Ga direct naar de content

Small Business en Retail Management voltijd

Vierjarige bachelor in het Nederlands, start in september

Vind jij jezelf ondernemend, ben je resultaatgericht en op een positieve manier eigenwijs? Dan zoeken we jou! Bij deze opleiding leiden we dé ondernemers en ondernemende managers op van de toekomst!

De opleiding Small Business en Retail Management heeft ervoor gekozen om haar studenten op te leiden binnen de ‘Community Entrepreneurship’. Een groep studenten, docenten en bedrijven waarbij alles om ondernemen en ondernemend managen draait. Met deze scherpe focus op ondernemerschap weet je precies waar je voor kiest… en waar je mee bezig bent.

We leiden je op tot ondernemer (entrepreneur) of ondernemende manager (intrapreneur) die in staat is om werkgelegenheid te creëren in snel veranderende markten. Als entrepreneur doe je dat helemaal zelfstandig. Als intrapreneur ben je manager en bouw je aan een vestiging, afdeling of business unit van een groter bedrijf. In beide gevallen vinden we ondernemersskills belangrijk.

We helpen je ideeën vorm te geven, problemen aan te pakken en zo nu en dan een beslissing te nemen die niet geheel zonder risico’s is. Ook kan een ondernemer goed samenwerken, dus dat ga je dan ook veelvuldig doen!

Naast jouw ondernemende vaardigheden leren we je natuurlijk hoe je een bedrijf start en dit draaiende houdt. Methoden die we daar veel bij gebruiken, zijn het Business Model Canvas en The Lean Startup-methode. Je voert verkoopgesprekken, onderhandelt en ondervindt hoe je binnenlandse en buitenlandse markten verovert.

Deze opleiding is onderdeel van de Rotterdam Business School.

Vraag de brochure aan

Brochure aanvragen

Woon je in het buitenland? Vraag dan de brochure(s) aan via e-mail.

Small Business en Retail Management voltijd

  Ben jij de ondernemer die wij zoeken?

  Studie in Cijfers

  Meer info: studiekeuze123.nl Publicatiedatum 12-05-2016 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
  Deze opleiding
  Landelijk gemiddelde
  student tevredenheid
  Deze opleiding 3.7
  Landelijk gemiddelde 3.8
  aantal eerstejaars
  Deze opleiding 272
  Landelijk gemiddelde 112
  ervaren contacttijd eerstejaars
  Deze opleiding 12-18
  Landelijk gemiddelde 18-24
  doorstroom naar tweede jaar
  Deze opleiding 74%
  Landelijk gemiddelde 65%
  diploma binnen 5 jaar
  Deze opleiding 41%
  Landelijk gemiddelde 36%
  doorstuderen
  Deze opleiding 6%
  Landelijk gemiddelde 8%
  landelijk gemiddelde arbeidsmarkt
  Landelijk gemiddelde 65%

  Toelichting vanuit de opleiding

  We werken met klassen van maximaal 24 studenten. In 2016-2017 zal de ervaren contacttijd hoger liggen, omdat bepaalde lessen verplichte aanwezigheid vereisen. Ook loop je 4 weken stage aan het einde van het jaar.

  Opbouw

  Hoe is de opleiding opgebouwd?
  Onderwijsvisie

  Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

  Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

  Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

  In het begin van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. In het begin krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

  Het eerste jaar

  In het eerste jaar moet blijken of er ondernemersbloed door je aderen stroomt. In jaar 1 ga je, in de rol van intrapreneur, daarom zowel grote als kleine ondernemers helpen. Jij gaat de belangrijke trends en ontwikkelingen spotten en hiermee help je de ondernemer met een aanscherping van zijn businessmodel. Om de projecten goed te kunnen uitvoeren, krijg je just-in-time van ons de juiste kennis aangereikt. Ook gaan we aan de slag om je ondernemersskills te trainen. Belangrijke vaardigheden die we je leren, zijn: presenteren, verkopen, netwerken etcetera. Verder coachen we je op individueel niveau om je te vormen tot een toekomstig ondernemer. Aan het einde van het studiejaar ga je op een korte stage.

  Na het eerste jaar

  In het tweede jaar pak je juist de rol van entrepreneur. Samen met een of meerdere medestudenten start je een bedrijf en ontwikkel je een businessidee dat je gedurende het jaar steeds verder aanscherpt. Totdat het exact past bij de wensen van je klanten. Is de rol van entrepreneur helemaal op je lijf geschreven, dan blijf je in jaar 3 in de entrepreneursklas. Voor wie de rol van intrapreneur kiest, is er de intrapreneursklas. In jaar 3 verschuift de focus naar strategische adviezen en beslissingen. Ook kijk je in jaar 3 nadrukkelijk over de landsgrenzen, zowel letterlijk als figuurlijk.

  Keuze en ondersteuning

  Keuze

  Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Afhankelijk van je opleiding kun je zelf een stageplek uitzoeken. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

  Ondersteuning

  Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze ondersteuning maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

  Studeren met een functiebeperking

  Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

  Stage lopen

  In het derde jaar is er een stageperiode van 20 weken, naar keuze in Nederland of het buitenland.

  Bekijk in onderstaand filmpje hoe Tobias Wolff zijn derdejaars stage bij Prestat Chocolade NL ervaart.

  Minors

  In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting.

  Bekijk de minors

  Student van andere hogeschool?

  Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

  Afstuderen

  In het vierde jaar werk je aan je afstudeerproject. Je kunt ervoor kiezen een doorstart te maken met je eigen onderneming of een onderzoek te doen bij een bedrijf of instelling.

  Internationale mogelijkheden

  Een ondernemer is altijd uit op innovatie en groei. En dat gaat soms verder dan Nederland. In het derde jaar laten wij succesvolle 'ondernemers in opleiding' daarom een buitenlandexperience beleven. Dit is een studiereis met als thema 'Internationalisering en innovatie van het ondernemerschap'. Je ontdekt de kansen en bedreigingen van zaken doen op de Engelse, Amerikaanse of Chinese manier.

  Vakken

  Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten?

  Dan biedt de opleiding Small Business en Retail Management een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten?

  Dan biedt de opleiding Small Business en Retail Management een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

  Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

  Onderwijsvorm

  Hoe is het onderwijs ingericht?
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  5 dagen les per week
  20 uren zelfstudie per week
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  • Praktijk
  • Theorie
  • Keuzeruimte
  • Begeleiding
  Legenda
  Praktijk
  Keuzeruimte
  Theorie
  Begeleiding

  Na je studie

  Wat kun je doen na je opleiding?
  Na je afstuderen

  Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Business Administration (BBA) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

  Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

  Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

  Beroepen

  Anders dan de naam doet vermoeden, leidt de opleiding Small Business en Retail Management niet alleen op voor het kleine bedrijf. Een afgestudeerde wordt bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer van een eigen zaak (midden- en kleinbedrijf), manager van een afdeling inkoop of verkoop, filiaalmanager van een winkel of consultant. Je adviseert bedrijven en zelfstandig ondernemers over aspecten van ondernemen en bedrijfsvoering.

  Entrepreneur

  Je bent een zelfstandig ondernemer die door start-ups nieuwe banen in Rotterdam en omgeving creëert.

  Intrapreneur

  Je bent manager van een afdeling of businessunit bij een grotere onderneming. Je bent leidend bij innovatietrajecten en je benut nieuwe kansen. Ook dat levert nieuwe banen op voor je werkgever.

  Huidige arbeidsmarkt

  Bron: landelijke cijfers HBO-Monitor 2016

  Locatie

  Waar ga je studeren?

  Niet op zoek naar deze opleiding?

  Kijk ook eens naar deze opties

  We gebruiken cookies om de website te verbeteren.