Beeldcoaching

Als instrument om te leren!

Als je docent bent is het van tijd tot tijd zinvol om te ervaren hoe jij voor de klas staat vanuit een ander perspectief dan dat van jezelf. Hoe reageren leerlingen op jou? Hoe en op welke momenten onderhoud je het contact met leerlingen/studenten, hoe en wanneer verbreek je het contact juist? Welke aanwijzingen, vragen en feedback geef je? Een beeldcoachtraject helpt jou om je verder te ontwikkelen als docent.

Onder begeleiding van een gecertificeerde beeldcoach van post-hbo-onderwijs bestudeer je, met een eigen leervraag in je achterhoofd, opnames van je eigen lessen om tot een verbetering van jouw docentvaardigheden te komen. Het leerproces dat vaak volgt gaat in enkele stappen:

1. Bewust worden van wat je doet
  2. Bewust worden van waarom je dat doet
  3. Je handelen aanpassen
  4. Checken of je handelen tot een verbeterde situatie leidt
  5. Consolideren van dat handelen.

Start:

In overleg

Dag en tijd:

In overleg

Investering:

• 1 Traject: met 1 intake en 3 gesprekken, inclusief 1x filmen door beeldcoach, exclusief reizen: € 650,00
  • 1 Strippenkaart pp: gratis intake en 3 x 3 gesprekken en 2 x filmen door beeldcoach: € 1.700,00
  • Reiskosten: max. 1 uur reizen totaal en inclusief: € 50,00 per bezoek op locatie in regio Rotterdam/Rijnland

Geen BTW plicht en betaling 100% bij opdracht.

Aantal deelnemers:

Individueel

Opbouw

Hoe is de cursus opgebouwd?

Doelgroep

Voor docenten die het van tijd tot tijd zinvol vinden om te ervaren hoe zij voor de klas staan vanuit een ander perspectief dan dat van zichzelf. Hoe reageren leerlingen op jou? Hoe en op welke momenten onderhoud je het contact met leerlingen/studenten, hoe en wanneer verbreek je het contact juist? Welke aanwijzingen, vragen en feedback geef je? Een beeldcoachtraject helpt jou om je verder te ontwikkelen als docent.

Inhoud

Tijdens het beeldcoachtraject bestudeer je enkele opnames van jouw lessen aan de hand van een kijkvraag. De beeldcoach die jou daarbij begeleidt kijkt met je mee, geeft je op gepaste momenten feedback en stelt vragen die uitnodigen tot verder doordenken/doorvoelen. De beeldcoach kijkt vanuit communicatie- en didactische modellen naar de les en nodigt je regelmatig uit ‘klein’ te kijken: dat wil zeggen naar enkele momenten in de les, want in een paar seconden kan er zoveel gebeuren. Elk gesprek met je beeldcoach eindig je met een concreet voornemen: dit ga ik doen/uitproberen. Je neemt hierna de tijd om dat uit te proberen, waarna de beeldcoach zelf komt filmen. Hierna volgt er weer een begeleidend gesprek, deze cyclus doorloop je ongeveer 3 keer.

Werkwijze

Het traject start altijd met een intakegesprek: hierin maak je kennis met de beeldcoach. Samen bepaal je of ‘de klik’ er is en verken je het gebied waarin je iets wilt leren. Ook stel je in overleg met de beeldcoach vast wat de eerste ‘kijkvraag’ wordt. Vervolgens komt de beeldcoach op een afgesproken datum-tijd een les filmen . Dit kan ook heel goed online. De beeldcoach zal slechts enkele delen van een les opnemen. Hierna bestuderen zowel jij als de beeldcoach het gemaakte filmmateriaal, onafhankelijk van elkaar, met als leidraad de afgesproken kijkvraag. Daarna vindt het begeleidende gesprek plaats. Deze cyclus van filmen, een coachgesprek en iets uitproberen in de klas kan zich ongeveer 3 keer herhalen.

Praktische informatie

• Tijd: intake 1 uur, gesprekken 1 uur per keer, voorbereiding gesprekken: 1 uur per keer. Bij drie gesprekken: ongeveer 7-8 uur tijdsinvestering van de docent.
  • Voor de beeldcoach komt daar nog reistijd bij indien niet online wordt gecoacht.
  • Strippenkaart met 3 trajecten en gratis intake (3x3 gesprekken+ voorbereiding van 2 uur is 9 strippen)

Niet op zoek naar deze cursus?

Kijk ook eens naar deze opties