Menu Zoeken English

Rural Elderly

Architectenbureau Front Office

Architectuur als een reactie op de vergrijzing en leegloop van het platteland binnen de Japanse samenleving.

Vraagstelling

Momenteel heeft Japan te maken met een vergrijsde samenleving, met alle gevolgen van dien. Waarbij met name problematiek op het platteland ontstaat. De leegloop hiervan en verdwijning van faciliteiten maakt het leven op het Japanse platteland niet aantrekkelijk. Hoe kan het leven hier weer aantrekkelijker worden en in hoeverre kan een levensloop bestendige woning voor ouderen hier deel vanuit maken?

Aanpak

Er is onderzoek gedaan naar Japanse problematiek als bevolkingafname en vergrijzing, wat leegloop van het platteland en verdwijning van communities tot gevolg heeft. Daarnaast is de rol van ouderen binnen de samenleving erg belangrijk geweest, de veranderende behoeften en levensstandaarden gedurende het ouderwordingsproces en Japanse tradities en gewoontes. Uit onderzoek en interviews bleek, de veelal toegepaste, community verbeterende aanpak niet voldoende. Er was geen directe behoefte aan meer activiteiten tussen bewoners onderling. Hoe kan men dan, geïsoleerd, oud worden?

Resultaat

Het rapport heeft geleid tot een concept, gericht op de community maar anders geïnterpreteerd. Er zal op de locatie (case study) vanuit onderaf gewerkt worden aan de interactie tussen de bewoners. Waarbij in fases allereerst de focus op de familie community zal liggen. De woning (voor een ouderlijk stel van 60+) zal in deze fases meeveranderen. De levensloop bestendige woning staat zowel de veranderende bewoners als bijbehorende behoeftes bij. Om zo, bij de komst van de 3e generatie, langzaam de link met de omgeving weer te leggen. De buitenlandervaring in Tokyo was een absolute meerwaarde.

Opleiding(en)

  • Bouwkunde

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

L.L. van der Ploeg

Begeleider(s)

Peter Budde, Remko Remijnse

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen