Menu Zoeken English

Hulp bij studiekeuze: ik weet bijna zeker welke studie ik wil kiezen

In deze fase probeer je eventueel ontbrekende informatie te achterhalen, zodat je een studiekeuze kunt maken. Je checkt of je verwachting klopt met de realiteit. Je ordent alle informatie en laat ook je gevoel spreken. Bij een positieve uitkomst maak je je keuze. Bij een negatieve uitkomst doorloop je de tweede en/of derde fase nog een keer.

Wat kun je doen?

Ga zelf aan de slag

Hoe kom je erachter welke opleiding bij welke instelling het beste bij je past?

Een manier om te vergelijken is bijvoorbeeld het T-beslismodel. Dit kan heel simpel door een + (positief) en – (negatief) lijst te maken van de opties. Onder de + lijst moet de informatie concreet zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om een opleiding: specifieke vakken, afstudeerrichting (minor), onderwijsvorm. Bij de – lijst moet je feiten kunnen benoemen. Bijvoorbeeld reisafstand, onderwijsvorm enzovoort.

Hoe weet je wat huidige en oud-studenten van een opleiding vinden?

Check Studie in Cijfers (de studiebijsluiter) om te zien hoe andere studenten over een opleiding denken of hoe een studie scoort ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Studie in Cijfers is jaarlijks beschikbaar van september tot juni. Je kunt deze cijfers in die periode ook vinden op de webpagina's van de opleidingen van Hogeschool Rotterdam

Welke tips kunnen je helpen om de knoop door te hakken?

Bekijk welke tips je kunnen helpen:

Waarom ga ik studeren en wat wil ik uit mijn opleiding halen? Wat is mijn opbrengst? Dit moet je eerst weten, want het is bijvoorbeeld lastig zoeken in de supermarkt als je niet weet wat je wilt eten. Wie geen doel voor ogen heeft, blijft lang twijfelen. Ga echter niet op zoek naar een studie die 100% ideaal is. Voor de meeste mensen bestaat die helaas niet. Er zal altijd wel een onderdeel zijn dat minder leuk is.

Omdat er zoveel te kiezen valt, kun je het idee krijgen dat je verantwoordelijk bent voor hoe je leven loopt. De ‘illusie van de maakbaarheid’ noemt men dit. Er spelen namelijk heel veel toevalligheden een rol zoals het gezin waarin je bent opgegroeid, specifieke gebeurtenissen, de beroepen die je wel/niet kent e.d. Soms neem je beslissingen die achteraf je hele leven blijken te beïnvloeden. Dit betekent dat we het belang van de keuzes die we moeten maken best mogen relativeren. Of iets goed of minder goed uitpakt, weten we toch niet van de voren. We zijn er dus ook maar deels voor verantwoordelijk. Als het niet goed uitpakt, dan is het vaak niet onomkeerbaar, alleen maken we een omweg. 

Mensen beslissen vaak op twee manieren. Je kunt alleen rationele argumenten bedenken of je gaat alleen op je gevoel af. Het is belangrijk om deze beide manieren te combineren. Dus nadat je gevoel heeft gesproken, ga je je ook oriënteren. Onderzoeken wat een opleiding inhoudt, wat voor- en nadelen zijn en of het bij jou past. Je kunt ook eventueel een plan B bedenken voor als het misloopt. Vraag je dus af wat je alternatieven zijn. 

Welke waarden gaan er schuil achter de keuze? Als je bijvoorbeeld hetzelfde beroep kiest als een familielid, doe je dit om hem of haar te plezieren of is het ook echt jouw wens? Let ook op andere ‘vanzelfsprekendheden’ zoals: ‘met een havo-diploma ga je naar het hbo’. Daardoor zou je je niet oriënteren op andere mogelijkheden zoals het mbo. Het kan best zo zijn dat de ene vorm van onderwijs beter bij jou past dan de andere. Of dat je door een deel van het onderwijsaanbod niet te bekijken een opleiding misloopt die heel goed bij je past. Als iets je weerhoudt, dan kan er iets achter zitten wat je eerst moet onderzoeken. Bijvoorbeeld als je van je hobby je beroep wilt maken maar je twijfelt of je talent voldoende is of je denkt dat jouw kansen op de arbeidsmarkt niet groot genoeg zijn. Bedenk dan dat je motivatie en belangstelling voor de gekozen opleiding of het vak heel belangrijke factoren zijn in het slagen van je latere carrière. Bedenk wel dat je meteen je hobby kwijt bent! Wanneer je er eigenlijk best een jaartje tussenuit zou willen, krijg je vaak te horen dat dit niet verstandig is omdat je dan uit het studieritme raakt. Door naar deze raad te luisteren, kun je een interessante ervaring mislopen. Een jaar niet studeren en in plaats daarvan reizen en/of werken kan je veel zelfkennis opleveren en tevens je studiemotivatie vergroten, doordat je ontdekt dat de interessantste banen over het algemeen toch zijn weggelegd voor mensen met een diploma.

Ons brein is zo opgebouwd dat we maar een kleine hoeveelheid informatie bewust kunnen verwerken. Stel dat je moet kiezen uit tien spijkerbroeken, dan haal je er door er naar te kijken al snel maar een paar uit. Dit is vaak een onbewust proces, een eerste selectie. Deze broeken ga je dan vervolgens passen. Dit kun je ook doen bij het zoeken naar opleidingen, eerst kies je er enkele uit en vervolgens ga je die verder onderzoeken. Het advies is (als je eenmaal weet wat je doel is) wel informatie te verzamelen over jouw mogelijke opties en vervolgens de keuze even te laten rusten. Zo krijgt je onbewuste de tijd om alles op een rijtje te zetten. Na verloop van tijd wordt vanzelf duidelijk wat voor jou de beste keuze is.

Interessante websites?

Onder andere de volgende websites kunnen van pas komen wanneer je op zoek bent naar een studie:

Overige interessante websites

Kom je er zelf niet uit of wil je liever samen aan de slag?

Neem contact met ons op!

Heb je bovenstaande informatie doorgenomen en de oefeningen gedaan, maar kom je er toch zelf niet helemaal uit of wil je liever samen met iemand aan de slag? Neem dan contact met ons op:

   Bel ons: (010) 794 44 00

   Chat met ons. De chatknop vind je bovenaan deze pagina.

   Stuur een e-mail. Vermeld daarin in ieder geval je naam, telefoonnummer, de studiekeuzevraag waar je nu mee zit, de opleiding die je nu volgt (havo/vwo/mbo/hbo etc) en in welk jaar je zit. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Samen met jou bespreken we op welke manier we jou het beste kunnen begeleiden bij je studiekeuze. De mogelijkheden zijn:

Online aanbod

Kijk wat het beste aansluit bij jouw situatie

Studiekeuzeworkshop

Studiekeuzeworkshop (online)

Er zijn 3 verschillende workshops. Deze workshops zijn bedoeld voor leerlingen uit havo 4/5, vwo 5/6 en mbo 4 studenten. Kijk welke workshop bij jouw situatie past: 

Voor de ene student is het de inhoud van een opleiding, voor de ander de reistijd, en voor jou misschien de baangarantie. In deze workshop maak je een overzicht van de dingen die jij leuk vindt en die jij belangrijk vindt bij het maken van een studiekeuze.

Deze workshop kun je onafhankelijk van de andere workshops volgen en duurt 1 uur.

Kies je voor de economische sector? Of misschien wil je de kunstzinnige kant op. En waar word je enthousiast van? In deze workshop krijg je antwoord op die vraag.

In deze workshop ga je jouw favoriete interessegebieden (bv. gezondheidszorg, techniek, enz.) ontdekken en onderzoeken. Met de ontdekte informatie kun je verder met je studiekeuzeproces.

Deze workshop kun je onafhankelijk van de andere workshops volgen en duurt 1 uur. 

In deze workshop ga je opleidingen/beroepen met elkaar vergelijken. Je checkt of de opleidingen die je nu aanspreken ook goed passen bij je wensen.

Weten waar je voor kiest en waar je niet voor kiest. Een bewuste keuze maken, daar gaat het om!

Let op! Voor deze workshop kun je je alleen inschrijven als je ten minste één van de workshops 'Wat bepaalt jouw studiekeuze?' of 'Welke richting ga jij op?' hebt gevolgd. Deze workshop duurt 1 uur.

Kies hieronder een datum en meld je aan.

Workshop Studiedip of Studiestop

Workshop Studiedip of Studiestop (online)

Deze online workshop is alleen toegankelijk voor studenten van Hogeschool Rotterdam.

Zit je met je opleiding in een dip? Twijfel je of je nog wilt doorgaan met je studie, of dat je beter kunt stoppen? En wil je dit graag onderzoeken tijdens een workshop? Meld je dan aan voor de workshop ‘Studiedip of Studiestop’.

Twijfelen over je studiekeuze kan heel vervelend zijn. Weet dat je niet de enige bent die met twijfels rondloopt! In deze workshop onderzoek je waarom je twijfelt. Door het maken van een quickscan bekijk je de mogelijke oorzaken van jouw twijfels. Ook reflecteer je op je opgedane studie-ervaringen. Waar zit jouw onvrede precies? Dit helpt je bij het maken van een keuze: stoppen of doorgaan. Aan het einde van de workshop heb je helder wat jouw vervolgstappen zijn om je twijfels achter je te laten. De online workshop duurt 2 uur. 

Bekijk ook het artikel in Profielen over de Workshop Studiedip of Studiestop

Kies hieronder een datum en meld je aan.

Cursus heroriëntatie

Cursus heroriëntatie (online)

Deze cursus is bedoeld voor studenten met ervaring in het hoger onderwijs.

Je twijfelt over je huidige studie. Of je bent al gestopt. Maar wat nu? In deze online cursus gaan we in een klein groepje, onder begeleiding van een studiekeuzebegeleider, op zoek naar een passende nieuwe studie.

Tijdens 3 bijeenkomsten (1 bijeenkomst per week) gaan we intensief en actief op zoek naar jouw interesses, talenten en toekomstwensen. Je leert hoe een goed keuzeproces in elkaar zit, wie je bent, wat je wilt en waar je goed in bent. Met behulp van testen, oefeningen en informatiemateriaal begeleiden we je bij je persoonlijke zoektocht. De meerwaarde van een cursus is ook dat de andere deelnemers je kunnen helpen.

Kies hieronder een datum en meld je aan.

Individuele studiekeuzebegeleiding

Individuele studiekeuzebegeleiding 

Het individueel studiekeuzetraject is bedoeld voor iedereen die een studie wil kiezen in het hoger beroepsonderwijs en verder op weg geholpen wil worden in het studiekeuzeproces. Je voert bij dit traject één of meerdere (online) gesprekken met een studiekeuzebegeleider.

Heb je interesse? Neem dan contact met ons op via chat, telefoon of e-mail. Onze contactgegevens vind je hierboven.

Studiekeuzeworkshop

Kies een datum en meld je aan

Workshop Studiedip of Studiestop

Kies een datum en meld je aan

Cursus heroriëntatie

Kies een datum en meld je aan

Weet jij al wat jij wilt?

Ben je al een stap verder of wil je nog een stap terug?

Informatie voor ouders en opvoeders

Help je kind bij de studiekeuze

Je dochter of zoon staat voor een belangrijke beslissing: het kiezen van een studie. Als ouder kun je je kind op verschillende manieren helpen in het studiekeuzeproces. Ook kun je deelnemen aan speciale ouderactiviteiten om je te verdiepen in het hbo en de begeleiding van je kind bij de studiekeuze.

Bekijk de informatie en activiteiten voor ouders/opvoeders

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen