Auteursrecht

Alles over auteursrecht in het hoger onderwijs

Als student, docent, medewerker of onderzoeker krijg je te maken met auteursrecht. In je werkstuk, in de les of bij een publicatie gebruik je bronnen die door anderen zijn gemaakt. Lees hier alles over auteursrecht en wat dit voor jou betekent.

Toon:

Het is zo gemakkelijk: snel even een afbeelding zoeken in Google en die op je eigen site gebruiken. Of een vlot lopende tekst van internet plukken en in je scriptie of course plakken. Of muziek van je favoriete popgroep gebruiken in je eigen video. In bijna alle gevallen is er sprake van schending van auteursrecht. Als je de schijn wekt dat het door jou gemaakt is ben je bovendien schuldig aan plagiaat. Daarom werk je met bronverwijzingen. 

Citeerstijlen

Citeerstijlen

Op verschillende momenten binnen je opleiding maak je gebruik van bronnen. Wetenschappelijke artikelen, boeken maar ook afbeeldingen en videofragmenten zijn voorbeelden van bronnen. Gebruikte bronnen moeten op de juiste wijze worden verwerkt in je verslag of ander product. Dit doe je door te citeren of te parafraseren. Er zijn verschillende stijlen waarop je kan citeren of parafraseren, dit worden ook wel de citeerstijlen genoemd. Wanneer je teksten uit een bron gaat gebruiken zijn er verschillende manieren om die tekst te verwerken, namelijk citeren of parafraseren. Citeren is het letterlijk overnemen van tekst, beeld of geluid. Parafraseren of samenvatten is andermans tekst in je eigen woorden weergeven. Hieronder vind je de regels voor correct citeren en parafraseren.

De citeerstijlen die binnen Hogeschool Rotterdam worden gebruikt zijn:

Citeren

Citeren

Wanneer je binnen je tekst gebruik maakt of verwijst naar beeld, geluid of tekst van iemand anders moet je hier correct naar verwijzen. In de lopende tekst maak je een korte verwijzing naar de bron en in de literatuurlijst staat de volledige bronvermelding. De literatuurlijst is enkel een overzicht van de volledige bronvermelding van de bronnen waar je in je tekst naar verwijst. Wanneer je teksten uit een bron gaat gebruiken zijn er verschillende manieren om die tekst te verwerken, namelijk citeren, parafraseren of samenvatten. Citeren is het letterlijk overnemen van tekst, beeld of geluid. Parafraseren of samenvatten is andermans tekst in je eigen woorden weergeven. Hieronder vind je de regels voor correct citeren en parafraseren.

Citeren is het letterlijk overnemen van een passage van iemand anders publicatie. Let op hierbij kan het dus gaan om een stuk van een tekst, maar ook om een grafiek of afbeelding! Zie Beeld & Geluid voor meer informatie over hoe om te gaan met het gebruiken van dit type gegevens. Het is toegestaan om delen van andermans werk over te nemen mits aan de regels uit artikel 15 van de auteurswet.

Om inzichtelijk te maken wat de regels zijn, zijn er handleidingen over het gebruik van de verschillende citeerstijlen. Overkoepelende kenmerken zijn dat er in de tekst een vermelding staat van de auteur en het jaar van uitgave en dat de complete literatuurverwijzing in de literatuurlijst staat.

De specifieke handleidingen voor zijn te vinden bij Downloads & Ondersteuning.

Parafraseren

Parafraseren

Parafraseren is het overnemen van andermans werk in je eigen woorden. Ook hierbij ben je gebonden aan de regels uit de auteurswet. De regels voor parafraseren en citeren zijn hetzelfde als het gaat om verwijzen. Er moet in de tekst worden verwezen naar de auteur en jaar van uitgave en de complete verwijzing is te vinden in de literatuurlijst. 

De specifieke handleidingen voor verwijzen met een specifieke citeerstijl zijn te vinden bij Hulp bij zoeken.
We gebruiken cookies om de website te verbeteren.