Menu English
Ondernemerschap & Retail Management

Managing New Retail voltijd

  • Duur en startmoment

    4 jaar, september

  • Opleidingstype

    Voltijd Bachelor

  • Taal

    Nederlands

Jij bent een doener en niet bang om hard te werken. Alles wat met (online) shoppen te maken heeft, trekt je. De retail vernieuwen of je eigen winkel starten, dat zie je jezelf doen.

De wereld van retail is altijd in beweging. Bij de community Managing New Retail van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management leer je hoe de retail in elkaar steekt, hoe de toekomst van shoppen eruitziet en hoe je echt iets kan betekenen voor de branche.

Bijzonder aan deze studie is dat je bijna meteen in de praktijk duikt. De eerste acht weken stomen we je hiervoor klaar met een Onboarding Game. Met deze game leer je de basis van de retail en ga je met vragen van retailpartners aan het werk. Hoe ziet de Nederlandse retail eruit? Kan het duurzamer? Daarna stap je de werkvloer op en loop je twee dagen per week stage. Tegelijk werk je aan een praktijkopdracht en ontdek je de theorie achter situaties tijdens je stage.

Je denkt verder dan vandaag en ontwikkelt je tot een professional die de retail futureproof maakt. Je leert over de nieuwste ontwikkelingen binnen e-commerce en hoe je technologie op hoofdkantoorniveau integreert in een (online) winkelbeleving. Je weet alles over consumententrends, retail-strategieën en hoe je data analyseert. Na deze hbo-studie ben je een innovatieve retailspecialist en bepaal jij de juiste koers voor een organisatie. Die van jezelf of een ander.

Studie in Cijfers

studiekeuze123.nl/studie-in-cijfers
Laatste wijziging op 05-07-2023 Bekijk meer informatie over Studie in Cijfers
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde deze studie (12 opleidingen)

Toelichting van de opleiding

De cijfers gelden voor de opleiding Ondernemerschap & Retail Management als geheel. Voor de community's is geen aparte studiebijsluiter beschikbaar. COVID-19 kan invloed hebben op de cijfers. Lees meer op studiekeuze123.nl/corona.

Arbeidsmarkt

1,5 jaar na afstuderen

4%

Werkloos

85%

Werk op niveau

Opbouw

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Onderwijsvisie

Bij de opleidingen van Hogeschool Rotterdam voelt iedereen zich welkom en hoort iedereen erbij. Studenten en docenten kennen elkaar en weten elkaar te vinden. De docenten doen er alles aan om je te begeleiden bij je studie op een manier die bij jou past. Dit vraagt van jou betrokkenheid en een actieve inzet. Samen maken we het onderwijs.

Kenmerkend voor het onderwijs van Hogeschool Rotterdam is de aandacht voor:

  • De kennisbasis van het beroep
  • Handelen in de beroepspraktijk
  • Je eigen professionele identiteit

Al deze elementen komen steeds aan bod tijdens de opleiding. Studenten (en medewerkers) hebben invloed op de manier waarop dit gebeurt in medezeggenschapsraden

Bij de start van je studie ligt de nadruk op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, maar direct komt ook de praktijk aan bod. Je leert reële beroepsvraagstukken aan te pakken, in samenwerking met medestudenten, docenten, professionals uit de praktijk en praktijkgerichte onderzoekers. Eerst krijg je veel begeleiding van je docent, later neem je steeds meer het heft in eigen handen. Tijdens je studie leer je jezelf steeds beter kennen en ontdek je wat jouw unieke kwaliteiten zijn als beroepsbeoefenaar.

Community's

Binnen de opleiding Ondernemerschap & Retail Management kun je kiezen uit twee community's. Naast Managing New Retail is er nog een community, namelijk de Community Entrepreneurship.

Het eerste jaar

Tijdens de ‘Eerste 50 dagen game’ leer je de community kennen en oriënteer je je op belangrijke onderwerpen binnen de retail. In opdrachten voor diverse bedrijven komt het volledige speelveld voorbij: van distributie, fysieke en digitale stores tot aan horeca en winkelgebieden.

Direct na de game ga je twee dagen per week op stage bij een toonaangevende retailer uit de community. Op de winkelvloer leer je (potentiële) klanten van het bedrijf goed kennen en werk je tegelijkertijd aan een praktijkvraagstuk. Wil je e-commerce klanten binden door data-analyse, zoek je manieren om technologie te integreren in de winkel, of richt je je op langetermijn relaties met de klant? Je krijgt ruimte om daadwerkelijk veranderingen aan te brengen binnen het bedrijf, om te zien of jouw idee werkt.

Wat je in de praktijk tegenkomt, neem je mee naar je docenten en medestudenten op school. Je legt praktijksituaties voor en verwondert je over de theorie die erachter steekt! Twee dagen per week bedenken jullie oplossingen voor de praktijkcasussen en werken jullie aan de benodigde vaardigheden. Daarbij komen thema’s naar voren zoals duurzaamheid, circulaire economie, betekeniseconomie, leiderschap en digitalisering.

Na het eerste jaar

Waar je het eerste jaar vooral bezig was met de winkelvloer, richt je je nu op de achterliggende processen. De stage vindt plaats op een hoofdkantoor van een retailorganisatie en je werkt mee aan strategische vraagstukken. Hoe communiceer je met de verschillende doelgroepen? Hoe gebruik je data voor optimale klantsegmentatie? En hoe verduurzaam je de supply chain? Tijdens de stage merk je pas echt wat er allemaal komt kijken bij bijvoorbeeld dataverzameling en klantloyaliteit.

In jaar 3 zoek je zelf een stagebedrijf dat goed bij je past, en doe je een eigen onderzoek. Na 20 weken voorzie je de organisatie van een inhoudelijk onderbouwd strategisch advies. Daarna, in de tweede helft van jaar 3, maak je onderdeel uit van een multidisciplinair studententeam. Samen met collega studenten van andere opleidingen ga je aan de slag met vraagstukken van verschillende opdrachtgevers. Dé kans om jouw rol als retailspecialist te pakken en je kennis met anderen te delen.

In jaar 4 kies je een minor en begint het afstuderen. Dit is het moment om jezelf ultiem te bewijzen. Het strategische advies dat je in de derdejaarsstage hebt ontwikkeld, ga je nu zelf implementeren bij de retailorganisatie. Door je innovatie succesvol in de organisatie op touw te zetten, laat je zien dat je klaar bent om het retaillandschap blijvend te veranderen.

Keuze en begeleiding

Keuze

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit zo'n driehonderd keuzevakken. Dit biedt je de kans om over de grenzen van je eigen opleiding heen te kijken en om invulling te geven aan je specifieke leerbehoeften. Je kiest zelf je stage-/afstudeerbedrijf of -bedrijven. Via een minor in de hoofdfase van je studie kies je een bepaald profiel waarmee je jezelf kunt onderscheiden. Ook de afstudeeropdracht die je kiest, geeft een persoonlijke inkleuring aan je opleiding.

Begeleiding

Iedere student is uniek en heeft zijn eigen ideeën over wat hij in zijn studie wil bereiken. In onze begeleiding maken we je bewust van je capaciteiten, kansen en uitdagingen. Soms blijkt tijdens of al vóór de opleiding dat je moeite hebt met een bepaald vak. Dan is het nuttig je kennis hiervan bij te spijkeren. Als student krijg je een coach (docent) die je begeleidt en de studievoortgang in de gaten houdt. Ook kun je een peercoach krijgen: een ouderejaarsstudent die een jongerejaars begeleidt.

Studeren met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking en heb je daarvoor aanpassingen of voorzieningen nodig, dan bieden we daarvoor verschillende mogelijkheden.

Stage lopen

In jaar één en twee loop je twee dagen stage en ga je twee dagen naar school. En de overgebleven lesdag? Die is voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Je doet ervaring op waarmee jij je straks écht kunt onderscheiden in de retailbranche. Help je bij de Voedselbank, geef je bijles of volg je een cursus Chinees? It’s up to you!

In jaar 3 zoek je zelf een stagebedrijf dat goed bij je past, en doe je een eigen onderzoek. Na 20 weken voorzie je de organisatie van een inhoudelijk onderbouwd strategisch advies. Daarna, in de tweede helft van jaar 3, maak je onderdeel uit van een multi-disciplinair studententeam. Samen met collega studenten van andere opleidingen ga je aan de slag met vraagstukken van verschillende opdrachtgevers. Dé kans om jouw rol als retailspecialist te pakken en je kennis met anderen te delen.

Minors

In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

In de minor ‘Sales en Accountmanagement’ bereid je je in een half jaar voor op een functie als beginnend accountmanager of een (toekomstig) salesmanager. Je bent voortdurend bezig met het verbeteren van je verkoopvaardigheden en kennis van sales. Je leert in de huid kruipen van je klant. Wie is hij? Waar is hij mee bezig? Waar heeft hij behoefte aan en hoe kun jij, als verkoper, daarin voorzien? We bereiken dit door theorie voortdurend af te wisselen met praktijk, in de vorm van rollenspellen, cases en opdrachten.

Heb jij een geweldig businessidee, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je al een eigen bedrijf en kun je wel wat hulp gebruiken? De minor ‘Ondernemen’ helpt je hierbij! Als ondernemer moet je kansen zien en initiatief nemen. Ook het bedrijfsleven vraagt om topmanagers met een grensverleggende mindset. Tijdens de minor krijg je alle noodzakelijke kennis en vaardigheden aangereikt om jouw ondernemerschap verder uit te werken.

 

Student van andere hogeschool?

Ben je student bij een andere hogeschool en wil je een minor bij Hogeschool Rotterdam volgen? Bekijk je mogelijkheden op Kiesopmaat.nl. De minors van Hogeschool Rotterdam duren een half jaar (september - februari) en leveren 30 EC (studiepunten) op.

Afstuderen

In jaar 4 staat naast de minor het afstuderen centraal. De Lean Start-up methodiek is een beproefde aanpak om te komen tot innovatie en groei binnen een retailer. Hierbij voer je snelle experimenten uit, waarbij de mogelijke verbeteringen direct doorgevoerd worden. Dat is de flexibele retailer van de toekomst!

De volgende 4 fases zijn bij deze nieuwe vorm van afstuderen te herkennen:

  • Fase 1: Je zoekt een organisatie binnen de Retail.
  • Fase 2: Je bereidt je voor op het afstuderen en verzamelt informatie en achterhaalt groeikansen.
  • Fase 3: Je bent bij jouw (eigen) retailer bezig om testen en/of experimenten uit te voeren, die daadwerkelijk leiden tot groei!
  • Fase 4: Je presenteert je geboekte resultaten bij jouw retailer en je ontwikkeling op het gebied van competenties laat je op school zien.

Vervolgens heb je een mooie basis gelegd om als ondernemende manager in de retail of als retail innovatie consultant aan de slag te gaan! Wil je meer weten over het afstudeertraject, bekijk het onderstaand filmpje. 

Internationale mogelijkheden

Studenten Managing New Retail snappen dat de retail zich niet alleen in Nederland afspeelt. Juist ook in andere landen vinden boeiende innovaties plaats. De opleiding heeft veel toonaangevende buitenlandse partners, die graag vertellen hoe de retail er bij hen uitziet. In het derde studiejaar kun je ervoor kiezen om stage te lopen in het buitenland. En in het vierde jaar is het mogelijk een minor te volgen bij een internationale partner van de Hogeschool Rotterdam Business School.

Vakken

Een indicatie van de vakken die je kunt verwachten

Ben je gemotiveerd om uit te groeien tot excellente beroepsbeoefenaar, wil je meer energie in je studie steken en een plus op je CV zetten?

Dan biedt de opleiding Ondernemerschap & Retail Management een honoursprogramma voor je aan. Als je het honoursprogramma succesvol afsluit, krijg je een honours degree bij je diploma en de aantekening 'excellente professional'.

Bekijk meer informatie over het Honoursprogramma

Na je studie

Wat kun je doen na de opleiding?

Na je afstuderen

Gefeliciteerd! Je hebt je Bachelor of Science (BSc) gehaald. Deze titel mag je achter je naam voeren. 

Bij je diploma ontvang je een diplomasupplement met een DS-label. Met dit Engelstalige document kun je de waarde van je diploma eenvoudiger aantonen in het buitenland bij de toelating tot een vervolgstudie of bij het vinden van een baan.

Heb je het Honoursprogramma gevolgd? Dan krijg je ook een honours degree, waarmee je je doorzettingsvermogen en extra kennis kunt aantonen.

Beroepen

Na het afronden van je studie kun je verschillende beroepen uitoefenen binnen de retail. Enkele voorbeelden van beroepen zijn:

  • Teamleider detailhandel
  • Category manager
  • Retail innovatie consultant
  • Accountmanager Retail 

Locatie

Waar ga je studeren?

Niet op zoek naar deze opleiding?

Kijk ook eens naar deze opties