Menu Zoeken English

Pluis Plastics

Van Gansewinkel

Ontwerp een product van standafval dat bewustwording creëert voor plastic afval. Samenwerking met Van Gansewinkel en Beach Clean Up Tour.

Vraagstelling

In 2014 is er in Nederlands 20.078 kg afval van het strand gehaald tijdens de Beach Clean Up Tour. Dit is een initiatief van Stichting de Noordzee. Een maand lang lopen zo’n 1400 vrijwilligers elke dag 10 km, waarbij zij zo veel mogelijk afval van het strand opruimen. Dit afval belandt vervolgens bij afvalverwerker Van Gansewinkel. Wij kregen de opdracht om iets van dit afval te maken. Wij besloten dat we een product wilden maken, dat aan de ene kant nuttig is, maar aan de andere kant mensen bewust maakt van de grote hoeveelhedenafval die op de stranden aanspoelen en in de zee ronddrijft.

Aanpak

Bij de opslag zagen we een grote diversiteit aan afval. Wij besloten ons te focussen op pluis: een onderdeel van een visnet. Pluis is sliertjes kunststof, die losraken en in zee drijven of aanspoelen op strand. Zeedieren raken erin verstrikt of eten het. We hebben het materiaal grondig schoongemaakt, gesmolten en geshredderd. Hierdoor hadden we regranulaat. Dit onderzochten we bij de opleiding chemie in het lab. Toen de eigenschappen bekend waren, zijn we het materiaal gaan spuitgieten. Toen dit lukte gingen we een product ontwerpen. Dit werd een strandslipper met een boodschap: schoon strand.

Resultaat

Voor onze eindslipper maakten we eerst een foam prototype met de tekst ‘Schoon Strand‘. Met dit prototype maakte we een siliconenmal, die we vulden met bewerkt pluis. Het smelten lukte niet; het werd niet helemaal vloeibaar in de oven. Wij kwamen erachter dat het ontwerpen uitwerken van een perfect product niet het belangrijkst is. Wij hebben ons gefocust op hoe en of pluis te recyclen is. We leerden dat de manier van hergebruiken de kwaliteit van het eindproduct bepaald. Om bewustwording te creëren hebben wij voor een slipper gekozen, maar dit is niet de enige manier.

Opleiding(en)

  • Industrieel Product Ontwerpen
  • Chemie

Type

Onderzoek

Aan dit project werkten mee

Julia van Bloois, A.E. Kooij, Danique Melens, Chieneke van Straten

 

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen