Ga direct naar de content

Auteursrecht

Alles over auteursrecht in het hoger onderwijs

Als student, docent, medewerker of onderzoeker krijg je te maken met auteursrecht. In je werkstuk, in de les of bij een publicatie gebruik je bronnen die door anderen zijn gemaakt. Lees hier alles over auteursrecht en wat dit voor jou betekent.

Toon:

Veelgestelde vragen

Algemeen

Ja, wanneer je werk overneemt van een ander, zal de bron vermeld moeten worden indien dit redelijkerwijs mogelijk is. Dit is wettelijk vastgelegd in de Auteurswet (artikel 16)

Audio, video en beeld

Ja, ten behoeve van het onderwijs mogen foto’s en (delen van) audio-opnamen en andere werken gekopieerd en vertoond worden, onder de voorwaarden van de uitzonderingen voor het onderwijs. Voor eigen gebruik mag ook een werk in zijn geheel gedownloaded worden. Downloaden uit illegale bron is echter niet toegestaan, ook niet voor eigen gebruik.

Artikelen
Boeken

Ja, als hij voldoet aan de voorwaarden voor een korte overname. Bij niet-literaire boekwerken gaat het dan om maximaal 10.000 woorden, mits niet meer omvattend dan een derde deel van het gehele oorspronkelijke werk waaruit wordt overgenomen. Alle grafieken, tabellen, foto’s en andere afbeeldingen worden hier geacht een omvang te hebben van 200 woorden respectievelijk een halve pagina.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.