Menu English

Leer jezelf te Motiveren!

Let op: mogelijk wordt dit keuzevak (deels) online aangeboden

 


Vakinhoud

Motivatie speelt een zeer grote rol bij studiesucces tijdens je opleiding. Voor dit studiesucces is het belangrijk dat je zelf regie hebt op je studie en je motivatie. Maar hoe doe je dat?

Dit keuzevak is erop gericht om duidelijk te krijgen wat je zelf kunt doen in gedrag om proactief in je studie te worden; zelf aan het roer van je studie staan dus! Je gaat kijken welke manier van denken jou kan helpen bij succesvol studeren, hoe je heldere en haalbare doelen kunt stellen voor jezelf en hoe je beter kunt prioriteren. Je onderzoekt waar je goed in bent en wat jou intrinsiek motiveert, maar ook hoe je tijdens negatieve periodes kan doorzetten tijdens je studie. Je leert ook de mate van je eigen invloed te vergroten waardoor je zelf een grotere rol kan spelen bij het succes van je eigen studie. Daarnaast bekijk je wat de oorzaken zijn van evt. uitstelgedrag en hoe je hierin eveneens je eigen verantwoordelijkheid kan vergroten, en daarmee je evt. stressniveau naar beneden kunt brengen. Ook onderzoek je waar jij energie van krijgt.

Toetsing

Je wordt beoordeeld aan de hand van:

 • Portfolio met een dossieropdracht en een eindreflectieverslag.
 • 100% aanwezigheidsplicht (vijf bijeenkomsten en twee coachgesprekken met je docent).
 • Actieve deelname tijdens de lessen

Werkvormen

De werkvormen die aan bod komen zijn:

 • Instructiewerkvorm/doceervorm
 • Filmpjes
 • Oefeningen (plenair, kleine groepjes, duo's of individueel)
 • Discussievorm
 • Digitale werkvormen als Kahoot, Padlet, Mentimeter, chatfunctie in Teams 

Praktisch

Je bent van verdere deelname uitgesloten als je de eerste les, zonder bericht, afwezig bent. We gaan er dan vanuit dat je geen belangstelling meer hebt om deel te nemen aan de module. Je afwezigheid wordt echter wel meegenomen op jouw cijferlijst, daarop komt te staan: ND (Niet Deelgenomen).

De module kent 5 verplichte lessen (zie ook kopje 'Toetsing'). Voorafgaand aan de start van de lessen maak je de StudieThermometer (een zelfscan om te kijken waar jouw knelpunten liggen op het gebied van je motivatie) en heb je hierover een verkennend gesprek met de docent. Tijdens de module zelf heb je ook nog een coachingsgesprek.

Aanmelden

Dit keuzevak is vrij inschrijfbaar. Je kunt je aanmelden via Osiris Student. 

Literatuur

Literatuur:

 1. De zeven eigenschappen voor effectieve studenten! Sean Covey (2019). 
  Uitgeverij: Business Contact, Amsterdam. 1ste druk. ISBN: 978 90 470 1377 8 (aanbevolen)
 2. Modulehandleiding ' Leer jezelf te motiveren', 30 pagina's
🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen