Library Access

Snel toegang tot databanken, artikelen en e-books

Heb je eindelijk een bruikbaar wetenschappelijk artikel gevonden, is het niet gratis! Of toch wel? En hoe weet je of een titel beschikbaar is als e-book bij de mediatheek? Vragen waar je nu eenvoudig een antwoord op kunt krijgen.

Voeg 'Library Access' toe aan je webbrowser

Library Access is een uitbreiding (extensie) voor je webbrowser. Deze blijft inactief totdat je op een website komt waar de mediatheek een abonnement op heeft. Dan word je ingelogd en heb je direct toegang! Ook helpt Library Access je met het vinden van wetenschappelijke artikelen. Dit door een link te geven naar de pdf met de volledige tekst (indien beschikbaar). Tevens verbetert het je Google Scholar zoekresulaten én laat het je weten of een boek gratis beschikbaar is als e-book.

Krijg (thuis)toegang

Deze extensie maakt de toegang tot wetenschappelijke publicaties dus een stuk eenvoudiger. Heel praktisch wanneer je thuis of op je stagewerkplek bent: installeer het en je ziet geen waardevolle informatie meer over het hoofd! Library Access is beschikbaar voor Google Chrome, Apple Safari, Edge, Opera en Firefox. Op de hogeschoolpc's hoef je het niet te installeren, want daar heb je al automatisch toegang.

Toelichting

Installatie

Installeer je Library Access wanneer je op de hogeschoolcampus bent, dan hoef je helemaal niets te doen. De instellingen staan dan automatisch goed. Daarbuiten moet je alleen even Hogeschool Rotterdam instellen bij "Select your library".

Tot andere bibliotheken heb je geen toegang, tenzij je daar studeert of lesgeeft. Als dit het geval is, kun je deze mogelijk instellen als "extra institute".

Hoe werkt het?

De Library Access browserextensie werkt als volgt: wanneer je een website bezoekt waar de bibliotheek een licentie op heeft, word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen heb je toegang tot al het gelicentieerde materiaal.

De browserextensie toont een icoontje in de bladwijzerbalk. Dit werkt min of meer als een stoplicht. Is het icoontje groen ( library access groen ), dan ben je ingelogd. Bij een grijs icoon (  ) is de extensie inactief. Is het geel ( geel library access ikoon ), dan heeft de extensie een bericht of tip voor je.

Binnen een databank toont Library Access een pop-up venster wanneer het elders de volledige versie van een artikel gevonden heeft.

Hoe zit het met mijn privacy?

Je kunt de Library Access browserextensie geheel anoniem gebruiken.  De extensie verzamelt geen persoonlijke gegevens. Ook bewaart de extensie geen IP-adres of het unieke ID van jouw PC. 

Andere toegangsmethoden

Ook zonder deze extensie kun je uiteraard toegang krijgen tot onze databanken vanaf thuis. Je hebt hiervoor de volgende opties:

Het is niet nodig om eerst op HINT in te loggen voor toegang. Wel moet je de (databank)links op de mediatheeksite gebruiken. Kijk ook eens bij de Support-pagina's voor hoe je het beste kunt zoeken. 

Ik heb een vraag of probleem

Vragen of gebruik of installatie? Ben je tevreden over deze extensie, of juist niet? Ben je docent en wil je graag een demonstratie van de mogelijkheden?

Neem contact op met René Oostdijk

  • Tip: na een update van de extensie zijn soms de instellingen niet goed ingeladen. Het helpt dan vaak om de extensie een aantal keren in en uit te schakelen. Dit kan via de instellingen van je browser.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.