Menu Zoeken English

Nieuwe laboratoria Academieplein

Mooier, moderner, veiliger en duurzamer
09 juni 2021

Met de opening van de vernieuwde laboratoria heeft de verbouwing van locatie Academieplein een nieuw hoogtepunt bereikt. “Dit is een verademing voor studenten en docenten.”

Knip! Met een eenvoudige handeling zorgden student Naomi Lo en docent Vincent de Beer van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) voor een belangrijk moment. Door het vernieuwde laboratorium officieel te openen, is er een nieuw hoofdstuk aangebroken voor de opleiding.

“Het lab sluit nu veel beter aan bij het werkveld”, aldus Susanne Blaak, programmamanager van de verbouwing van locatie Academieplein. “De vorige laboratoria op deze locatie waren behoorlijk verouderd. Nu werken de studenten en docenten in een omgeving die voldoet aan de manier waarop Hogeschool Rotterdam studenten wil opleiden: klaarstomen voor de praktijk van nu en van de toekomst.”

Tevreden

Het BML-lab ziet er niet alleen mooier en moderner uit, het is vooral ook veiliger en duurzamer dan het vorige. Projectleider Teake Brunia is meer dan tevreden over het resultaat. “Voorheen moesten studenten met hun spullen voor proefjes door de gangen lopen, waar ook andere studenten liepen. Nu hebben we heel goed nagedacht over hoe we ‘schone’ en ‘vervuilde’ gebieden van elkaar scheiden. Studenten hoeven dus niet meer met hun stoffen door andere gedeeltes van het gebouw te lopen. Dat maakt het een stuk veiliger.”

De nieuwe gevel met extra isolatie en zonwering en het klimaatsysteem in het laboratorium maken het plaatje compleet en vooral duurzaam. De ruimte blijft koel en warmte wordt teruggewonnen. “Het is voor studenten en docenten een verademing om te werken”, zegt Teake. “Ik hoop dat ik de komende maanden niets van ze hoor, want dat betekent dat alles goed gaat, haha. Nee hoor, er zullen altijd zaken zijn die in de praktijk anders uitpakken dan gedacht en aangepast moeten worden. Maar we kunnen nu al concluderen dat het vernieuwde lab een grote stap voorwaarts is.”

Hoogtepunten

Datzelfde geldt voor het laboratorium van de opleiding Chemie, dat op maandag 26 april is geopend. Ook daarbij is er officieel een lintje doorgeknipt. Susanne vindt het tijdens de uitgebreide verbouwing van locatie Academieplein belangrijk om bij dit soort hoogtepunten stil te staan.  

“We hebben de neiging om gelijk verder te kijken naar de volgende fase van de renovatie, maar de vernieuwde laboratoria zijn te belangrijk om eraan voorbij te gaan. Vooral omdat contextrijk onderwijs binnen de hogeschool heel erg belangrijk is. Daar zijn de nieuwe labs perfecte voorbeelden van. Het verschil tussen de faciliteiten op school en de faciliteiten op stage- of werkplekken is nu verdwenen. Daar zijn we met z’n allen heel erg trots op.”

    

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen