Menu Zoeken English

Tools voor bronbeheer

Handige programma's om je informatiebronnen te beheren
Toon:

RefWorks is een tool voor bronverwijzen, net als EndNote. Je kunt er wetenschappelijke artikelen mee verzamelen en ordenen. Tevens kun je er een lijst met bronverwijzingen mee aanmaken, in een citatiestijl naar keuze. Het grote verschil met EndNote is dat RefWorks helemaal cloud-based is. Je hebt dus geen synchronisatieproblemen wanneer je op verschillende computers aan je scriptie werkt. Daarnaast is het eenvoudiger in gebruik.

Account activeren

Ga naar de RefWorks inschrijfpagina 

  1. Voer je Hogeschool Rotterdam e-mailadres (*******@hr.nl) in. Geen privé mailadressen!
  2. Je ontvangt een e-mail om je account te activeren.

Installatie "Save to RefWorks" en Write-N-Cite

Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je via het Tools menu twee extra's installeren:

  • Een Save to RefWorks-knop voor je browser. Heb je een artikel gevonden op een website, klik dan op deze knop en het wordt automatisch naar je RefWorks geëxporteerd.
  • Een Write-N-Cite invoegtoepassing voor Word (Windows en macOS) en Google Docs. Hiermee kun je verwijzingen toevoegen aan je scriptie en een bronnenlijst aanmaken in een citeerstijl naar keuze. Let op: Write-N-Cite kun je (nog) niet op de Hogeschool campus installeren. Alleen op je laptop of thuiswerkplek. Heb je een 64 bits Office installatie, installeer dan ook de 64 bits versie van Write-N-Cite.

Instellingen

Bij de instellingen (Settings) kun je optioneel je Dropbox account koppelen voor extra opslagruimte.

Toelichting

Leer RefWorks gebruiken in 20min

Instructievideo's

Via deze korte YouTubevideo's (Engelstalig) leer je in korte tijd de mogelijkheden van RefWorks kennen. Liever een handleiding? Bekijk de RefWorks LibGuides.

RefWorks of EndNote?

Gebruiksgemak vs functionaliteit

De mediatheek biedt al langere tijd EndNote aan voor de bronverwijzingen in je scriptie of onderzoek. Waarom dan ook nog Refworks erbij? Kort samengevat: EndNote biedt veel geavanceerde mogelijkheden, maar het installeren, configureren en synchroniseren is lastiger. RefWorks is veel eenvoudiger: een online account aanmaken en je kunt beginnen. Zaken als versiebeheer worden echter niet ondersteund.

Voor professioneel gebruik raden we EndNote aan. Voor je scriptie is RefWorks waarschijnlijk een betere keuze. Naast Endnote en RefWorks zijn er ook nog andere (gratis) tools om je bronnen en literatuurverwijzingen te beheren.

  EndNote Refworks
Platform ondersteuning Windows, macOS Windows, macOS
Lokale installatie    
Cloud-based gedeeltelijk  
Delen / samenwerken    
Tekstverwerker add-on Word  Word, Google Docs 
Browser bookmark knop    
App iPad  

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen