Inhoud
Hogeschool Rotterdam en Fawaka WereldBurgerschap verzorgen samen een workshopreeks bestaande uit 3 sessies van 2 uur. Leerkrachten uit het primair onderwijs in Rotterdam en omgeving werken op deze nascholingsdagen aan kennisopbouw over de conceptuele ideeën rond inclusief geschiedenisonderwijs en het koloniale- en slavernijverleden van Nederland. Hierbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de specifieke Rotterdamse context.
Vervolgens verleggen we de focus naar hoe deze gebeurtenissen doorwerken in de hedendaagse maatschappij. We bieden lesinspiratie en activeren zo de kennis van leerkrachten om de vertaalslag te maken naar eigen onderwijspraktijk
Voorafgaand aan elke sessie wordt van deelnemers verwacht dat zij zich voorbereiden door het bestuderen van een relevante documentaire, artikel of andere informatiebron. Dit neemt ongeveer 1 uur tijd in beslag. Deelnemers die zich inschrijven, worden op alle drie dagen verwacht.
Dag 1: Historische context en verbonden verleden (1 november ’23)
- Kennisopbouw en theorie over (inclusieve) wereldgeschiedenis, koloniaal- en slavernijverleden: O.a. aan de hand van socioloog Ramón Grosfoguel en het ontstaan van slavernij in relatie tot historische gebeurtenissen zoals Columbus’ tocht naar de Amerika’s.
- Rotterdamse context in relatie tot het slavernij- en koloniaal verleden: o.a. aan de hand van het boek 'Koloniaal Rotterdam, Stad van vandaag en morgen'.
- Belang van (inclusieve) wereldgeschiedenis: Aan de hand van ‘Tien keer meer geschiedenis’ lesinspiratie (zie onder).
Dag 2: Effect van het verleden op het heden (15 november ’23)
Ontstaan & creatie “ras” en racisme aan de hand van het koloniaal- en slavernijverleden.
- Theorie over “Ras” en racisme
- Oriëntalisme (Edward Said)
- Effect van koloniaal- en slavernijverleden op kinderen
- Adultificatie van kinderen*
- (Impliciete) vooroordelen
- De Rotterdamse erfenis van kolonialisme en slavernij.
* Vertaald uit het Engels, ‘Adultification’ is een vorm van raciale vooroordelen/veronderstelling waarbij kinderen van gemarginaliseerde groepen, kinderen met een diverse culturele achtergrond en met name zwarte kinderen, door volwassenen worden behandeld als volwassener dan ze in werkelijkheid zijn. Zodoende als minder onschuldig worden gezien met alle gevolgen van dien (stereotyperingen, dehumanisatie etcetera). (Georgetown Law Centre ).
Dag 3: praktische toepassing van kennis (29 november ’23)
- Presenteren eindopdracht: Lesopzet aan de hand van de theorie uit de voorgaande bijeenkomsten, ‘Tien keer meer geschiedenis’ lesinspiratie en lesinspiratie ‘Verken onze koloniale erfenis’.
- Advies over vervolgstappen: aanvullende kennisontwikkeling voor de leerkrachten en aandragen van lesinspiratie en -materiaal.
Gebruikte lesmaterialen
Boekje ‘Tien keer meer geschiedenis’
Wat weet jij over Imhotep, Gilgamesh of Fatima Al-Fihri? Bij geschiedenis op Nederlandse scholen staat vaak ‘westerse’ geschiedenis centraal. Maar daarbij blijven belangrijke historische personen, gebeurtenissen en ontwikkelingen onderbelicht. In de publicatie “Tien keer meer geschiedenis – Les-inspiratie”, ontwikkeld vanuit het onderwijsprogramma Fawaka WereldBurgerschap in samenwerking met verschillende organisaties, staan voorstellen om de lesinhoud aan te vullen.
Poster ‘Verken ons koloniale verleden’
Poster ‘Verken ons koloniale verleden’ Wat merk jij vandaag nog van het koloniale verleden? Deze vraag staat centraal op de poster die het Tropenmuseum en Fawaka WereldBurgerschap samen ontwikkelden. Het product dient als startschot om het gesprek over ons koloniale verleden aan te gaan, met kinderen en collega’s. Thema’s als discriminatie, kunst, cultuur en economische ongelijkheid staan hierbij centraal. De poster wordt eveneens bij de tentoonstelling ‘Onze koloniale erfenis’ in het Tropenmuseum gebruikt.
Data en tijden:
Woensdag 1, 15 en 29 november2023
van 15:00 - 17:00 uur
Locatie:
Hogeschool Rotterdam - Museumpark hoogbouw, Burgemeester S'jacobplein 1, 3015 CA Rotterdam. (lokalen worden later bekend gemaakt)
Deelnemers:
Maximaal 20
Kosten:
Voor de organisatie wordt een bijdrage van € 50 gevraagd.