Menu Zoeken English

Luchtzuivering door Fotokatalyse

Hogeschool Rotterdam

Studenten Industrieel Product Ontwerpen en Chemie onderzoeken hoe lucht in huis te zuiveren is d.m.v. fotokatalyse. Dit breekt schadelijke stoffen af.

Vraagstelling

Fotokatalyse is een luchtzuiveringstechniek die 'volatile organic compounds' (voc’s) uit de lucht afbreekt door een chemische reactie. Deze luchtzuiveringstechniek vangt dus geen schadelijke stoffen op maar breekt deze af. Om te bepalen waar deze techniek toegepast kan gaan worden is een eerste stap om de luchtkwaliteit op verschillende plaatsen te meten. Vervolgens kan er verder onderzoek worden gedaan naar de werking van fotokatalyse en de werking ervan aantonen.

Aanpak

Er zijn brainstormsessies gehouden met de betrokken partijen om de vervolgrichting van het project te bepalen. Voor de uiteindelijke testopstelling zijn de onderdelen met de 3D printer geprint en de benodigde code voor de sensoren is geprogrammeerd met Arduino. Om de luchtkwaliteit te testen zijn metingen gedaan. Om alle gebruikte sensoren werkend te krijgen zijn deze ook getest en gekalibreerd. In de uiteindelijke testopstelling is door middel van verschillende metingen de werking en efficiëntie van fotokatalyse getest.

Resultaat

Uit onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit binnenshuis slechter is dan buiten. Daarom zal fotokatalyse het beste binnenshuis toegepast kunnen worden als luchtzuiveringstechniek. Om fotokatalyse betrouwbaar en herhaalbaar te kunnen testen is het belangrijk dat de ruimte zo veel mogelijk luchtdicht is. Hiermee kan de omgeving geen invloed uitoefenen op de testresultaten. Werking en efficiëntie van fotokatalyse blijft afhankelijk van een aantal factoren bijvoorbeeld de temperatuur en luchtvochtigheid.

Opleiding(en)

  • Industrieel Product Ontwerpen
  • Chemie

Type

Onderzoek

Aan dit project werkten mee

Wout Boer, Ian van Mourik, Didier van Riel, Emiel de Voogd

Downloads

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen