Ga direct naar de content

Buitenlands diploma

Onderzoek NT2

Als je in het buitenland een diploma hebt behaald, kun je in de meeste gevallen ook een opleiding aan Hogeschool Rotterdam volgen. Het buitenlandse diploma moet dan wel vergelijkbaar zijn met het vereiste Nederlandse diploma én je moet de Nederlandse taal voldoende beheersen.

Je moet de Nederlandse taal beheersen, omdat bijna al onze opleidingen in het Nederlands  worden gegeven. Of je het Nederlandse taalniveau voldoende beheerst, wordt vastgesteld in het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam óf in het staatsexamen 'Nederlands als tweede taal - programma II' (NT2). Voor het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam kun je een voorbereidingscursus volgen.

Voor opleidingen die in een andere taal dan het Nederlands worden gegeven, geldt deze eis niet.

Let op! Onderstaande informatie heeft betrekking op het studiejaar 2016-2017. Vanaf november 2016 vind je hier de informatie voor studiejaar 2017-2018.

NT2-voorbereidingscursus

Als je er niet zeker van bent dat jouw Nederlands op voldoende niveau is om te slagen voor het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam, kun je je inschrijven voor de NT2-voorbereidingscursus.

Tijdens deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Schriftelijke en mondelinge vaardigheden
 • Brieven en verslagen schrijven
 • Het verwoorden van ideeën en gedachten, het voeren van een gesprek
 • De belangrijkste grammaticaregels
 • Uitbreiding woordenschat

Inclusief de lessen is de studiebelasting minimaal 8 tot 10 uur per week.

Kosten

De kosten van de cursus bedragen € 120,00. Dit is exclusief het Onderzoek NT2 en een eventuele herkansing.

Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam

Het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam bestaat uit twee opeenvolgende fasen:

Fase 1: lees- en schrijfvaardigheid

Het NT2-niveau van je lees- en schrijfvaardigheid dient te liggen op niveau B2 van het Europees Referentie Kader. Om je leesvaardigheid te toetsen, krijg je twee lange leesteksten met meerkeuzevragen. Om je schrijfvaardigheid te toetsen, moet je twee korte en twee lange schrijftaken uitvoeren. Als je bent geslaagd voor beide onderdelen van deze fase, kun je verder naar fase 2.

Fase 2: spreek- en luistervaardigheid (mondeling)

In deze fase kijken we of het niveau van je spreek- en luistervaardigheid voldoende is om een opleiding aan Hogeschool Rotterdam te kunnen volgen. Als je bent geslaagd voor dit mondelinge gedeelte, dan ben je geslaagd voor het volledige Onderzoek NT2.

Als je bent geslaagd voor het Onderzoek NT2 en je voldoet aan de algemene toelatingseisen, mag je beginnen aan je hbo-opleiding.

Kosten

De kosten voor het Onderzoek NT2 bedragen € 100,00. Dit is inclusief één herkansing per onderdeel, maar exclusief de NT2-voorbereidingscursus.

 

Data en tijden

Vanaf november 2016 kun je hier de nieuwe data en tijden vinden. 

Staatsexamen NT2-II

In plaats van het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam kun je er ook voor kiezen om het Staatexamen NT2-II af te leggen. Dit kun je doen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Als je het Staatsexamen NT2-II succesvol hebt afgerond, hoef je het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam niet te doen en kun je starten met je opleiding. Je moet dan uiteraard ook aan de andere algemene toelatingseisen voldoen. Je verklaring van het Staatsexamen NT2 lever je in bij het Studenten Service Center van Hogeschool Rotterdam. Als je het staatsexamen niet gehaald hebt, moet je het Onderzoek NT2 van Hogeschool Rotterdam wél doen.

Aanmelden

Let op! Aanmelden voor het studiejaar 2016-2017 is niet meer mogelijk, als je je niet vóór 1 mei hebt aangemeld voor een opleiding. 

* Voor enkele opleidingen met loting/selectie geldt een andere uiterste aanmelddatum en/of een afwijkende aanmeldprocedure. Kijk bij de opleiding van je keuze of dat het geval is.

 1. Meld je eerst aan voor de opleiding van je keuze aan via Studielink.
 2. Na aanmelding lever je een aantal documenten in of stuur je deze op naar:
  Hogeschool Rotterdam
  Studenten Service Center
  Postbus 25035
  3001 HA Rotterdam
 3. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding via Studielink ontvang je een bericht op je studentenmail met daarin een link waarmee je je digitaal kunt aanmelden voor het Onderzoek NT2 en/of de cursus. Daarmee regel je ook direct je betaling.
 4. Ben je geslaagd voor de eerste fase (lezen en schrijven) van het Onderzoek NT2, dan ontvang je op je studentenmail een uitnodiging voor de tweede fase (mondeling) van het onderzoek.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.