Menu English

Selectie en aanmelden

Hoe meld je je aan?

Selectie: uiterlijk 15 januari 2024 aanmelden

Voor deze opleiding zijn in studiejaar 2024-2025 maximaal 200 plaatsen beschikbaar. Daarom geldt -naast de wettelijke toelatingsvoorwaarden- een numerus fixus (vastgesteld aantal plaatsen). Om te kunnen starten met de opleiding, moet je eerst door Hogeschool Rotterdam geselecteerd worden.

Op deze pagina vind je alle informatie over de aanmeld- en selectieprocedure.

Aanmelden voor de opleiding

 1. Om je aan te melden, moet je eerst een DigiD aanvragen. Regel dit nu al. De aanvraag duurt ongeveer een week.
 2. Meld je uiterlijk 15 januari 2024 aan via Studielink. Aanmelden kan vanaf 1 oktober.

Let op!

 • Je kunt je per studiejaar voor maximaal twee opleidingen met een numerus fixus aanmelden. Uitzondering: Als je je voor Fysiotherapie aanmeldt bij Hogeschool Rotterdam, kun je je niet meer voor dezelfde opleiding bij een andere hogeschool aanmelden. Andersom geldt hetzelfde. Je kunt je nog wel aanmelden voor een andere opleiding met numerus fixus.
 • Bij deze opleiding mag je door de jaren heen maximaal drie keer deelnemen aan de selectieprocedure. Er wordt een selectiepoging geregistreerd als je op 16 januari een actieve aanmelding in Studielink hebt staan voor deze opleiding. Meld je je na die datum af, neem je niet volledig deel aan de selectieprocedure of krijg je geen plaats aangeboden, dan wordt dit toch gezien als een verbruikte selectiepoging. Alléén als je zakt voor je middelbare schooldiploma of als je niet tijdig aan de toelatingseisen havo/vwo kan voldoen, kan je een verzoek indienen om de gegevens te corrigeren. Daarvoor heb je tot 31 augustus de tijd.

Na je aanmelding

Nadat je je hebt aangemeld via Studielink:

  • krijg je van Hogeschool Rotterdam bericht over de exacte procedure van de selectie. Daarin staat ook vermeld welke acties je moet ondernemen om mee te kunnen doen aan de verschillende onderdelen van de selectieprocedure.
   • ontvang je de uitnodiging om je Hogeschoolaccount te activeren. Hiermee kun je inloggen op alle systemen van de hogeschool. Start bij Mijn HR (via mijn.hr.nl of download de app voor iOS of Android), daarin zie je onder Mijn aanmelding precies aan welke voorwaarden je (nog) moet voldoen om ingeschreven te worden voor je opleiding. Met je Hogeschoolaccount kun je ook inloggen op HINT, het intranet. Informatie over bijvoorbeeld de introductiedagen, je rooster en je boekenlijst staat vlak voor de start van de studie op HINT. Je hebt tevens toegang tot je persoonlijke e-mail van Hogeschool Rotterdam.

Bekijk je mogelijkheden als je in het buitenland woont.

Selectieprocedure

Hieronder vind je de belangrijkste informatie over de selectieprocedure.

Het aantal studenten dat landelijk een opleiding Fysiotherapie wil volgen, is groot. Het aantal plaatsen op de arbeidsmarkt is echter beperkt. In overleg met andere hogescholen is daarom besloten om een beperkt aantal plaatsen beschikbaar te stellen. Dit om te voorkomen dat er meer fysiotherapeuten afstuderen dan er vraag naar is. Hogeschool Rotterdam heeft ervoor gekozen om maximaal 200 studenten toe te laten. Voor dit aantal studenten is de kans op een goede stage- en afstudeerplaats groot.

In de selectieprocedure kijken we naar een aantal punten, de zogenaamde selectiecriteria. Op basis van de resultaten stellen we een ranking op. Hoe beter je resultaten, hoe hoger je op de ranking komt en hoe meer kans je hebt om geselecteerd te worden.

De selectiecriteria voor deze opleiding zijn:

 1. Zelfstandigheid: dit is belangrijk omdat je zelf je studie moet kunnen plannen.
 2. Oriëntatie op het beroep: om te kijken of jouw beeldvorming over het beroep overeenkomt met de praktijk. Hiermee wordt ook gekeken hoe goed je bent in het opzoeken en verwerken van informatie.
 3. Communicatievaardigheden: fysiotherapie is een beroep waarin je veel in gesprek bent met cliënten. Het is daarom belangrijk dat je communicatief sterk bent.
 4. Studievaardigheden: dit zegt iets over hoe goed je de studie kan doorlopen.
 5. Je motivatie voor de opleiding: dit zegt iets over hoe goed de opleiding bij jou past.

De selectieprocedure voor 2024-2025 bestaat uit 2 onderdelen: 

Onderdeel 1: Startmeter

De startmeter is een digitale vragenlijst welke je op de computer invult. Deze gaat over jouw persoonlijke situatie en motivatie en zegt daarmee iets over hoe goed de opleiding bij jou past. De startmeter wordt niet ingezet tijdens de selectie, maar vul je in om, wanneer je bent gestart op de opleiding Fysiotherapie, (waar nodig) te bespreken met jouw coach.

Onderdeel 2: Kennistoets anatomie en fysiologie 

Het tweede onderdeel vindt plaats op donderdag 15 februari 2024

Je moet jezelf voor deze kennistoets inschrijven. Meer informatie over het inschrijven voor dit onderdeel krijg je na 15 januari 2024.

De toets wordt online afgenomen en bestaat uit 30 meerkeuzevragen waar je een half uur de tijd voor krijgt. Je bereidt je voor deze toets voor door de aangeboden literatuur en kennisclips te bestuderen. Na 15 januari 2023 word je geïnformeerd over hoe en wanneer je deze informatie toegestuurd krijgt. Deze toets staat in het teken van een aantal theoretische onderdelen van het vak fysiotherapie (anatomie, fysiologie, beroepsprofiel).

Met deze toets behaal je 50% van het aantal punten. 

Onderdeel 3: Kennistoets aan de hand van leerpraktijk

Het derde onderdeel vindt plaats op de volgende data:

 • Leerpraktijk: dinsdag 27 februari/woensdag 28 februari 2024
 • Kennistoets: donderdag 29 februari 2024

In deze week kom je naar de opleiding om mee te doen in een leerpraktijk. Je moet jezelf voor deze leerpraktijk en kennistoets inschrijven. Meer informatie over het inschrijven voor dit onderdeel krijg je na 15 januari 2024.

Tijdens de leerpraktijk ga je met docenten en medestudenten aan de slag met thema’s zoals communicatie, toegepaste anatomie, samenwerken en professionele attitude. Voorafgaand aan de leerpraktijk krijg je een handleiding opgestuurd waarin voorbereidingsopdrachten staan vermeld, zodat je goed voorbereidt naar de opleiding komt.

Na de leerpraktijk volgt er een tweede online kennistoets van 30 meerkeuzevragen. Hierin krijg je vragen gesteld die gaan over de inhoud van de leerpraktijk. Vergeet je niet ook voor deze toets in te schrijven. Met deze toets behaal je ook 50% van het aantal punten. 

Selectiecriteria die aan bod komen

Met deze kennistoetsen en de verschillende manier waarop je kennis krijgt aangeboden komen alle onderdelen van de selectiecriteria aan bod:

 • Zelfstandigheid: voorbereiding kennistoets a.d.h.v. literatuur en kennisclips
 • Oriëntatie op het beroep: leerpraktijk
 • Communicatievaardigheden: leerpraktijk
 • Studievaardigheden: kennistoetsen en de voorbereiding daarop
 • Motivatie: participatie en actieve houding tijdens de leerpraktijk 

Op 15 april 2024 krijg je via Studielink bericht of je een plaats aangeboden krijgt. Is dat het geval, dan heb je maximaal 2 weken de tijd om je plaats te accepteren in Studielink. Alléén als je je plaats tijdig accepteert, kun je met de opleiding starten. Heb je je aangemeld voor twee opleidingen met een numerus fixus en krijg je voor beide opleidingen een plaats aangeboden, dan kun je maximaal één plaats accepteren. Uiteraard moet je ook nog voldoen aan de andere toelatingsvoorwaarden van deze opleiding.

Als je in eerste instantie geen plaats aangeboden krijgt, dan bestaat de mogelijkheid dat dit op een later tijdstip alsnog gebeurt, bijvoorbeeld omdat iemand anders zijn diploma niet haalt of om een andere reden besluit niet met de opleiding te starten. Hoe groot de kans hierop is, kunnen we je van tevoren echter niet zeggen. 

Deze opleiding had in studiejaar 2023-2024 een capaciteit van 200 plaatsen, hetzelfde aantal als voor 2024-2025. Voor 2023-2024 zijn er 247 kandidaten op de ranglijst geplaatst. Het laatst uitgegeven plaatsingsbewijs is gegaan naar rangnummer 247, dus iedereen is geplaatst.

 • Aanmelden uiterlijk 15 januari 2024.
 • De selectieprocedure vindt plaats in februari 2024.
 • Op 15 april 2024 krijg je via Studielink bericht of je geselecteerd bent door Hogeschool Rotterdam.
 • Ben je geselecteerd, accepteer je plaats dan binnen twee weken via Studielink.
 • Tot en met 15 augustus is het mogelijk om een plaats aangeboden te krijgen. Er kan bijvoorbeeld een plaats vrijkomen, omdat iemand zakt voor zijn eindexamen of toch besluit een andere opleiding te gaan doen. Houd hiervoor Studielink goed in de gaten.
 • Eind augustus start de opleiding.

Kun je je niet vinden in de manier waarop de selectieprocedure bij jou is uitgevoerd? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een bezwaar indienen. Alle informatie vind je in de folder 'Numerus fixus'. In de folder vind je ook antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Algemene informatie over selectie (numerus fixus) vind je op de website van Studiekeuze123.

Aan de informatie over de selectieprocedure kunnen geen rechten worden ontleend.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen