Specialisaties

Kies je eigen richting

Op onze Pabo wordt iedereen specialist in lesgeven in de grote stad. Je kunt je ook verder specialiseren binnen de opleiding door je eigen richting te kiezen.

Iedere student die afstudeert, krijgt naast zijn bachelordiploma, het diploma Openbaar Onderwijs, waarmee je als startend leerkracht een extra waarde mee krijgt. Door dit diploma is een nascholingstraject gericht op openbaar onderwijs niet meer nodig.

Montessori

Het is mogelijk om naast je reguliere diploma ook het Montessori-diploma te behalen. Deze opleiding is volledig geïntegreerd in het curriculum van de opleiding, waarbij de specifieke vakken voor de Montessori-route zijn vastgelegd in het keuzeonderwijs.

Waarom Montessori?

 • Gericht op de ontwikkeling van het individu
 • Onderwijs op maat
 • Richt zich op de psychische, sociale, intellectuele en creatieve aspecten van het mens-zijn
 • Zelf doen, zelf ontdekken en zelf ervaren leiden tot de ontwikkeling van zelfstandigheid en het leren dragen van verantwoordelijkheid
 • De taak van de leerkracht is die van begeleider. Hij/zij observeert, helpt en geeft individuele- en groepslessen.
 • Kinderen van verschillende leeftijden zitten bij elkaar in de groep (4-6 jaar, 6-9 jaar en 9-12 jaar). Zij helpen en stimuleren elkaar.
 • Ononderbroken ontwikkelingsgang (4-12 jaar). Traditionele zittenblijven komt niet voor.
 • Kosmische Opvoeding en Onderwijs

Daarom Montessori!

 

ICBO-certificaat

Met het ICBO-certificaat (Introductie Christendom voor het BasisOnderwijs) ben je officieel bevoegd om godsdienstonderwijs te geven. Het certificaat geeft je meer kans om op protestants-christelijke of rooms-katholieke scholen les te geven. Voor islamitische scholen is geen extra diploma nodig.

Internationaal

Wil je lesgeven op internationale basisscholen en trekt het je om te werken in het buitenland? Dan is de specialisatie Internationaal, ofwel 'Follow the Yellow Brick Road' iets voor jou. Hiermee kun je aan de slag op onder andere vroeg- en vreemdetalenonderwijs en internationale scholen. Het is een op maat gemaakte route van vier jaar. De inhoud van je opleiding en stages wordt gekleurd doordat op de stageschool het onderwijs in het Engels wordt gegeven. Daardoor leer je ook zelf om in het Engels les te geven. Met deze specialisatie ben je breed inzetbaar, namelijk als leerkracht en als taalspecialist op een school. De opleiding is Nederlandstalig.

Je kunt kiezen uit één van de onderstaande specialisaties.

 • Vroeg- en vreemdetalenonderwijs en tweetalig primair onderwijs in Nederland
 • Internationaal Georiënteerd Basisonderwijs in Nederland
 • International Primary Curriculum in Nederland of het buitenland
 • International Schools in Nederland of het buitenland

Louise Kleijweg koos voor een internationale stage

"In 2013 ben ik afgestudeerd op de Pabo. Nog steeds ben ik blij dat ik voor de Minor Early English' heb gekozen. Naast een ontzettend leerzame en leuke tijd in Nottingham heb ik er ook een gave baan aan overgehouden. Ik wist dat ik graag in het buitenland les zou willen geven en aangezien ik ook Italiaans spreek leek Italië een geschikte keuze. Na mijn afstuderen kreeg ik te horen dat ik aan de slag mocht als Associate Teacher in een kleuterklas op The International School of Trieste. Na twee jaar als klasseassistent heb ik nu mijn eigen 'Grade 2'. Na ruim twee jaar werken op een internationale school kan ik wel zeggen dat lesgeven in het buitenland een echte verrijking is: je staat voor nieuwe uitdagingen en je krijgt kansen die je nooit voor mogelijk hield."

Bewegingsonderwijs

Het is mogelijk om op Hogeschool Rotterdam je volledige bevoegdheid voor het vak bewegingsonderwijs te halen. Dit houdt in dat je aan alle groepen binnen het basisonderwijs bewegingsonderwijs mag geven. Deze leergang vakbekwaamheid wordt als minor in het eerste semester van het vierde leerjaar in de voltijdopleiding aangeboden. Het is ook mogelijk om de bevoegdheid bewegingsonderwijs na je studie in de nascholing te halen.

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.