Menu Zoeken English

Ontwerp een Museumstoel

Opdrachtgever: Bureau Tweetonig

Tweedejaars IPO-studenten ontwerpen stoelen voor museum Boijmans, die bezoekers gelegenheid geven om uit te rusten tijdens het genieten van de kunst.

Vraagstelling

In museum Boijmans van Beuningen bestaat de traditie "pak-een-stoeltje", waarbij bezoekers onder begeleiding van een medewerker een zittende rondleiding volgen. Ontwerpbureau Tweetonig gaf de tweedejaars IPO'ers de opdracht hiervoor een stoel te ontwerpen. De doelgroep was naar keuze: kinderen, volwassenen, senioren. Er moest gebruik gemaakt worden van kunststof en metaal, en de stoel moest draag- en inklapbaar zijn. De nadruk lag op materiaalgebruik, productietechnieken en kostprijs.

Aanpak

De studenten doorliepen vier ontwerpfasen: oriƫntatie, analyse, ontwerpen, detaillering. In fase 1 werd onderzoek gedaan naar o.a. het probleem, de klantwensen en de omgeving. In fase 2 werden bestaande oplossingen verkend, en werd er al ontwerpend gezocht naar nieuwe oplossingen. De ontwerpfase behelsde het tekenen, bouwen en testen van ontwerpen, en leidde uiteindelijk tot een eindconcept. Dit concept werd in de laatste fase technisch uitgewerkt en getest, wat uiteindelijk leidde tot een werkend prototype, en een pakket van technische tekeningen en 3D-modellen.

Resultaat

Elke student leverde uiteindelijk een uitgewerkt concept aan, met technische tekeningen, 3D-modellen, een testverslag en een werkend prototype. Ze hebben deze gepresenteerd aan de opdrachtgever. De prototypes zijn ook getoond aan medewerkers van museum Boijmans van Beuningen, die zo enthousiast werden dat ze voorstelden enkele stoelen te exposeren in de Kunst Studio van het museum. Vanaf 27 februari 2014 worden deze acht stoelen van studenten, gedurende twee maanden tentoongesteld naast de welbekende museum-kruk TC van Ruud-Jan Kokke uit 1990.

Opleiding(en)

  • Industrieel Product Ontwerpen

Type

Project

Aan dit project werkten mee

O.J. Doesburg

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen