), kun je ze niet direct downloaden. Je hebt hiervoor drie dingen nodig:

 1. Een Mijn EBSCOhost account: klik bovenaan in de blauwe balk op "aanmelden" en daarna op "een nieuw account maken".
 2. Een Adobe ID.
 3. Een app die Adobe ID ondersteunt, zoals BlueFire Reader.

Voor meer informatie over het autoriseren van de app en het downloaden van e-books is er een korte (Engelstalige) gids:

Lees "How can I download and read eBooks on my mobile device?"

Bij sommige e-books staat helaas onterecht een "downloaden" knop. Deze zijn alleen online te lezen, maar je krijgt de melding dat er een fout is opgetreden pas na inloggen. Dit probleem is gemeld bij de leverancier.

Offline lezen op pc, mac & e-reader

Wat kun je downloaden?

Het downloaden/lenen van EBSCOhost e-books, zodat je ze zonder internetverbinding kunt lezen, is voor sommige titels mogelijk:

 • Boeken waar een download knop knop bij staat én die onderdeel zijn van de Academic, Business of Education collection.
 • DRM-vrije titels
 • Boeken van je boekenlijst, waarbij op de informatiebronnen per opleiding-pagina's expliciet staat aangegeven dat ze te downloaden zijn. Dit komt echter niet vaak voor.

De uitleentermijn voor downloads is 3 weken. Je kunt maximaal 8 e-books dowloaden voor offline gebruik. 

Wat heb je nodig?

 1. Een "Mijn EBSCOhost" account: klik bovenaan in de blauwe balk op "aanmelden" en daarna op "een nieuw account maken".
 2. Adobe Digital Editions geïnstalleerd op je computer.

Na installatie van Adobe Digital Editions en inloggen op je Mijn EBSCOhost account, kun je de download knop knop gebruiken om e-books te lenen. Wil je e-books op je E-reader zetten? Gebruik dan een Adobe ID om je computer en E-reader te autoriseren. Zie ook de handleiding voor exporteren naar een e-reader

Uitleg downloaden & lenen

Bij sommige e-books staat helaas onterecht een "downloaden" knop. Deze zijn alleen online te lezen, maar je krijgt de melding dat er een fout is opgetreden pas na inloggen. Dit probleem is gemeld bij de leverancier.

Linken naar E-books / gebruik tijdens college

Links naar E-books opnemen in een reader

Een link opnemen naar een e-book zorgt ervoor dat studenten het gemakkelijk kunnen vinden. Je eerste ingeving is wellicht om hiervoor de link uit de adresbalk van je browser te kopiëren. Doe dit niet! De URL uit de adresbalk verloopt en is niet geschikt om te delen. Volg in plaats daarvan de volgende stappen:

 1. Klik op de titel van een e-book om naar de detailweergave te gaan.
 2. Klik in de rechterkolom op permalink.
 3. Kopieer de speciale URL die verschijnt en verwerk deze in de reader.

Gebruik tijdens colleges

Een E-book gebruiken in een college? Kies voor een e-book waarbij in de detailweergave staat vermeld: "Onbeperkte gebruikerstoegang”. Boeken met een beperkt aantal gebruikers kunnen niet door een grote groep studenten tegelijk gebruikt worden. Alle Nederlandstalige e-books van uitgeverij Noordhoff vallen hieronder.

Meer informatie

Bij EBSCO help vind je gidsen, korte filmpjes en FAQ's. Kom je er nog steeds niet uit, neem dan contact op met de mediatheek.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen