Menu English

Verbinding Zuidwestelijke Delta

Stuurgroep Zuidwestelijke Delta

Studenten schrijven scenario's naar aanleiding van hun onderzoek om de Delta met het omliggende stedelijke netwerk te verbinden.

Vraagstelling

Voor het project Complexe Stad, zijn studententeams aan de slag gegaan met een opdracht, aangedragen door een externe partij. Onze opdracht werd door de stuurgroep Zuidwestelijke Delta aangedragen en luidde als volgt: "onderzoek de mogelijkheden om de Delta met het omliggende stedelijke netwerk te verbinden." Vervolgens werd er naar aanleiding van de opgedane kennis gevraagd twee scenario’s te schrijven voor de Delta.

Aanpak

Er is een algehele analyse uitgevoerd naar de Zuidwestelijke Delta. Uit deze analyse volgde een methodiek en daaropvolgend een specialisatie naar het Grevelingenmeer. Bij het analyseren van het Grevelingenmeer is er ook een SWOT-analyse gemaakt. De conclusies zijn in de scenario’s opgenomen. Het rapport wordt afgesloten met conclusies voor de stuurgroep. Deze kunnen zij meenemen in het verdere verloop over hoe om te gaan met de Zuidwestelijke Delta.

Resultaat

Als resultaat van het project zijn twee vernieuwende scenario’s geschreven voor de Zuidwestelijke Delta. Het eerste scenario gaat in op een situatie waarbij veel sociaaleconomische groei en geen klimaat verandering is (Groei en Bloei): - Het beter verbinden van de Delta met het omliggende stedelijk netwerk. - Het inzetten op duurzame innovatie. Het tweede scenario gaat in op weinig sociaaleconomische groei (tot krimp) en veel klimaatverandering. (back-2-basic): - Gebieden in de Delta aanwijzen die minder van belang zijn laten overstromen en de belangrijkste kernen apart beschermen.

Opleiding(en)

  • Ruimtelijke Ontwikkeling | Ruimtelijke Ordening en Planologie

Type

Project

Aan dit project werkten mee

Lars Alma, Ricardo Bevaart, Samantha Hermsen, P. de Jong, Dennis Seelbach