Menu English

Studieadvies of Bindend Studie Advies (BSA)

Als student krijg je van de opleiding aan het eind van het eerste studiejaar een studieadvies op basis van je behaalde aantal punten over jouw geschiktheid voor deze opleiding. Dat studieadvies kent inmiddels verschillende vormen, afhankelijk van jouw eerste jaar van inschrijving bij de opleiding.

Algemene informatie

Studenten van een bachelor of associate degree opleiding krijgen aan het eind van hun eerste jaar een bindend studieadvies.
Wanneer je als eerstejaars student aan de gestelde norm voldoet (dat is bijvoorbeeld 48, 52 of 60 studiepunten) krijg je een positief studieadvies en kun je verder met de opleiding.
Wanneer je niet aan de gestelde norm voldoet, krijg je een negatief studieadvies, en kun je niet verder met deze opleiding.

Studieadvies en corona

Het studieadvies is aangepast tijdens de corona pandemie. Het jaar dat jij bent gestart met je opleiding bepaalt welke regels voor jou gelden.

Ook als je een negatief advies kreeg omdat je te weinig punten had, mocht je doorstuderen.

Aan het eind van studiejaar 2021-2022 moest je ten minste 48 studiepunten uit de P-fase hebben behaald om een positief advies te krijgen.

Voor jou geldt een bindend studieadvies. Aan het eind van studiejaar 2022-2023 moet je ten minste 48 studiepunten uit het eerste jaar gehaald hebben om een positief advies te krijgen.

Je hebt dus 2 jaar de tijd om te voldoen aan de studievoortgangsnorm, waarbij je ten minste 48 studiepunten van het eerste jaar (P-fase) moet hebben gehaald. 

Let op: De algemene norm is 48 studiepunten, maar kan voor jou 52 of 60 studiepunten zijn, mocht jouw opleiding deze hanteren. Ook kan het zijn dat jouw opleiding bijvoorbeeld een bepaald vak behalen als kwalitatieve eis stelt naast deze norm. Check dit dus altijd goed bij je eigen opleiding!

Aan het eind van studiejaar 2022-2023 krijg je een dringend (niet bindend) advies van de Hogeschool Rotterdam. De studievoortgangsnorm ligt op 48 studiepunten (EC), die in één jaar behaald moeten worden.

Let op: De algemene norm is 48 studiepunten, maar kan voor jou 52 of 60 studiepunten zijn, mocht jouw opleiding deze hanteren. Ook kan het zijn dat jouw opleiding bijvoorbeeld een bepaald vak behalen als kwalitatieve eis stelt naast deze norm. Check dit dus altijd goed bij je eigen opleiding!

Je krijgt een negatief studieadvies als je minder dan 48 studiepunten in het jaar hebt weten te behalen en de opleiding zal met je in gesprek gaan over je studievoortgang en je vragen hierop te reflecteren, met het advies om te stoppen. Wanneer je namelijk niet in staat bent om aan de studievoortgangsnorm te voldoen in het eerste jaar is de kans groot dat je deze opleiding niet succesvol zal afronden. Het advies is dringend maar niet bindend: als student ben je niet verplicht dit advies op te volgen.

Experiment Leeruitkomsten

Doe je een deeltijd opleiding die deelneemt aan het 'Experiment Leeruitkomsten'? Dan gelden voor jou andere regels. Weet je niet zeker of jouw deeltijdopleiding deelneemt? Check dit dan bij de opleiding waar je studeert, bijvoorbeeld bij je SLC of coördinator.

Persoonlijke omstandigheden?

Zijn er persoonlijke omstandigheden die jouw studieresultaten negatief beïnvloeden? Meld dit zo snel mogelijk bij je studentendecaan.

De studentendecaan kan samen met jou kijken naar hoe je ondanks de omstandigheden toch zo goed en fijn mogelijk kunt studeren, en de studentendecaan kan ook de opleiding adviseren om rekening te houden met je omstandigheden bij het studieadvies.

Dit kan alleen als jij ervoor zorgt dat jouw studentendecaan over genoeg informatie beschikt om  oorzakelijk verband te kunnen vaststellen tussen jouw omstandigheden en je studieresultaten.

Meer weten?

De volledige regeling omtrent studieadvies staat beschreven in de Bijlage 9 van de Hogeschoolgids. Let op: raadpleeg de hogeschoolgids van het studiejaar waarin jij bent begonnen met je opleiding, dat is de regeling die voor jou geldt.

Heb je vragen? Plan een afspraak of loop langs bij je decaan

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen