Minors

Kies je richting

In de laatste fase van je opleiding verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. De onderstaande minors geven een beeld van het type minor dat je kunt verwachten.

Verslavingszorg

Overmatig middelengebruik is geen uitzondering en komt vaak voor. Ook in jouw toekomstige beroepspraktijk werk je met mensen met verslavingsproblematiek. Als je interesse hebt in de oorzaken en gevolgen van verslavingsproblematiek dan is deze minor een echte uitdaging. Je bestudeert verslaving door de jaren heen.

Arbeid en gezondheid

Dagelijks verzuimen zo'n 300.000 werknemers. Daarnaast ontvangen ruim 820.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Een schatting van de totale kosten die hiermee gepaard gaan, beloopt 34 miljard per jaar. In deze minor benader je het gebied van arbeid en gezondheid vanuit verschillende invalshoeken.

Oud in eigen huis

Nooit eerder werden zoveel mensen zo oud. Nu al is één op de vier 65-plussers 80 jaar of ouder, in 2050 zullen dat er twee op de vijf zijn. Het aantal ouderen met gezondheidsproblemen en zorgvragen zal de komende decennia blijven toenemen. De trend is dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Om dat mogelijk te maken is er nog heel wat denkwerk en creativiteit nodig bij het oplossen van een aantal problemen. De minor 'Oud in eigen huis' is een minor voor studenten die mee willen denken over zorg en diensten aan thuiswonende ouderen met gezondheidsproblemen, een terrein waar innovatie en visieontwikkeling nodig is.

Zorg voor kind en jeugd met specifieke zorgbehoefte

De jeugd is de gezondste leeftijdsgroep binnen onze samenleving. Maar tegelijkertijd is de jeugd ook kwetsbaar. De Raad voor Volksgezondheid wil de focus op ziekte en gezondheid verschuiven naar gedrag en gezondheid. Dit vraagt nogal wat van kinderen en jongeren met een beperking. En van de zorgprofessionals die met deze kinderen en jongeren werken. Om kinderen en jongeren met specifieke zorgbehoeften te kunnen helpen bij het bevorderen van hun zelfmanagement, participatie, empowerment en transitie wordt er nogal wat van je verwacht. Deze minor daagt je uit hier mee aan de slag te gaan.

Geweld tegen hulpverleners

Een meerderheid van de artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners in de gezondheidszorg krijgt regelmatig te maken met geweld. Het geweld leidt tot een verminderde kwaliteit van de gezondheidszorg en stress voor de werknemers. In Nederland krijgt ruim de helft van de werknemers in de gezondheidszorg te maken met fysiek, verbaal of psychisch geweld. In deze minor verdiep je je in de achtergronden van geweld tegen hulpverleners en leer je deze ontwikkelingen in internationaal perspectief te plaatsen.

Beyond borders

Ben jij avontuurlijk ingesteld? Durf jij de uitdaging aan om over jouw eigen grenzen, over de grenzen van je eigen discipline en over de landsgrenzen te kijken? Ben jij nieuwsgierig en wil jij op zoek gaan naar duurzame, creatieve en innovatieve oplossingen om gezondheidszorgverschillen terug te dringen? In deze minor word je uitgedaagd, in samenwerking met studenten van verschillende disciplines en (internationale) opdrachtgevers, een bijdrage te leveren aan één van de vraagstukken gericht op het verminderen van gezondheidsverschillen.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.