Rolstoelbevestiging

Opdrachtgever: Leonardo Experience ism Smartfloor/Gemiva Groep

Studenten Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde bedenken ingenieuze ontwerpen voor maatschappelijke problemen. Focus: Zorginnovatie.

Vraagstelling

Zorginstelling Gemiva Groep loopt regelmatig tegen een probleem aan: het is bijzonder lastig rolstoelen goed in een taxi(busjes) te bevestigen. Uit onderzoek van HR-studenten bleek dat het bevestigen van rolstoelen heel omslachtig en arbeidsintensief is. Doordat er vaak geen standaardoplossing is moet de chauffeur vaak zelf iets bedenken. Dat geeft hem of haar erg veel verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid. Voor de rolstoelpassagier is het bovendien niet prettig dat de bevestiging van de rolstoel in een taxibus gepaard gaat met nogal wat persoonlijke aanrakingen.

Aanpak

Na rekenwerk van TU Delft, kwam het vraagstuk bij de minor Innovation Engineering&Design terecht. De multidisciplinaire minorgroep is samengesteld uit studenten van de opleidingen IPO en WTB. Zij hebben het probleem in de praktijk onderzocht en de markt in kaart gebracht. Vervolgens hebben zij al hun kennis gebruikt om tot innovatieve oplossingen te komen. In een volgend stadium zullen ook mbo’ers een rol hebben: zij kunnen proefopstellingen maken en de testgegevens bespreken met de hbo’ers. Dit is een weerspiegeling van de beroepsrealiteit: allerlei disciplines en niveaus moeten samenwerken.

Resultaat

De studenten van Hogeschool Rotterdam hebben de prototypen van twee ontwerpen gepresenteerd en een bedrijf – Smartfloor – weten te interesseren voor hun ideeën. “Wat HR-studenten bedenken, is leerzaam voor ons”, zegt Peter Haarhuis, directeur van Smartfloor. “Het is altijd goed om studenten met een frisse blik naar problemen te laten kijken. Ik heb de studenten uitgenodigd om met onze engineers en praktijkmensen bij ons bedrijf in Duitsland van gedachten te wisselen. Ze zijn absoluut vernieuwend bezig!”

Opleiding(en)

• Industrieel Product Ontwerpen
  • Werktuigbouwkunde

Aan dit project werkten mee