Studiekeuze: mijn kind weet (bijna) zeker wat hij/zij wil

De laatste fase in het studiekeuzeproces

In deze laatste fase probeer je samen met je kind eventueel ontbrekende informatie te achterhalen, zodat hij/zij een studiekeuze kan maken. Je kind kijkt of zijn/haar verwachting klopt met de realiteit en hij/zij neemt een beslissing.

Hij/zij ordent alle informatie en laat zijn/haar gevoel spreken. Bij een positieve uitkomst wordt de keuze gemaakt. Bij een negatieve uitkomst doorloopt hij/zij de tweede en/of derde fase nog een keer. Het eindresultaat is een definitieve beslissing. Vragen die zeker beantwoord moeten worden, zijn:

Hoe kom je erachter welke opleiding bij welke instelling het beste bij je past?

Een manier om te vergelijken is bijvoorbeeld het T-beslismodel. Dit kan heel simpel door een + (positief) en – (negatief) lijst te maken van de opties. Onder de + lijst moet de informatie concreet zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om een opleiding: specifieke vakken, afstudeerrichting (minor), onderwijsvorm. Bij de – lijst moet je feiten kunnen benoemen. Bijvoorbeeld reisafstand, onderwijsvorm enz.

Hoe kom ik aan specifieke informatie?

Specifieke informatie bij het kiezen van een studie kun je verkrijgen door:

• (online) open dagen te bezoeken
  • in gesprek te gaan met studenten, vragen wat hun ervaring is en waar zij tegen aan lopen
  • de laatste vragen te stellen of twijfel te bespreken met decaan, mentor/docent, studievoorlichter, studiekeuzebegeleider

Open dagen

Tijdens een open dag kun je samen met je kind kennismaken met de sfeer binnen Hogeschool Rotterdam. Docenten en studenten geven je graag alle informatie over onze opleidingen. Om een goed beeld te krijgen kun je natuurlijk ook open dagen van andere hogescholen of universiteiten bezoeken.

Activiteiten voor ouders

Speciaal voor ouders bieden we voorlichtingsbijeenkomsten aan.

Bekijk de actviteiten voor ouders

Keuze is gemaakt, beslissing is genomen. Wat nu?

Het is nu van belang om de inschrijving voor de opleiding te regelen. Dat verloopt geheel online via www.studielink.nl. De aanvraag voor studiefinanciering en een ov-studentenkaart kan geregeld worden via www.duo.nl. Mogelijk volgt er na aanmelding een intaketraject of startgesprek met de opleiding.

Bekijk een overzicht van het aanmeldproces

Hoe ziet het studeren tijdens Corona eruit?

Er is verschil tussen het onderwijs gegeven in het voortgezet onderwijs en in het hoger onderwijs. Anders dan in het voortgezet onderwijs zijn voor nu, door de vaak wisselende maatregelen ivm corona, waarschijnlijk tot eind collegejaar 2020-2021 fysieke lessen geminimaliseerd. Wel wordt, om de binding met eerstejaars studenten te krijgen, geprobeerd om in ieder geval 1 dag in de week op locatie fysiek college in te plannen. De overige lessen verlopen online via een beveiligde opleidingsomgeving. De praktijklessen die behoren bij een aantal opleidingen vinden op locatie in aangepaste vorm plaats.

De opleiding houdt in deze periode, zolang de maatregelen gelden nauw contact met de studenten.

Neem voor meer informatie contact met de betreffende opleiding.

Kun je de studievoortgang van je kind blijven volgen (bijv. digitaal), als hij/zij eenmaal student is?

Nee, dat kan niet. Zodra je kind officieel start met een studie in het hoger onderwijs is hij/zij een student. Vanaf dat moment mag vanuit de opleiding/instelling geen informatie gedeeld worden met derden vanwege de privacywetgeving. Uiteraard is het aan je kind zelf om ervoor de informatie over de voortgang met je te delen.

Mocht je kind begeleiding nodig hebben tijdens de studie, dan zijn er binnen instellingen wél voldoende 'hulploketten' waar hij/zij terecht kan.

Bekijk de ondersteuningsmogelijkheden binnen Hogeschool Rotterdam

Interessante websites voor het studiekeuzeproces?

Onder andere de volgende websites kunnen van pas komen in het studiekeuzeproces:

Overige interessante websites

Is je kind nog niet zover?

Check wat je dan kunt doen