Menu Zoeken English

Circulaire werkplek

Ahrend

Het ontwerpen van een circulaire werkplek, met een focus op het vergroten van de esthetische waarde van een relatief oude werkplek.

Vraagstelling

De opdrachtgever, Ahrend*, wil het leven van een kantoormeubel verlengen en zo hun bedrijfsvoering verduurzamen. Om die reden is Ahrend Hergebruik opgericht: een bedrijf dat de verkoop van gebruikte Ahrend meubels op zich neemt. Omdat dit bedrijf een start-up is, is Ahrend er van overtuigd dat het proces geoptimaliseerd kan worden en de oudere producten beter geschikt gemaakt kunnen worden voor hergebruik. De vraag was dus hoe en middels welk product Ahrend Hergebruik geoptimaliseerd kan worden.

Aanpak

Een van de meest belangrijke problemen waar Ahrend tegenaan loopt is het feit dat de gebruiker esthetische veroudering ervaart, daar waar de meubel wel nog doet wat het moet doen. Om te achterhalen wat ervoor zorgt dat een product veroudert, is een literatuuronderzoek, marktonderzoek en een gebruikersonderzoek uitgevoerd. Daarnaast zijn de producten uitgebreid geanalyseerd en is achterhaald wat het grootste probleem lijkt te zijn. Om dit op te lossen is een product ontworpen dat deze esthetische veroudering vermindert.

Resultaat

Het resultaat is een product dat de veroudering vermindert, de functionaliteit vergroot, eenheid in serie brengt en de personalisering van een oudere werkplek mogelijk maakt. Wat ikzelf vooral belangrijk vind is dat men minder snel afstand doet van hun producten, zeker wanneer deze nog niet het einde van hun levensduur bereikt hebben. Dit project was gericht op circulaire economie en het verduurzamen van de bedrijfsvoering; Ahrend maakt een doorstart naar een transitie gericht op de circulaire economie.

Opleiding(en)

  • Industrieel Product Ontwerpen

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Loeke Molenaar

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen