Ga direct naar de content

Downloads & ondersteuning

voor thuistoegang, verwijzen en zoeken

Download software voor bronverwijzen of toegang tot de databanken. Tevens vind je hier hand-outs en tests.

Toon:

Library Access

De bibliotheek in je browser

Wanneer je (literatuur)onderzoek doet, kom je er al snel achter dat veel informatie niet vrij toegankelijk is: je hebt een inlogcode nodig of moet betalen voor een wetenschappelijk artikel. Op de hogeschool heb je automatisch toegang tot veel databanken, maar hoe doe je dat daarbuiten? Daar is nu een eenvoudig antwoord op.

Voeg 'Library Access' toe aan je webbrowser

Library Access is een uitbreiding (extensie) voor je webbrowser. Deze blijft inactief totdat je op een website komt waar de mediatheek een abonnement op heeft. Dan word je ingelogd en heb je direct toegang! Ook daarna helpt Library Access je met het vinden van artikelen. Dit door een link te geven naar het volledige artikel in een andere databank (indien beschikbaar). Tevens verbetert het je Google Scholar zoekresulaten.

Krijg (thuis)toegang

Deze extensie maakt de toegang tot wetenschappelijke publicaties dus een stuk eenvoudiger. Heel praktisch wanneer je thuis of op je stagewerkplek bent: installeer het en je ziet geen waardevolle informatie meer over het hoofd! Library Access is momenteel beschikbaar voor Google Chrome en Firefox. Op de hogeschoolpc's hoef je het niet te installeren, want daar heb je al automatisch toegang.

Toelichting

Installatie

Het enige wat je hoeft te doen, is Hogeschool Rotterdam instellen bij "Select your library". Tot andere bibliotheken heb je geen toegang, tenzij je daar studeert of lesgeeft. Als dit het geval is, kun je deze mogelijk instellen als "extra institute".

Internet Explorer wordt niet ondersteund.

Hoe werkt het?

De Library Access browserextensie werkt als volgt: wanneer je een website bezoekt waar de bibliotheek een licentie op heeft, word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen heb je toegang tot al het gelicentieerde materiaal.

De browserextensie toont een icoontje in de bladwijzerbalk. Dit werkt min of meer als een stoplicht. Is het icoontje groen ( library access groen ), dan ben je ingelogd. Bij een grijs icoon (  ) is de extensie inactief. Is het geel ( geel library access ikoon ), dan heeft de extensie een bericht of tip voor je.

Binnen een databank toont Library Access een pop-up venster wanneer het elders de volledige versie van een artikel gevonden heeft.

Hoe zit het met mijn privacy?

Je kunt de Library Access browserextensie geheel anoniem gebruiken.  De extensie verzamelt geen persoonlijke gegevens. Ook bewaart de extensie geen IP-adres of het unieke ID van jouw PC. 

Andere toegangsmethoden

Ook zonder deze extensie kun je uiteraard toegang krijgen tot onze databanken vanaf thuis. Je hebt hiervoor de volgende opties:

Het is niet nodig om eerst op HINT in te loggen voor toegang. Wel moet je de (databank)links op de mediatheeksite gebruiken. Kijk ook eens bij Hulp bij zoeken voor hoe je het beste kunt zoeken. 

Ik heb een vraag of probleem

Vragen of gebruik of installatie? Ben je tevreden over deze extensie, of juist niet? Ben je docent en wil je graag een demonstratie van de mogelijkheden?

Neem contact op met René Oostdijk.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.