Menu Zoeken English

Vaccinatie hepatitis B

Vaccinatietraject Hogeschool Rotterdam

Door de aard van je toekomstige werkzaamheden binnen de gezondheidszorg loop je risico op besmetting met het hepatitis B virus.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een virusinfectie, die leverfunctiestoornissen kan veroorzaken. In een aantal gevallen kan besmetting leiden tot chronisch dragerschap wat kan leiden tot een ongeneeslijke leverziekte zoals levercirrose of leverkanker. Bovendien blijf je als drager besmettelijk voor anderen. Je kunt met dit virus besmet raken doordat je jezelf prikt aan een naald, doordat je gebeten of gekrabd wordt, door snij- en spatincidenten of doordat je onbeschermde seks hebt. De kans op een hepatitis B besmetting via bloed is 100 keer zo groot als dat bij hiv, wat AIDS kan veroorzaken. Door je tijdig te laten vaccineren voorkom je het risico van een hepatitis B infectie.

Wie moet er gevaccineerd worden?

Iedereen die werkzaamheden (ook stage) verricht met een verhoogd risico op een besmetting van het hepatitis B virus. Als je gevaccineerd bent, ben je beschermd tegen het hepatitis B virus en kan je daardoor ook anderen niet met het hepatitis B virus besmetten.

Zorginstellingen stellen hepatitis B vaccinatie bijna in alle gevallen verplicht.
Dit betekent dat je uitgesloten wordt voor een stageplaats als je niet gevaccineerd bent!

Vaccinatietraject

Het vaccinatietraject van Hogeschool Rotterdam bestaat uit een serie van 3 injecties die binnen een half jaar worden toegediend in de bovenarm. Daarna wordt er een beetje bloed afgenomen voor het bepalen van antistoffen als reactie op de vaccinatie. Wanneer je voldoende antistoffen hebt aangemaakt, ben je langdurig, waarschijnlijk levenslang beschermd tegen het hepatitis B virus. Het vaccinatieprogramma wordt uitgevoerd door een officieel erkend vaccinatiebureau. Bij de start van de opleiding zal je verder worden geïnformeerd over de kosten, het traject, de data en tijden.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen