Menu Zoeken English

Studiekeuzebegeleiding

Extra hulp bij het kiezen van een opleiding

Het kiezen van een studie kan lastig zijn. Je weet nog niet precies wat je wilt; er zijn veel opleidingen en nog meer beroepen. Hoe vind je wat bij jou past?

Tijdelijk geen studiekeuzebegeleiding op hogeschoollocaties

Bekijk wat je wel kunt doen

Als gevolg van de omstandigheden rond het coronavirus kunnen wij tot nader order geen individuele studiekeuzebegeleiding, studiekeuzeworkshops en -cursussen aanbieden op onze locaties. Uiteraard helpen we je toch graag bij je studiekeuze. De mogelijkheden vind je op onze pagina Hulp bij studiekeuze.

Workshop kiezen (quickstart)

Workshop Kiezen is bedoeld voor eindexamenkandidaten die een studie willen kiezen in het hoger beroepsonderwijs en snel op weg geholpen willen worden in het  studiekeuzeproces. Deze quick start geeft je handvatten om verder zelf aan de slag te gaan.

Tijdens deze workshop ga je op zoek naar (nieuwe) opleidingen die passen bij jouw interesses. De studiekeuzebegeleider brengt deze samen met jou in beeld. Vervolgens zoek je met behulp van studiegidsen en zoekmachines op internet naar alle in Nederland bijpassende opleidingen. Je krijg ook tips hoe je je kunt verdiepen in een opleiding. Na de workshop kun je aan de slag met je eigen actieplan.

Heroriëntatiecursus studiekeuze

Alleen voor studenten die al ervaring hebben in het hoger onderwijs

De cursus (3 bijeenkomsten) is bedoeld voor alle studenten die ervaring  hebben opgedaan met studeren in het hoger onderwijs en op zoek zijn naar een andere hbo-opleiding. Dus voor zowel studenten van Hogeschool Rotterdam als studenten van andere hogescholen of universiteiten.

Je twijfelt over de studie die je gekozen hebt. Of je bent al gestopt met je studie. Wat nu? Wat was er anders dan je had verwacht en welke studie past dan wel bij je? In deze heroriëntatiecursus studiekeuze leer je hoe een goed keuzeproces in elkaar zit, wie je bent, wat je wilt, waar je goed in bent en welke keuzemogelijkheden er zijn binnen en buiten de hogeschool.

In de cursus heroriëntatie studiekeuze gaan we intensief en actief op zoek naar jouw interesses, jouw waarden en talenten. Wij begeleiden je bij je persoonlijke zoektocht met behulp van testen, oefeningen, informatiemateriaal maar ook de andere deelnemers kunnen je helpen. Je leert welke acties je het beste kunt ondernemen om tot een keuze te komen.

Individuele begeleiding

Het Individueel studiekeuzetraject (1 tot 4 gesprekken) is bedoeld voor iedereen die een studie wil kiezen in het hoger beroepsonderwijs en op weg geholpen wil worden in het studiekeuzeproces. Je kunt voor een individueel traject kiezen als je om persoonlijke redenen niet gebruik wilt maken van ons aanbod in groepen of omdat er in een gesprek beter aangesloten kan worden bij jouw specifieke vraag. Wij raden aan deelname aan ons groepsgewijze aanbod ook te onderzoeken omdat het met en van elkaar leren zeer goed werkt.

Tijdens de gesprekken kijken we door middel van diverse opdrachten en testen (waaronder een beroepskeuzetest) wat je interesses zijn, waar je kwaliteiten of talenten liggen en welke opleiding en wat voor beroep het beste bij je zou passen. Het geleerde zetten we om in concrete acties. We helpen je op weg en daarna ga je jezelf oriënteren op alle in Nederland voorkomende opleidingen.

In de gesprekken ga je op zoek naar (nieuwe) opleidingen die passen bij jouw interesses. De Studiekeuzebegeleider brengt samen met jou je interesse in beeld: activiteiten, onderwerpen, sectoren en beroepen. Vervolgens zoek je met behulp van studiegidsen en zoekmachines op
internet naar alle in Nederland bijpassende opleidingen. Je krijg ook tips hoe je je kunt verdiepen in een opleiding en je bedenkt te eigen te ondernemen acties.

Aanmelden

Je kunt je voor een individueel traject aanmelden door te bellen naar Studievoorlichting (010 - 794 4400). Langskomen kan natuurlijk ook. Een Studievoorlichter denkt graag met je mee welke activiteit jou het beste verder kan helpen en verzorgt je aanmelding. Na inschrijving ontvang je een e-mailbericht met een bevestiging. De gesprekken vinden plaats op locatie Rochussenstraat 198 te Rotterdam. Deelname aan het individueel traject is kosteloos.

Data cursussen en workshops

In het nieuwe schooljaar weer beschikbaar

Er zijn op dit moment geen cursussen en workshops meer op de hogeschool. Uiterlijk in november 2019 vind je hier de nieuwe data voor de cursussen en workshops en is aanmelding weer mogelijk.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen