Menu English

Smart & Social City

Digitale technologie voor een mensgerichte samenleving

Smart & Social City is één van de thema's binnen HRTech. Digitale technologie dringt meer en meer door in de leefomgeving en het dagelijks leven van mensen. Technologieën als Internet of Things, Virtual en Augmented Reality, Artificial Intelligence en robotisering worden door bedrijven en overheden ingezet voor innovatie van producten, diensten en omgevingen.

Snelle digitalisering

In zowel private als publieke sectoren helpt technologie om efficiënter te produceren, communiceren en besturen, en levert het vaak meer gemak op voor consumenten en burgers. De maatschappij digitaliseert dan ook in een hoog tempo, aangejaagd door crises zoals de coronapandemie. Deze ontwikkelingen hebben grote impact op de stad en de mensen die daar wonen en werken. Want digitalisering biedt niet alleen kansen, het roept ook veel vragen op.

Menselijke maat

Wat gebeurt er met alle (Big) data die wordt verzameld? Hoe worden dataveiligheid en privacy gewaarborgd? Hoe beïnvloeden algoritmen het publieke debat en het sentiment dat leeft in onze samenleving? In een stad die niet alleen slim maar ook sociaal wil zijn, is het belangrijk dat we oog houden voor de menselijke maat. Dat doen we door niet alleen bedrijven, overheden en kennisinstellingen te betrekken bij het ontwerpen van technologische toepassingen, maar daarbij ook maatschappelijke organisaties en burgers een belangrijke rol te geven. Met elkaar ontwerpen en bouwen we, op een verantwoordelijke manier, technologie die voor iedereen van betekenis is.

Praktijkgericht onderwijs

Binnen het thema Smart & Social City leiden we studenten op die in en áán een slimme en sociale stad werken. Vraagstukken rond digitalisering komen aan bod in het curriculum van bijvoorbeeld de opleidingen van CMI. Studenten gaan er ook in de praktijk mee aan de slag, tijdens multidisciplinaire projecten en minors en natuurlijk hun stage- en afstudeeropdracht. Voorbeelden zijn minors als Designful Innovation, Interface & User Experience Design, Natuur, Mens en Technologie, Intelligent Mobility, Data Science en Smart Things. Maar ook het ontwikkelen van chatbots binnen een maatschappelijk context of projecten zoals Reyeroord en Living Lab Scheveningen, waar studenten, docenten en onderzoekers samenwerken aan smart producten die bijdragen aan een betere leefomgeving voor de bewoners.

Onderzoeks- en innovatieprojecten

In nauwe aansluiting op ons onderwijs voeren we onderzoeks- en innovatieprojecten uit die voortkomen uit de maatschappelijke uitdagingen. Lectoren en onderzoekers, docenten en studenten werken samen met partners aan economische en maatschappelijke innovatie en waardemodellen, ontwerpcompetenties van toekomstige techniekprofessionals en ethische en maatschappelijke consequenties van digitaliteit in verschillende (technische) beroepsdomeinen. Een voorbeeld is het multidisciplinaire project 'Hello World' dat – in samenwerking met onderzoekers, docenten en de beroepspraktijk – studenten leert hybride A.I.-oplossingen te ontwikkelen binnen de zorg die behulpzaam, natuurlijk en overtuigend zijn in de interactie met mensen.

Samenwerken?

Wil je samen met ons bouwen aan een Smart & Social City? Neem dan contact op met themacoördinatoren Mirjam den Boer en Peter van Waart via smartsocialcity@hr.nl. 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen